Avrupa Sokaklarında Karşınıza Çıkabilecek Gotik Mimari Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Köln, Milano, Paris... Avrupa'nın ünlü şehirlerinde gezerken karşınıza çıkan ünlü mimari yapılarının birçoğunun 12 yüzyılın sonlarından 16. yüzyıla kadar Avrupa'yı etkileyen Gotik Mimari akımının ürünü olduğunu biliyor muydunuz? Gotik mimari nedir, gotik mimarinin en belirgin özelliklerini nedir ve dünya üzerinde örnekleri nelerdir? Merak ediyorsanız yazının devamını okumalısınız.

İyi okumalar!

Gotik mimari, 12 yüzyıl sonlarında ortaya çıkan ve Rönesans dönemine kadar Avrupa’yı etkisi altına alan mimari bir akımdır.

Orta Çağ’da ortaya çıkmış akım, dinin büyüklüğü ve şaşasını ön plana çıkarmak istediğinden genelde kilise ve katedralde karşımıza çıkar. Gotik mimari süs, ihtişam, gösteriş, uzun binalar, vitray işlemeler ile karakterize edilmiştir.

Peki 'Gotik' ismi nereden geliyor?

Gotik ismi ilk kez İtalyan ressam ve mimar Giorgio Vasari tarafından kullanılmıştır. Kelime anlamı olarak barbar anlamına gelen Gotik, Roma’yı işgal eden Got (Germen) halkından geldiği iddia edilmektedir.

1. Sivri kemerler

Gotik mimarisinde uzun, ince ve sivri kemerler, mimari eserlerde karşımıza çıkmaya başladı. Gotik döneminin en önemli özelliklerinden birisi de mimari yapıların şaşaasını göstermesi için uzun olmasıydı. Sivri ve uzun kemerler ise binaların uzunluğundan kaynaklı ağırlıkları dengelemek için yapılıyordu.

2. Uçan payandalar

Mimarlar duvarlar oldukça uzun ve ince olmasının yapının dayanıklılığını düşüreceğini bildikleri için bu yapılara çok sayıda payanda eklenmiştir. Böylece yapılar sağlamlaştırılmıştır.

3. Kaburgalı tonozlar

Mimari yapılarının dayanıklılığını arttırmak için kullanılan methotlardan diğeri ise kabugarlı tonozlardı. Mimari yapıyı güçlendirmenin yanında kaburgalı tonozlar daha yüksek tavanlar ve daha büyük pencereler yapılmasına olanak sağlıyordu.

4. Gül desenli pencereler

Orta Çağ'da kilisenin gücünü simgelemek adına inşa edilen bu görkemli yapılarda yapının tam ortasında bulunan dini motiflerle süslenmiş gül şeklinde pencereler ile yapıların daha çok ışık alması sağlanmıştır.

Köln Katedrali, Almanya

Milano Katedrali, İtalya

Notre Dame de Paris, Fransa

Floransa Katedrali, İtalya

Old Town Bridge Tower, Çek Cumhuriyeti

Reims Notre Dame Katedrali, Fransa

Bizim Leydi Kilisesi (The Church of Our Lady), Belçika

Canterbury Katedrali, İngiltere

Chartres Katedrali, Fransa

Bu içerikler ilginizi çekebilir:

Victor Hugo'nun 'Dev ve Narin Harika' Dediği, Strazburg Notre Dame Katedrali ile İlgili Bilmeniz Gerekenler
Gördüğünüz An Eşsiz Mimarileriyle Büyüleneceğiniz Dünyanın Her Yerinden 13 Şaheser Katedral
Tamamlanması Tam 632 Yıl Süren ve İkinci Dünya Savaşı Sırasında Şehirde Bombalanmayan Tek Yapı: Köln Katedrali

Popüler İçerikler

Yeni Rekor Kilidi Açıldı: Popstar Yarışmasıyla Akıllara Kazınan Bayhan Dünya Listesi'nde Zirveye Yerleşti!
Nagehan Alçı'dan Canlı Yayında Güldüren Rasim Ozan Kütahyalı Göndermesi: "Neler Çektim"
Ortalık Fena Gerildi: Seyircisinin Taşkınlığına Katlanamayan Cem Yılmaz Sahneyi Terk Etti!