Ayakta Alkışlıyoruz! İnsanlığı Başka Bir Seviyeye Taşıyacak Son Yıllarda Gerçekleşen 10 Bilimsel Gelişme

Bilim-kurgu senaryolarına her gün biraz daha yaklaşıyoruz. İnsan hücrelerinden yeni organlar üretme aşamasına geçildi bile. Son birkaç yılda meydana gelen 10 müthiş bilimsel olayı yazımızda bir araya getirdik.

10. Ebola virüsünü yendik.

2016'da Kanada Halk Sağlığı Kuruluşu ve MSD'Nin ortak üretimi olan Ebola aşısı ile bu virüsten kurtulduk. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre bu aşının başarı oranı %75 ile %100.

40 yıldır bu virüsle verilen mücadelede artık insanlar galip.

9. Plüton'a yolculuk ettik.

2015 yılında NASA tarafından Plüton ve en büyük uydusu olan Charon'un yakından fotoğrafları çekildi. Artık güneş sisteminde keşfedilmemiş bir gezegen yok.

8. DNA'nın belli bölgelerini değiştirebiliyoruz.

Çin ve Amerikalı bir grup bilim insanı, gen düzenleme aracı olan CRISPR-Cas9'ı geliştirdi ve bu sayede DNA'nın parçalarını düzenlemek ve hatta insan genomunu değiştirmek bile mümkün.

7. İlkel insanların kalıntılarını bulduk.

2013'te Dinaledi Mağarası'na keşif gezisi düzenleyen Profesör Lee Berger sayesinde 1,500 antik fosil bulundu.

Fosillerin ait olduğu grup ise homo naledi diye adlandırılan insanlığın ilk örneklerinden. Homo naledi'ler günümüzden 2-3 milyon yıl önce var olmuşlardı.

6. Yaşayan hücreleri kurtarabilecek yapay bir dokunun baskısını çıkardık.

Mürekkep doldurulan hazneye konulan hücreler belirli bir düzende kopyalanacak şekilde programlandı. Bu teknoloji ile ilerde bilim insanları belirli uzuv ve organları laboratuvar ortamında üretebilecekler.

5. Bakterilerin bağışıklık kazanamayacağı bir antibiyotik ürettik.

NovoBiotic Pharmaceuticals kurumu, bakterilerin bağışıklık kazanamayacağı bir antibiyotik üretti. Diğer antibiyotiklerin etkisini düşürebilen hatta yok edebilen virüslerin bu ilaç karşısında hiç şansları yok.

4. Yaşlanma sayacını tersine döndürdük.

abm-website-assets.s3.amazonaws.com

Stanford Üniversitesi'ndeki bir grup bilim insanı, insan telomerini uzatmanın bir yolunu buldu. DNA'daki koruyucu kapakçıklar 1,000 nükleotide kadar esnetildi.

Bir insan ne kadar gençse telomerleri de o kadar uzundur. Zaman geçtikçe kısalırlar ve insan yaşlanmaya başlar. DNA'yı laboratuvar ortamında düzenleyen Stanfordlu bilim insanları bu süreyi olabildiğince uzatabileceklerini keşfettiler.

3. Bir insan embriyosunu ''düzenledik''.

Haziran 2017'de Portlandlı bilim insanları tıbbın kapılarını farklı bir boyuta açtı. CRISPR sayesinde bir embriyonun taşıyıcısı olduğu kalp hastalığını, genlerinden sildiler.

2. Yapay bir rahim geliştirdik.

Philadelphia Çocuk Hastanesi, prematüre doğacak olan kuzu için yapay bir anne rahmi geliştirdi. Gelecekte bu yöntem sayesinde 37 haftanın altında doğan çocuklardaki ölüm ve hayati hastalık riskinin en aza indirgeneceği düşünülüyor.

1. Yaşama elverişli bir başka gezegen bulduk!

Avrupa Astronomik Araştırma Örgütü, Dünya'dan 40 ışık yılı uzakta yaşama elverişli olabilecek bir gezegen buldu.

Gezegende oksijen olduğu doğrulandı hatta az miktarda su bile olabileceği söyleniyor.

Bilimin ve teknolojinin ana motor olacağı bir geleceğe yaklaşmaktayız. Umuyoruz ki yeni ve harika şeylerin keşfi devam edecek.

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
YORUMLAR
12.10.2018

Yapay rahim çok bebeğin hayatını kurtaracak gibi görünüyor, tabi insanlarda da işe yararsa. Ablam arka arkaya 3 defa çocuğunu kaybetti örneğin. 27-22-26 haftalık doğdular sırasıyla. Bu tür durumlarda anne vucuduna tutunamayan bebekleri dışarıda 40 haftaya tamamlayabilirsek muhteşem olur

12.10.2018

Sonra bizi kıskanıyorlar. Neyimizi kıskanıyorlar acaba ? Dünyanın tersine dönüşümüzü mü ?

12.10.2018

Ben en çok ateşimiz yükseldiğinde düşürmek için kıça sokulan fitili kimin bulduğunu merak ediyorum. Ve insanları buna nasıl ikna etti oda ayrı bir soru tabi

12.10.2018

Hahahah

TÜM YORUMLARI OKU (28)