Avrupa Parlamentosu: 'Türkiye ile Müzakereler Askıya Alınsın'

Avrupa Parlamentosu'nda AB ile Türkiye müzakerelerinin dondurulmasını öngören rapor, oy çokluğu ile kabul edildi. Dün görüşülen Türkiye Raporu'na ilişkin bugün yapılan oylamaya 638 parlamenter katıldı. 477 parlamenter Türkiye ile müzakerelerin askıya alınmasına 'Evet' derken, 64 parlamenter tercihini müzakerelerin devam etmesi yönünde kullandı. Böylelikle AP, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınması için resmen çağrıda bulunmuş oldu...

Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Hollandalı parlamenter Kati Piri tarafından kaleme alınan taslak kararda, “16 Nisan anayasa değişikliği paketinin mevcut haliyle yürürlüğe girmesi halinde” Türkiye ile üyelik müzakerelerinin “derhal ve resmen askıya alınması” için AB devletleri ve Avrupa Komisyonu'na çağrıda bulunuluyor.

Bu karara Anayasa değişikliği paketinin kuvvetler ayrılığı ilkesi ve Kopenhag kriterleriyle uyumlu olmaması gerekçe gösteriliyor.

Raporu hazırlayan AP Türkiye Raportörü Kati Piri, sonucu böyle duyurdu 👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Karar tavsiye niteliği taşıyor, yani bağlayıcılığı bulunmuyor.

Avrupa Birliği ile Karıştırmayalım: 9 Madde ile Avrupa Konseyi Nedir?

Müzakerelerin dondurulması çağrısının Avrupa Konseyi tarafından onaylanması gerekiyor.

Avrupa Parlamentosu Kasım 2016'da aldığı bir diğer kararda da üyelik müzakerelerinin "dondurulması" çağrısında bulunmuştu.

AP'de Türkiye Oylaması: 'Müzakereler Geçici Olarak Dondurulsun'

AP, kasım ayındaki Genel Kurulu'nda da müzakerelerin dondurulması çağrısı yapmış ancak bu tavsiye aralık ayında toplanan AB Konseyi tarafından kabul görmemişti.

AB Bakanı Ömer Çelik'ten Avrupa Parlamentosu kararına ilişkin ilk açıklama: 'Yok hükmünde ve geçersiz sayıyoruz. Rapor aynen iade edilecek'

AB Bakanı Ömer Çelik raporu 'vizyonsuzluk belgesi' olarak nitelendirdi ve 'Yok hükmünde, geçersiz sayıyoruz' dedi. 

Raporu 'objektif ve güvenilir değil' diye değerlendiren Çelik şöyle devam etti:

'Maalesef bu rapor, objektif olmayan bir takım ifadeler içeriyor. Bu rapor esas olarak AB Komisyonu'nun yayınladığı raporun AP tarafından değerlendirilmesidir. Bir bağlayıcılığı yoktur, siyasi niteliktedir. Burada objektif ve dengeli olmasını gözetiriz. Eleştirilerden faydalanmanın yollarına bakarız. Ancak bu rapor bu objektiflikten uzak. Özellikle 1915 olaylarının 100. yılıyla ilgili tek taraflı yaklaşım gündeme getirilmiştir. Raporda 15 Nisan 2015 kararına yapılan atıf sadece tarihi çarpıtmakla kalmıyor. Karşılıklı tartışmaya açığız. Ama halk iradesinin geçersiz sayılması gibi anti demokratik bir vizyonu tartışma konusu yapmamız söz konusu değildir.'

Başbakan Yıldırım: "Türkiye'nin her zaman seçeneği vardır"

AP kararına Başbakan Binali Yıldırım da tepki gösterdi.

Ömer Çelik gibi Başbakan Yıldırım da kararı yok hükmünde ve geçersiz saydıklarını belirtip 'Türkiye'nin Avrupa Birliği konusunda duruşunda herhangi bir sapma yoktur, gayet nettir. Avrupa  Birliği-Türkiye ilişkilerinin özünü samimiyet oluşturmalıdır. Avrupa Birliği, gelecek vizyonunu belirlemeli ve Türkiye ile gerçekten birlikte yol yürüyecek mi yürümeyecek mi buna karar vermelidir. Bizim için önemli olan AB üst yönetiminin iradesidir.Türkiye'yi eleştirmek yerine kendi içlerine baksınlar. AB bir kafa karışıklığı yaşamaktadır. Bunun suretle ortadan kaldırılması ilişkilerin müspet yönde ilerlemesi şarttır. Türkiye'nin her zaman seçeneği vardır. Gidecek bir başka yolu da vardır. Alternatifsiz değildir. Diyelim ki her şey bitti. Otomatik giriş yok milletimiz karar verecek' şeklinde konuştu.

AP kararının sosyal medyaya yansımaları ise şöyle 👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
YORUMLAR
06.07.2017

bilimi, teknolojiyi, matematik ve uzayı katardan öğreniriz artık !!

Bu meczup bir konuşmadır.Galiba kahvelerde böyle muhabbetler dönüyor.Bu bahsedilen olay siyasettir ve siyasetin bilimle falan alakası yoktur gereği de yoktur.AB ye alacak olsalar senin bu durumunun ilerleyeceğini de sanmıyorum.Ha bu söylediğin, ha bir gecede cahil bırakıldık söylemi.Bir farkı yok.

06.07.2017

Ben de olsam bende avrupa birliğine almam.

06.07.2017

Son 10 yılda gerek projeler için gerek iş için AB ülkelerinin tamamını ziyaret ettim. Birçok arkadaşım oldu ve bu konularda da konuştuk. Bu ülkelerin vatandaşlarının çoğu ya istemiyor ya da halen kararsızlar kendi ülkelerinin üyelikleri için. İnanın AB'ye girmemek Türkiye'ye çok birşey kaybettirmez. Girmek çok birşey kazandırmaz. Bizden istedikleri sosyal konular ile ilgili olan kriterlerin ( toplumsal yaşamayı güzelleştirmek, adaleti sağlamak, yolsuzluğu,şiddeti vs önlemek vs. ) harika istekler. Ama biz bunları kendi ülkemizin gelişmesi, geleceğimizi güven altına almak için yapmalıyız. İlla oranın parçası olmak için değil. Zaten ekonomik işbirlikleri, eğitim programları devam edecek. Muhasır medeniyetlerin seviyesine çıkmak için AB üyesi olmaya gerek yok. 50 yıldır oyalayıp duruyorlar. Romanya-Bulgaristan gibi o kadar leş ülkeler bile girmişken biz giremiyorsak bunun sadece mevcut hükümete bağlamak yanlıştır.

06.07.2017

Mevcut hükümetten öncede girememiştirk ama mevcut hükümette kapanan fasılların açılması gidi bırak ileri gitmeyi hep geri gittik yav.

TÜM YORUMLARI OKU (76)