Göz ardı edilmesi zor kaynaklarla dolu olduğu için ara sıra tek doğal uydumuzun 'Dünya'nın sekizinci kıtası' olarak isimlendirildiğini duymuş olabilirsiniz. Nadir bir helyum türü olan helyum-3, dünyadaki füzyon santrallerinde kullanılabilir ve bundan enerji elde edilebilir. Neodimyum gibi nadir elementler, akıllı telefonlarda ve diğer elektronik cihazlarda kullanılmak üzere burada toplanıp eve geri gönderilebilir. Ama tüm kârı roketlere harcamadan bu maddeleri gezegene nasıl getireceğiz? 2019'da yayınlanan bir araştırmaya göre, bir ay asansörü cevap olabilir. Bu yazımızda Ay asansöründen bahsediyoruz.
Tsiolkovski, uzay asansörünün fikir babası olarak biliniyor. Tsiolkovski'den sonra uzay asansörü Asimov'un kitapları dahil bir çok kitapta geçmeye başlayan bir fikir haline gelmişti. Şimdi ise teknik olarak mümkün olup olmadığı tartışılıyor çünkü ucunda astronomik karlar var. Rusya ve Nasa'dan sonra en son Japonlar 2050 yılına kadar uzay asansörü projesini uygulamaya sokacaklarından bahsetmişti.
Başarılabilirse büyük sorunlar ortadan kalkar ay ara istasyon haline gelir. Aydaki su ile roketler için yakıt üretilir. Mars gibi gezegenlere taşınıcak yükler sorun olmaktan çıkar büyük roketler kullanmak zorunda kalmazsınız asansör ile aya taşırsın ve ayın düşük yer çekiminden çok az yakıt ile kolayca Mars'a gönderirsin.
şu Ay'ı bi rahat bıraksanız mı