Ayasofya İbadete Açıldı, Peki Mozaikler Ne Olacak?

Ayasofya'nın yeniden camiye çevrilmesiyle mozaikler için formül arayışına girildi. Ayasofya'ya ışıklandırma sistemi kurulması ve namaz süresince mozaiklerin karartılması veya açılır-kapanır perdeyle kapatılması seçenekleri gündemde. 

Zemine ışıklandırma sistemi

Cumhurbaşkanlığı’nın bu öneriler doğrultusunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan hazırlık yapılmasını istediği belirtildi. Kararın ardından Kültür Bakanlığı yetkilileri, Diyanet yetkilileriyle bir araya gelerek seçenekleri değerlendirdi. 

Ayasofya’da ilk namaz 24 Temmuz Cuma günü kılınacak. Caminin namaz kılınacak bölümlerinde zemine ışık sistemi konulacak. Işık mozaik ve frekslere yansıtılacak, namaz sırasında ise kapalı tutulacak. Mozaik ve fresklerin, ibadet saatlerinde bir perde mekanizmasıyla kapatılması da gündemde. Ancak bu seçenek ön plana çıkmıyor. Tarihi yapıda olumsuzluk yaşanmaması için çok hassas davranılacağı vurgulanıyor.

Turistler için koridor oluşturulacak

Ayasofya’nın ibadete açılacak bölümüne halı serilecek. Turistlerin halıya basmamaları için özel koridor oluşturulacak. Ayrıca turistlerin Ayasofya’yı ziyaretlerinde bir gezi güzergahının oluşturulması da gündemde.

Salı günü Erdoğan'a sunulacak

Ayasofya için oluşturulan planlama, salı günkü Bakanlar Kurulu toplantısında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sunulacak.

‘Ayasofya Müzesi’nin Twitter sayfası kapandı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın muze.gov.tr sitesinde de ismi Ayasofya-i Kebir Camii (Büyük Ayasofya Camii) olarak değiştirildi.

Ayrıca bakınız 📌

Tartışmaların Odağındaki Kutsal Mekan Ayasofya: Tarihi Ne? Neden Bu Kadar Önemli?

Popüler İçerikler

Fatih Erbakan'dan Devlet Bahçeli'yi Kızdıracak Sözler: "Dedem Yaşında İnsan"
Fabrikada Grup Seks Skandalı: 4 İşçi Kovuldu!
Kızılcık Şerbeti Yapımcısından Müjdat Gezen'in Olay İddiasına Sert Yanıt!
YORUMLAR
11.07.2020

Oy kaygısı ile apar topar plansız bir şekilde ibadete açıldığı da kanıtlanmış oldu. Arkadaş sana Ayasofya'yı açtın diye oy verecek kişinin normalde de kıblesi Ak Saray zaten.

Pasif Kullanıcı
11.07.2020

Galata kulesini de minare yapın icini ibatede açın. orayı unuttunuz

11.07.2020

Kızmayın ama her yer cami kaçı ne kadar doluyor, şu camilere yapılan gösteriş para zaman bir fabrika yapmaya dönüşse çok çok daha hayra geçeceğine ve bir o kadar insanında ekmek sahibi olacağına inanıyorum!!

aynen ya

TÜM YORUMLARI OKU (53)