Ayçiçek Yağına Çaktırmadan Zam! 2 Ayda 2 Litrelik Yağda 10 TL'lik Fark

Gıda fiyatlarında yaşanan fahiş zamların ardı arkası kesilmiyor. Raflardaki yağ fiyatlarına zam yapılmaya devam ediyor. 2 litrelik yağlarda sadece 2 ay arasında 10 lirayı aşan fiyat artışı görülüyor. 5 litrelik ambalajlarda da fiyat artışı oldukça yüksek. Bir markanın nisan sonunda 5 litre fiyatı 74.90 lira iken, son iki haftadır fiyat 83.95 lira olmuş.

Ayçiçeği hasat döneminde yağ fiyatı yeniden yükselişe geçti. Mayıs ayı ile temmuz ayı arasında 5-6 lirayı aşan fiyat farkları oluştu. Mayıs ayında marketlerde fiyatı en uygun olan markanın yağının litre fiyatı 18.90/19.95 lira iken, bu hafta ise aynı ürün 25.95 liraya satılıyor. Bir başka raf fiyatı ise daha şaşırtıcı.

Nisan ayının son haftasında 2 litresi 34.90 lira olan markanın son iki haftadır raf fiyatı markete göre 43 lira ile 45.95 liraya satılıyor. 2 litrelik ambalajlarda sadece 2 ay arasında 10 lirayı aşan fiyat artışı görülüyor. 5 litrelik ambalajlarda da fiyat artışı oldukça yüksek. Bir markanın nisan sonunda 5 litre fiyatı 74.90 lira iken, son iki haftadır fiyat 83.95 lira olmuş.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun haziran ayı Tüketici Fiyat Endeksi’nde yer alan ürünlere göre, ayçiçek yağının fiyatının 18.92 lira seviyesinde hesaplandığı görülüyor. Ocak ayında ise fiyat 16.51 lira olarak alınmış.

Fiyatların 1 aylık süre içinde daha da artması bekleniyor

Yeni hasat başladı ancak asıl büyük üretici olan başta Trakya bölgesi olmak üzere ayçiçek hasadı bir ayı aşkın süre boyunca devam edecek. Bu dönemde fiyatların bir aylık sürede daha yüksek seyrine devam edeceği öngörülüyor.

Milliyet'in haberine göre Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, dünyada artan ekili alanlar ile ayçiçek üretiminin bu sezon yükseleceğini söyledi. Türkiye’de de benzer bir durum öngörüldüğünü anlatan Yıldırım, devam eden hasatlara bakıldığında verimde bir artış söz konusu olacağını ifade etti.

Yıldırım, “Dünyada gıda açısından çok zor bir yıl daha geçiyor. Ekili alanların artmasıyla fiyatların bir miktar gevşemesi beklenebilir. Ancak asıl olan üretim artışının, çiftçilerin emeğinin hem kendilerine, hem de tüketiciye yansımasıdır. Fiyatların nasıl bir seyir izleyeceğini göreceğiz” dedi.

Yıl içinde müdahale edildi

Dünyada gıda fiyatlarındaki artış, koronavirüs pandemisiyle birlikte en yüksek seviyelerine ulaştı. Bu duruma özellikle 2020’de ülkeler arasında taşımacılık sıkıntıları da eklenirken, ülkelerin stok tutma eğilimi de fiyatları artırdı. 

Mevcut dönemde de benzer sıkıntılar sürüyor. Yurt içinde ise üreticilerin girdi maliyetleri oldukça yüksek seviyelere ulaştı. Diğer yandan ev içi tüketim arttı. Türkiye’nin yurt dışından yaptığı tohum ve yağ olarak ithalatta gümrük vergileri ihtiyaç duyuldukça düşürüldü, sıfırlandı. Tarihinde ilk kez Toprak Mahsulleri Ofisi’ne sıfır gümrükle ayçiçeği yağı ithalatı için yetki verildi. Döviz kurları nedeniyle ise ithalat da bu dönemde pahalıya geldi.

450 bin ton üretim, 900 bin ton tüketim

Tarım ve Orman Bakanlığı raporuna göre, Türkiye’de ayçiçeği yağı tüketimi yıllık yaklaşık olarak 900 bin ton. Ancak ülke mahsulünden elde edilen ayçiçeği yağı ise yıllık yaklaşık olarak 400-450 bin ton oluyor. Ortaya çıkan bu açık ithalat ile karşılanmaya çalışılıyor. Bu nedenle Türkiye dünyada en büyük ithalatçı ülke konumunda bulunuyor.

2020/21 pazarlama yılında ayçiçeği tarımı dünyada en fazla Rusya, Ukrayna, AB, Arjantin ve Çin’de yapıldı. Yeni sezonda dünyada ayçiçeği üretiminde yüzde 10 oranında bir artış bekleniyor.

Soylu: 'Dünyada Bizim Kadar Sağlıklı İşleyen Bir Göç Yönetimi Göstersinler Adımı Değiştireyim'
Yıllar Sonra İtiraf: Yeni Akit, Kabataş İddiasının Yalan Olduğunu Kabul Etti
İklim Değişikliği: Sıradışı Hava Olaylarında Yaşanan Artışın Arkasında Ne Var?

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
YORUMLAR
29.07.2021

Çok değil, şurada bir kaç sene sonra küresel ısınma, mülteciler ve rezil politikalar yüzünden Lübnan dan beter olacak bu ülke. Onlar da bizim gibi üretim yapmak yerine komple ithalatla yaşadılar yıllarca bu arada da ülkenin politikacılarca soyulmasını öylece izlediler, şimdi sokaklara dökülmüş ilaç yok, gıda yok, benzin yok, elektrik yok diye feryat edip etrafı ateşe veriyorlar. Halkı soyup, paraları zimmetine geçirenler ise çoktan arazi, bulabilirsen bul. Youtube da Lübnan la ilgili her haber izlediğimde ülkenin geleceğini görüyorum. Eninde sonunda yapılan her şeye seyirci kalmanın bedelini ödeyecek bu millet de.

Ne bekliyordunuz ki..ciftciligi bitirip herseyi ithal ediyoruz..aycicek yag hammaddesi de yurt disindan geliyor bir kısmı..bunlar iyi gunleriniz..seneye 100tl den alirsiniz..tavukda 65tl olacak kilosu..simdiden bol bol tuketin sonra bu fiyatlara bulamayacaksiniz..koyun millet hakediyor..hala ekonomi super diyen zavallilar var..

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ