Avrupalıların Zenginlik Sembolü Haline Gelen Perukların Altında Sakladıkları Sırlarına Çok Şaşıracaksınız!

Tarihi fotoğraflarda Avrupalı erkeklerin peruk taktığını görmüşsünüzdür. Bu peruklar sadece zenginliğin simgesi değildi, zengin Avrupalılar bu perukların altında pek çok sır da saklıyorlardı. Gelin tarih boyunca pudralı peruk takan insanların nedenlerini birlikte keşfedelim.

1490'larda frengi Avrupa'da yayılmaya başladı ve bu hastalık yaygın olarak "Fransız hastalığı" olarak biliniyordu.

Frengi, esas olarak cinsel temas yoluyla yayıldı ve antibiyotikler geliştirilinceye kadar bu hastalığın tedavisi yoktu. Frenginin küçük semptomları arasında açık yaralar ve saç dökülmesi vardı. 

Avrupalılar, peruk aracılığıyla saç dökülmesini ve açık yaraları gizlemenin bir yolunu buldular. Uzun saç bir statü sembolü olduğu için zengin Avrupalılar kel kafalarını gizlemek için peruk takmaya başladılar.

Frengideki ani yükseliş nedeniyle peruklar popüler oldular ve yeni moda trendi haline geldi.

Peruklar, at kılı, keçi kılı ve insan saçından yapılıyorlardı. Peruklar bir moda ifadesiydi ve sadece zenginler ve varlıklılar tarafından giyildi, bu nedenle bir statü sembolü olarak kabul edildi.

Güneş Kralı olarak bilinen Fransa Kralı XIV. Louis'in genç yaşta saçlarının döküldüğü biliniyordu.

XIV. Louis çok narsistti ve imajına takıntılıydı. Krallığı boyunca birçok portresini çizdirdi, madeni paralar bastırdı ve kendi heykellerini yaptırdı. Kral imajına o kadar takıntılıydı ki 48 tane peruk ustası tuttu. Ancak bu pek takıntısı, XIV. Louis'in frengi olduğu dedikodularını çıkarttı.

18. yüzyılda Denis Denot'un Ansiklopedisi'nde saçla ilgili birçok bilgi vardı.

Yazar, uzun saçın Kraliyet kanının işareti olarak bilindiğini iddia etti. Ayrıca saç ne kadar uzun olursa sosyal rütbenin o kadar yüksek olduğu yazıyordu. Dahası, perukların popülaritesi 17. yüzyılda giderek arttı. Uzun ve detaylı bir peruk neredeyse 10 farklı insanın saçlarıyla yapılıyordu.

Bir diğer sorun ise bit salgınıydı.

Peruk her şey için kullanıldığından, insanlar da bu bit sorununu çözmek için peruk kullanmaya başladılar. Bu peruklar günlük bir aksesuar haline geldi ve insanlar peruğun daha iyi oturması için kafalarını tıraş ediyorlardı.

Bu çözüm sadece bir süre işe yaradı, ancak daha sonra bitler peruklara da bulaşmaya başladı. Peruk üreticileri, perukları kaynar sıcak suya atarak bitlerden arındırırdı.

Bu peruklar genellikle zenginler tarafından saç şekillendirmede zaman kazanmanın bir yolu olarak kullanılıyordu.

Zenginler kolayca peruk satın alabilir ve perukları temizlemek için peruk ustaları tutabilirlerdi. Zaman geçtikçe peruk modası gelişti ve kısa sürede perukları korumak çok maliyetli hale geldi. Devasa perukların sabit durabilmeleri için bir yapı tarafından desteklenmesi ve pudralanması gerektiğinden süreç oldukça maliyetli ve zor bir hale geldi. Bu yüzden Avrupalılar zamanla peruk takmaktan vazgeçtiler.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Geçmişten Bugüne Kadar Kullanılan Kadın Hijyen Ürünlerini Görünce Teknolojinin Geliştiğine Şükür Edeceksiniz!
Tarih Kitaplarında Göremeyeceğinizi İddia Ettiğimiz Tüyler Ürpertici 5 Olay
İlaç Sanıyorlardı: Çenesi Kopana Kadar Radyoaktif Su İçen Adamın Canavara Dönüşümünün Korkunç Hikayesi

Popüler İçerikler

Deha Dizisinden Dilan Polat ve Sıla Doğu'nun Olaylı Dansına Gönderme
Kızıl Goncalar'a Meryem'in Eşitsizlik ve Kız Çocuklarının Okuması Üzerine Yaptığı Konuşma Damga Vurdu!
MasterChef Jürileri Somer Şef ve Mehmet Şef'ten Köfteci Yusuf Çıkışı: "Bunu Deli Bile Yapmaz!"