Ayfer Batı Yazio: Deha Nasıl Görünür? İçinizdeki Dâhiyi Nasıl Uyandırabilirsiniz?

Hepimizin kendimizle, dünya tarihine iz bırakmış isimler arasında ne fark olduğunu merak ettiğimiz zamanlarımız olmuştur. Einstein ve Mozart'ı neyin özel kıldığını ve bu tür dehaların nasıl ortaya çıktığını, tekrar yaratılıp yaratılamayacağını merak

ediyoruz. Fark; yaratıcılık kaslarını çalıştırabilmelerinden ve yeterince üretmek için kendinden emin olan yaratıcı seslerini bulmalarından ileri geliyor.

Deha, iyi ve harika arasındaki farktır.

Başka kimsenin yaratmayı akıl edemediğini yaratabilmektir. Neden sizde de bu deha denen şeyden olmasın? Kendinize inanmadığınız için mi? Belki e yeterince ‘akıllı’ olduğunuza inanmıyorsunuz, ya da yeterince çabalayacak gücü bulamayacağınızı düşünüyorsunuz, ya da başarısızlığı göğüs gerebilecek kadar cesur değilsiniz?

Bence herkesin içinde deha var, asıl olay onu bulup ortaya çıkartabilmek ve kullanabilmek. Dahi; zihin durumunuzun, bilinç seviyenizin ve yaratıcı çıktı kapasitenizin bir sonucudur. Bizim işimiz bunları geliştirmek ki deha bizi daha sık bulsun. Bu gelişim sizinle, yaptığınız şeyi nasıl yaptığınızla, kim olduğunuzla ve kim olmak istediğinizle başlar.

Peki, nasıl olacak, dehamızı nasıl bulacak, nasıl ortaya çıkaracak ve kullanacağız?

1. Öncelikle inanın, içinizde bir dahi var ve ortaya çıkmak için size ihtiyaç duyuyor. Şu anda dehalarınıza hala dokunmadıysanız, büyük olasılıkla: asıl önceliğiniz olarak kişisel ve psikolojik gelişime zaman ayırmıyorsunuz, yeni şeyler edinmeye çalışmak için (materyalisttik anlamda) çok fazla zaman harcıyorsunuz, öğrenmeyi hayatınızın en önemli ve sürekli bir parçası olarak konumlandırmıyorsunuz, bilinçli ve sağlıklı bir hayatınız yok; doğru beslenmiyor, spor yapmıyor, meditasyon yapmıyor, kendinizi dinlemiyorsunuz.

2. Doğru ölçüm yöntemini keşfedin. Dehanın okulda aldığımız puanla, matematik problemlerini çözme hızımızla, dakikada kaç kelime okuduğumuza filan alakası yok. Yanlış ölçüm metotlarına sıkışıp kalmışız, kendimizden şüphe ediyor hale gelmişiz. Doğru yöntem ve doğru ölçümle, özgür başarı tanımlamalarıyla birlikte ancak dehamızı bulabiliriz. Her beyin, her öğrenme, her uygulama yöntemi eşsizdir. Bu eşsizliğimizin farkında olmalıyız.

3. Deha sizden başladığını fark edin! Örneğin, hayatınıza dev bir sepet olarak bakalım. Bu sepet size ait olan her şeyi içerir: düşünceleriniz, hisleriniz, duygularınız, fikirleriniz, arzularınız, hayalleriniz ve erdemleriniz. Yaşadığınız her şey, düşündüğünüz her fikir sepete girer ve sizi olması gereken kişi olarak ayarlar. Deha da işte bu sepetin içindedir.

Çok kolay bazı ilkeleri hayatımızın bir parçası yaparsak, uzanıp bu dehayı almak, ortaya çıkarmak mümkün olacaktır.

4. Risk alın! Risk almak, insan doğasında bulunan bir şey değildir çünkü konfor bölgenizin dışına çıkmak zor bir iştir. Başarısızlıktan veya eleştiriden korkarız. Ancak dehanın ve korkunun birlikte var olamayacağı oldukça açıktır. Ancak risk almazsanız, hayatınız verimsiz ve tatminsiz hale gelir. Büyüme ve hatta dönüşüm için hiçbir fırsat veya olasılık olmaz.

5. Sınırların ötesine geçin! Sahip olduğunuz herhangi bir sınırlama, kendi algılarınızın ve beklentilerinizin, geçmiş deneyimlerinizin veya süreçten ziyade sonuç ve hedeflerle ilgili kaygıların bir sonucudur. Dehanın önündeki en önemli engel belirsizlik ve bunun getirdiği korkudur. Çoğu insan ondan kaçar. Bu korkuların, tedirginliklerin, belirsizliklerin üstüne gitsek, sınırlarımızı kaldırsak; dehaya ulaşmamız mümkün olur. Dehanın sınırları yoktur, aynı gökyüzü gibi.

6. Direnmeyin! Direnmek insanın doğasında vardır, korunma, güvende kalma içgüdümüz bizi pek çok şeye karşı direnmeye iter. Fakat direnç aynı zamanda gezegendeki en toksik kuvvettir çünkü ruhunuzu alır ve sizi doğduğunuzdan daha az yapar. Bu yüzden her sabah, hayatınızdaki en önemli şeyi yapmak niyetiyle kalkın. Her gün uyanık olun ve ne yapmak istediğiniz konusunda net olun, böylece dehaya yer açabilirsiniz. Ancak böyle, sizi korkutan bir şey yapmayı düşünebilirsiniz, sınırlarınızı aşmayı ve konfor bölgenizden ayrılmayı!

7. Düşünce kaynağınızdan ayrılmayın! Çoğunlukla, ne yapacağınız ve ne zaman yapacağınız söylenir, böylece düşüncelerinizin kaynağından ayrılırsınız. Kendinizi dinleyin, farklı düşünün. Pek çok deha; dünyayı değiştirecek yeniliklerin arifesindeyken eleştirilere, negatifliklere maruz kaldı. Bazı insanlar bilmedikleri, tanımadıkları, korktukları düşüncelere ucube diyorlar. Ancak siz açık olanın ötesinde, yüzeyin altında, neden ve etkinin ötesinde düşünün, yaratıcı olun.

Sonuç: Herkes sıradan, statikten ayrılmak ve heyecan verici ve yeni bir vizyon bulmak istiyor. Dehasına kavuşmak istiyor ama bir yandan varlığına da inanmıyor, inanın, aramaktan vazgeçmeyin. Müziğiniz başkasının gürültüsü, şiiriniz başka bir insanın korkusu olabilir, siz yine de kendinizi dinleyin, devam edin. Sahip olduğunuz eşsizdir.

Popüler İçerikler

RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!