Ayakkabılarınızı Kolayca Temizlemek ve Uzun Süre İlk Günkü Gibi Kullanmak İçin 11 Muhteşem Tüyo

Çeşit çeşit ayakkabılara sahip olmak, her gün bambaşka bir stille ortamlara adım atmak, stilinizi her yönüyle giyiminize yansıtmak kulağa muhteşem geliyor değil mi? Peki ya işin temizlik ve bakım kısmı? Ayakkabı temizliğinin gözünüzde büyümesinin en büyük sebebi lekelere anında müdahale etmeyip temizlik işini ertelemek. Üşenmeyin ve ayakkabınızı daha uzun süre kullanabilmek için aşağıdaki temizlik yöntemlerini deneyin. İşinizi kolaylaştıracak, ayakkabılarınızın ömrünü uzatacak, pratik bakım ve saklama önerilerimizi incelemek için yazımızı okumaya devam edin!

1. Çamaşır makinesinde yıkamak çok pratik görünse de akla ilk geleni uygulamamak gerekiyor olabilir!

Ayakkabılarınızı çamaşır makinesine atıp hiç uğraşmadan ve vakit kaybetmeden tertemiz çıkarmak ne kadar harika bir fikir, değil mi Ayakkabılarınızı çamaşır makinesinde yıkayacaksanız materyaline dikkat etmekte fayda var; çünkü her ayakkabı çamaşır makinesinde yıkanmaya uygun bir yapıya sahip olmayabilir. Bez ayakkabılarınızı düşük ısıda çamaşır makinesinde yıkayıp arzuladığınız temizliğe kavuşabilirsiniz ama ayakkabınızın deri, rugan veya süet detayları varsa geri dönüşü olmayan hasarlar oluşabilir. Yine de yıkayacaksanız bir yastık kılıfını içerisinde atarak riski azaltabilirsiniz.

2. Diş fırçası ve macunu, ağız bakımı dışında da oldukça faydalı bir ikili. Ayakkabılarınızdaki inatçı lekeler için eski diş fırçanızdan yardım alabilirsiniz.

Çamaşır makinesinin çıkaramadığı daha güçlü lekelerle karşılaştığınız durumlarda lekeye bölgesel bir müdahalede bulunmanızda fayda var. Özellikle beyaz spor ayakkabılarınızda karşılaştığınız lekeleri, diş fırçası ve macunuyla fırçalayarak temizleyebilirsiniz. Fırçayı çok bastırmadan, nazikçe lekeli bölgeyi fırçalayıp hemen ardından durulayabilirsiniz. Diş macununu tabanı sararmış ayakkabılarda kullandığınızda da çok faydasını göreceksiniz. Sararmış bölgeye bir fırça yardımıyla diş macunu sürüp bekletin, ardından nemli bir bezle temizleyin.

3. Daha hassas bir temizlik için bulaşık deterjanıyla bolca köpürtün.

Diş macunu kullanamadığınız ayakkabıları ise ılık suya döktüğünüz bir miktar çamaşır deterjanı veya bulaşık deterjanı ile temizleyebilirsiniz. Kullanılmayan eski bir diş fırçasını köpüklü ılık suya batırıp ardından lekeli bölgeyi fırçalayarak ya da bir bez ile silip ardından bol su ile durulayarak temizleyebilirsiniz.

4. Karbonatın beyaz gücü aşkına!

Mutfak ve ev temizliğinde sık sık kullandığınız karbonat, bu kez de ayakkabılarınızı temizlemek için yardımınıza koşuyor. Bir miktar karbonatı ılık su içerisine döküp ayakkabınızı bu karbonatlı suya batırdığınız bir fırça veya bez yardımı ile temizleyebilirsiniz. Karbonatı, ayakkabınızın iç yüzeyini temizlerken de kullanıp kötü kokulardan kurtulabilirsiniz.

5. Aseton beyaz ayakkabıların kurtarıcısı olabilir mi? Sadece deniyor ve görüyoruz.

Beyaz ayakkabılar; diğer ayakkabılara göre daha hızlı kirlenir, kiri daha fazla tutar ve bu lekeler gözünüze daha çok batar! Özellikle beyaz ayakkabılarınızda çıkmayan inatçı lekelerden muzdaripseniz, lekeli bölgeye bir pamuk yardımıyla aseton sürmeyi deneyin. Hemen ardından nemli bir bezle silmeyi unutmayın.

6. Profesyonel ayakkabı temizleyici spreyler ve süngerlerden yardım alın.

Bazen öyle lekelerle karşılaşırsınız ki hem lekeyi çıkaracak yöntem hem enerji hem de vakit bulamayabilirsiniz. Böyle durumlarda ayakkabı üreticilerinin ayakkabıların renk ve materyallerine uygun ürettikleri hazır ayakkabı temizleyicilerini kullanın. Bütün ayakkabıcılarda, marketlerde ve online alışveriş sitelerinde bulabileceğiniz bu temizleyicilerden evinizde bulundurmak, hayatınızı kolaylaştırabilir.

7. Daha fazla kimyasal kullanmak istemiyorsanız imdadınıza sirke koşuyor.

Ilık su içerisine eklediğiniz bir miktar sirke ile temizlik ve hijyen sağlamak çok

kolay. Sirkeli suya batırdığınız bir bez ile ayakkabınızı silip bir süre sonra da kuru bir bez yardımıyla nemini almanız yeterli olacak. Sonrasında ayakkabınızı güneşe bırakarak kurutabilirsiniz.

8. Deri ayakkabılar daha fazla özen istiyor.

Deri ayakkabı temizliğinde fırça kullanmak, derinin zedelenmesine yol açabilir.

Fırça ile ne kadar nazik olsanız da deri üzerinde çizilmelere ve çatlamalara neden olabilirsiniz. Bir bez veya sünger yardımıyla temizlemekte fayda var.

Beyaz sirke eklediğiniz ılık suya bir bez batırarak deri ayakkabılarınızın

temizliğini sağlayabilirsiniz. İnatçı lekeleri çıkarmakta zorlanıyorsanız öncesinde ayakkabıya biraz vazelin ya da saç kremi sürmenizi ve beklemenizi, sonrasında nemli bezle silmenizi öneriyoruz. Vazelin ve saç kremi lekeyi yumuşatarak daha kolay çıkarmanıza yardımcı olacaktır.

9. Her ayakkabıyı kendi kutusunda saklayın.

Ayakkabılarınızı kullanmadığınız dönemlerde kutusunda muhafaza etmek, formunu koruması için oldukça önemli. Yaz ve kış dönemlerine girildiğinde vestiyerde devir daim yapılan ayakkabıları, yine kendi kutusuna koyup saklamakta fayda var. Ayakkabının materyaline dikkat ederek en uygun kutuda saklamanız gerekiyor. Minik bir tüyo: Deri ayakkabı kutularındaki minik delikler, hava akışını sağlayarak ayakkabınızın ömrünü uzatır.

10. Ayakkabılarınızı sıkıştırmayın. Onların da kendi özel alanlarına ihtiyacı var!

Ayakkabınızı kendi boyutundan daha küçük bir kutuya koyarak sıkıştırmamanızı ve aynı kutuya birden fazla ayakkabı koymamanızı tavsiye ediyoruz. Bu hem ayakkabıların şeklinin bozulmasına hem de lekelenmesine neden olur. Kullanmak istediğinizde ayakkabınızı aynı formda bulamama ihtimaliniz oldukça yüksek. Bir diğer önemli unsur ise ayakkabı kalıpları! Bazı ayakkabılar özel olarak kalıplarıyla satılır. Siz de bu kalıplardan kullanarak ayakkabılarınızı daha kolay bir şekilde koruyabilirsiniz. Eğer bu kalıplara erişiminiz yoksa onun yerine kağıt veya gazete parçalarını kalıp olarak kullanabilirsiniz.

11. Nasıl bulmak istiyorsanız öyle bırakın!

Ayakkabınızı kutulayıp kaldırırken temizliğini yaptığınızdan emin olun. Çamurlu ve lekeli ayakkabılar, kutusunda saklansa bile bir yerden sonra formunu koruyamayacak ve deforme olmaya başlayacak. Öncesinde ayakkabıyı temizleyin, iyice havalandırıp nemini kurutun. Diğer yandan ayakkabı kutusunun da kuru ve temiz olup olmadığını dikkatli bir şekilde kontrol etmekte fayda var.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Güvelere Savaş Açtık: Bu İpuçlarıyla Yazlık Kıyafetleri Güvenli ve Kokusuz Bir Şekilde Saklayabilirsiniz
Asla Azalmıyor Dediğiniz Elektrik Faturasından Tasarruf Etmenizi Sağlayacak İpuçları
Neler Yapabileceğinize İnanamayacaksınız: Günlük Pedleri Kullanabileceğiniz Diğer Alanlar

Popüler İçerikler

RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!