Osman Kavala'nın avukatı bir kişinin soruşturma aşamasında en fazla 2 yıl tutuklu kalabileceğini hatırlattı ve bu sürenin müvekkili için bugün sona erdiğini belirtti. Kavala'nın avukatları tahliye talebiyle mahkemeye başvurdu.
Osman Kavala'nın avukatı bir kişinin soruşturma aşamasında en fazla 2 yıl tutuklu kalabileceğini hatırlattı ve bu sürenin müvekkili için bugün sona erdiğini belirtti. Kavala'nın avukatları tahliye talebiyle mahkemeye başvurdu.
Gezi Parkı davasında beraat edip tahliyesine karar verilen ancak serbest kalamadan 15 Temmuz soruşturması kapsamında yeniden tutuklanan iş insanı Osman Kavala'nın tutukluluğuna itiraz edildi.
Osman Kavala’nın avukatları birinci yargı paketi ile kanunlaşan, soruşturma aşaması için azami tutukluluk süresi olan iki yıllık sürenin bugün itibarıyla dolduğuna dikkat çekti.
Avukatlar, AİHM'nin ihlal kararının tutuklamaya konu suçlamayı da kapsadığı ve kararda yer alan derhal salıverilmesine ilişkin ifadeye rağmen Osman Kavala'nın “derhal” tutuklandığını belirterek, şu hatırlatmada bulundu:
“Tutuklama kararında yer alan ve Osman Kavala'nın Henri Barkey ile bir araya geldiği iddia edilen günlerde; Osman Kavala ve Henri Barkey’in faklı şehirlerde olduğu ve bu hususun 2017 senesinde yapılan Emniyet sorgusunda sabit olduğu, tutuklamaya gerekçe olarak gösterilen kaçma şüphesine ilişkin hiçbir delil ileri sürülemedi.”
Avukatlar yukarıda anılan gerekçelerle birlikte Gezi protestolarından dört sene, darbe girişiminden bir sene sonra, 2017 senesinde gözaltına alınan Osman Kavala'nın kaçma şüphesinden söz edilemeyeceğini belirterek tahliye talebinde bulundu.
Osman Kavala'nın avukatı İlkan Koyuncu çektiği 10 tane video ile süreci anlattı. Koyuncu yasal zorunuluk gereği Kavala'nın bugün serbest kalması gerektiğini vurguladı:
“17 Ekim 2019’da Resmi Gazete’de yayımlanan, Birinci Yargı Paketi olarak geçen bir kanun var. Bu kanuna göre Osman Kavala’yı da atfedilen suçu da kapsayan bir şekilde soruşturma aşamasında tutukluluk süresi en fazla iki sene olabilir. Normalde bir buçuk sene olabilir ama gerekçe gösterilerek en fazla iki seneye kadar uzatılabilir. Gözaltında geçen süreler de tutukluluğa dahildir.
Osman Kavala 18 Ekim 2017’de tutuklandı. 11 Ekim 2019 tarihinde aynı soruşturmadan tahliye edildi. Yani Osman Kavala ikinci kez gözaltına alındığında iki senenin dolmasına tam yedi gün vardı. Şimdi tekrar gözaltına alındı, 18 Şubat’ta tekrar tutuklandı. Dolayısıyla 25 şubat 2020’de (bugün) Osman Kavala’nın tutukluluğunun ikinci senesi doluyor. Yasa hakime, savcıya bir takdir yetkisi veren bir durumda değil, kanun ve emredici. Kanuna göre Osman Kavala 25 Şubat 2020’de tahliye edilmek zorunda.”
Bu ülkede perinçek gibi ne idüğü belirsiz kişiler dışarda dolaşıyor,Kavala gibi suçluluğu kanıtlanmamış insanlar içerde tutsak olarak tutuluyor.
Kanun ? Yasa ? Ne diyor bu avukat ?
Kavala hakkında herhangi bir kanıt bulamadılarsa kanıt yaratırlar.. onların işi bu, en iyi yaptıkları şey bu! Ama bir gün bırakacaklar şu an istedikleri kadar tutsunlar adamı..