Ayla'nın Yapımcısından Frankurt Türk Film Festivali'nde Skandala Sebep Olan Çekilme Kararı!

Şimdiden en çok izlenen Türk filmleri arasına giren ve uluslararası festivallerden ilgi gören Ayla, ilk kez epey konuşulacak bir tartışmaya imza attı.

Filmin detaylı konusu 👇

Mendilleri Hazırlayın! Yaşanmış Hikayesiyle Oscar Ödülü Yolunda Gişe Rekorları Kıran Film: Ayla

Türk askerlerinin Kore Savaşı'nda öksüz bir kıza sahip çıkmasını anlatan film, vizyona girdiği ilk günden beri gündemde.

Sadece Türkiye'de değil, dünyada da birçok kopyası vizyona girdi.

Süleyman Astsubay ve Koreli minik kız Ayla'nın tanışması, duygusal ilişkisi ve hüzünlü ayrılıkları rekordan rekora koşuyor.

Sadece bu hafta sonu bile 400 binin üzerinde izleyici gören film, 3.5 milyon seyirciyi geçmiş durumda!

Bu da Ayla'yı daha ilk 5 haftada tüm zamanların en çok izlenen Türk filmleri listesinde 16. sıraya yükseltmiş durumda.

Türkiye'nin Oscar Aday Adayı olarak da epey yüksek şansta gösterilmesiyle bizi daha da çok heyecanlandırdı.

Her şey olabildiğince güzel giderken, 'Frankfurt Türk Film Festivali'nden enteresan bir haber geldi.

Filmin yapımcısı Mustafa Uslu, festivalin açılış filmi olan Ayla'yı festivalden çekerek herkesi şaşırttı.

Eşi Sinem Öztürk Uslu'nun da gazeteci olarak rol aldığı filmle ilgili kararından caydırılmaya çalışılsa da başarılamadı.

Festival Başkanı Hüseyin Sıtkı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Dairesi Başkanlığı’nın da devreye girmesine rağmen Mustafa Uslu kararından vazgeçmedi.

Hüseyin Sıtkı: "Verilen onaya rağmen filmin gösterileceği 27 Kasım Pazartesi günü "Ayla" filminin yetkilileri Türkiye saatiyle 14:41'de festivalimizi telefonla arayarak hiçbir neden göstermeden filmin açılış değil kapanışta gösterilmesini istemişlerdir."

'2 ay önce 17. Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali'nin açılış filminin Ayla olması için yapılan görüşmelere başlanılmış ve yapımcısı Mustafa Uslu'dan telefonda onayı alınmıştır.

Verilen onaya rağmen filmin gösterileceği 27 Kasım Pazartesi günü 'Ayla'filminin yetkilileri Türkiye saatiyle 14:41'de festivalimizi telefonla arayarak hiçbir neden göstermeden filmin açılış değil kapanışta gösterilmesini istemişlerdir.

Yine aynı gün gönderdikleri e-mailde filmin 6 Aralık tarihinde kapanış filmi olarak gösterilmesini talep etmişlerdir. Ayrıca festivalimizin 1 Aralık Cuma akşamı biteceğinden dahi haberdar değildiler.'

"Halbuki haftalar önceki görüşmelerde Ayla'nın açılış filmi olacağı bildirilmiş, gelebilecek oyuncu isimleri üzerine konuşulmuştu."

'Halbuki haftalar önceki görüşmelerde Ayla‘nın açılış filmi olacağı bildirilmiş, gelebilecek oyuncu isimleri üzerine konuşulmuştu. Ayrıca yapımcı Mustafa Uslu Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Sayın Enver Aslan Bey'e filmin bir oyuncu ile birlikte festivale katılacağını taahhüt etmiştir.

Bütün bu görüşmelerin ardından Dijital Sanatlar, filmi ASE kargoya 21 Kasım tarihinde teslim etmiştir.

Filmin KDM'si (şifresi) 26 Kasım tarihinde saat 10:30'da (Türkiye saati ile 12:30'da) dijital sanatlarda görevli Fatih Dağlı tarafından 27 Kasım saat 20:00 - 23:30 arasında açıldığı mail ortamında bildirilmiştir.

Ayla'nın açılış filmi olarak gösterilmesine izin vermediklerini iddia eden firma, filmin gösterim KDM'sini (şifresini) 27 Kasim tarihi için düzenlemiştir.'

"Uluslararası bir festival ciddiyeti ile tüm görüşmeleri yapmamıza rağmen profesyonellik dışı davranışla karşı karşıya bırakıldık."

'Uluslararası bir festival ciddiyeti ile tüm görüşmeleri yapmamıza, tüm basın ve kuruluşların bilgilendirilmesine, tüm ilan, kitapçık, festival gazetesi ve afiş gibi görsel basın malzemelerini bastırıp dağıtmamıza rağmen böyle bir profesyonellik dışı davranışla karşı karşıya bırakıldık.

Türkiye Cumhuriyeti'ni, Türk sinemasını Oscar'da temsil etmek için seçilmiş, tüm Türk sinema sevenlerinin arkasında durduğu bir film yapımcısının, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesindeki bir festivali uluslararası platformda zor durumda bırakması saygısızlıktır.'

"Ayla filmini seyretmek için Hessen Eyaletinin çeşitli şehirlerinden gelen %47'si Alman, 1.000'in üzerinde sinemaseveri hayal kırıklığına uğratmak saygısızlıktır. Ve bu Türk sinemasına da saygısızlıktır."

'Bizler Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali olarak Ayla filminin yapımcısını kınıyoruz.'

Tabii bir de Mustafa Uslu'yu dinlemek lazım. Umarız böylesine kaliteli bir filmle ilgili duyacağımız sonraki haber, Oscar zaferi olur.

Popüler İçerikler

Arda Turan 'Seçil Erzan' Tezahüratlarına Tepki Gösterdi: 'Kendi Stadımda Bile Laf Söylenmesini İstemem'
Çok mu Çok İddialıyız? Brad Pitt'ten Daha İyi Oyuncu Olduğunu Söyleyen İlker Aksum Dillere Fena Düştü!
Okul Müdürünü Öldüren Öğrencinin İfadesi Ortaya Çıktı: Cinayetten Sonra Börek Alıp Eve Gitmiş
YORUMLAR
29.11.2017

Bu ne saygısızlık? Bu hem biz sinema severlere hem de ülkemize yapılmış bir saygısızlık. Önce filmi Türkiye ile bağdaştır, oscar alacak diye gişe yaptır; sonra filmi çekme kararı al. Sizin gibi para kaygısı taşıyan yapımcılarla bir işimiz olamaz. Yaptığınızın zanaat değil de sanat olduğunun farkına varırsanız, ceviz kabuğunu doldurmayacak sebeplerden ötürü Türkiye'yi küçük düşürmezsiniz.

“oscarlık film yaptım” düşüncesiyle dereyi görmeden paçayı sıvamaya çalışırken sıçıp sıvamaya başlamış lol

29.11.2017

Olayın aslı film yapımcısının en nazik tabirle tecrübesiz olmasıdır. Festivallerin açılış ve kapanış filmleri genelde festivalin en sağlam iki filmi arasından seçilirken, açılış filmi daha çok tecrübesiz isimlerin başarılı çıkış yaptıkları, kapanış filmi de ya ödül canavarı olacak, ya da en saygın isimlerin buluştuğu çalışmalar arasından seçilir. Bu arkadaş ve yayın ekibi, filmin bu kadar ilgi göreceğini düşünmemişler anladığım kadarıyla, "bu festivalin en sağlam filmi bizimki" diye düşünmeye başlayınca da kapışmışlar. Ancak bu tarz değişiklikler tanıtım tarihlerinden önce yapılabildiği için festivalin düzenleyici ekibi programı değiştirmekten caymamışlar. Yapımcı da filminin prestijini düşürmemek isterken daha büyük bir skandala yol açmış.

29.11.2017

Bir sinema sever olarak bunu kabul edemem. Bu yapımcının yaptığı hiç bir film izlenmez. Şu an ne kadar sinirlendiğimi anlatamam.

TÜM YORUMLARI OKU (27)