Avrupa’nın Yeniden Doğuşu Olan Rönesans Döneminde Bulunup Tarihin Seyrini Değiştiren 5 Önemli İcat

Avrupa'yı ekonomi, sanat, bilim gibi birçok alanda ileri taşıyan Rönesans dönemine ait yenilikler say say bitmez. Ancak bazı icatlar öyle büyük etkilere sahip ki bugünlere gelmemizin asıl nedeni onlar. Çığır açıp insanlık ve bilim tarihini bir adım öne taşıyan en önemli beş icadı sizler için detaylıca inceledik. Buyurun okumaya! 👇

Yeniden doğuş anlamına gelen Rönesans, Avrupa'nın M.S. 1300-1600 yılları arasındaki dönemini adeta özetleyen bir kelime.

Bu dönemde Avrupa gerçekten de yeniden doğmuştu. Sanat, teknoloji, ekonomi, astronomi gibi çeşitli alanlarda çığır açan fikirlere ve buluşlara imza atılmıştı. Bu buluşların çoğu günümüze kadar etkisi devam etmiş teleskoptan klozete birçok önemli icadı kapsıyor. Gelin bunlara bir göz atalım.

1. Günlük hayatımızın olmazsa olmazı sifon ve klozet ikilisinin icadıyla başlayalım. Ne kadar önemli bir buluş olduğunu tahmin edersiniz.

Sör John Harrington'ın şimdilerde alafranga tuvalet dediğimiz klozetleri buluşu ile insanlar biriken pisliklerden ve onların getirdiği hastalıklardan kurtuldu. 1596 yılında üretilen bu tuvaletler, altında akmakta olan suyun üstüne yapılıyordu. Günümüzde sifon dediğimiz şeyse bir koldan ibaretti ve şimdiki kadar yüksek basınçlı değildi. Ancak o dönem için yine de akıl almaz bir buluştu bu.

Tuvaletlerle ilgili bir not düşmek gerekirse günümüzde klozetin asıl mucidi olarak Alexander Cumming'in adı ön planda.

Harrington'ın icadını bambaşka bir seviyeye taşıyarak modern tuvaletlerin atasını oluşturan kişi Alxander Cumming. Bunun patentine de sahip olan tasarımcı; ürettiği 'S' şeklindeki sifon sayesinde eve dolan zararlı koku ve gazları engellemiş, tuvaletleri daha hijyenik hale getirmişti. Ayrıca sifonun basıncını yükselterek daha az su israf edilmesini de sağlamıştı.

2. Paraşütün fiziksel olarak icadı 18. yüzyılda gerçekleşse de bundan 200 yıl önce Leonardo Da Vinci çoktan paraşüt fikrini ortaya atmıştı.

Sanatçı kişiliğiyle olduğu kadar birçok alana yayılan yetenekleri ile meşhur olan Da Vinci'nin el yazması bir kitabında, o dönem bunu yapacak teknolojiye sahip olmasa da fikir olarak oldukça doğru bir paraşüt dizaynı bulunuyor.

Da Vinci bu çiziminin yanı sıra paraşütün nasıl inşa edilmesi gerektiği, insanların hangi yükseklikten atlayabileceği gibi detayları da eklemişti.

2000 yılında Adrian Nicholas adlı hava dalışçısı, tamamen Da Vinci'nin talimatlarına uyarak yapılmış bir paraşütü test etti. Paraşütün kesinlikle işe yaradığını düşünürsek dünyanın ilk paraşütünü Da Vinci'nin bulduğunu söylemek yalan olmaz.

3. 'Bileşik mikroskobu' adı verilen icat, Hans ve Zachariass Janssen tarafından bulunmuş ve dönemin çığır açan buluşları arasına girmişti.

Baba oğul olan ikili gözlük camları konusunda meraklılardı ve bunun üzerine çalışıyorlardı. Merceklerle deney yaptıkları bir gün bir tüpün ucuna mercek koyarak büyüleyici bir şey keşfettiler. Birleştirilmiş mercekler tüpün ucuna konulunca nesneleri olduğundan çok daha büyük gösteriyorlardı; hem de büyüteçlerden bile daha fazla!

1660'larda Robert Hooke adlı bilim insanı bu buluşu ölü bitkileri incelemek için kullandı ve bulgularını bir kitapta topladı.

Anton van Leeuwenhoek ise 1670'lerde baba oğulun icadını geliştirerek daha işe yarar olan ilk mikroskobu yapmayı başardı. İlk kez bir bakteriyi tanımlamasını sağlayan alet de kendi yaptığı bu mikroskoptu.

4. Gözlük yapma işiyle uğraşan Hans Lippershey teleskobu icat eden kişiydi.

Hans, içbükey ve dışbükey şeklindeki iki ayrı merceğin belli bir uzaklıkta yerleştirildiklerinde uzak nesneleri büyütebildiklerini keşfetti. Ancak Hans buluşunun yıldızları gözlemlemek için kullanılabileceğini hiç düşünmemişti; o bunun sadece denizcilerin ve askerlerin işine yarayacağını sanıyordu. Tabii bu Galileo Galilei'nin icadı duymasına kadar sürdü.

Hans icadını Hollanda hükümetiyle paylaşmış fakat bunun için patent alamamıştı.

Galileo ise böyle bir icadın varlığını öğrendiğinde kendisine ait bir tane yapmayı kafasına koydu ve onunki çok daha kaliteli bir versiyon oldu. Bu teleskopla bildiğiniz gibi gökyüzünü ve yıldızları inceleyerek çığır açan keşifler yaptı ve astronomi biliminin önünü açtı. Teleskoplar halen insanoğlunun en büyük icatlarından biri olarak görülüyor.

5. Devrim yapan bir başka buluş ise matbaa! Bilgi paylaşımı ve dolaşımına getirdiği kolaylıkları ne kadar övsek az.

Matbaanın icadından önce insanlar her türlü kaydı, kitabı elleriyle yazıyordu. İnce ve zor bir iş olduğu için de herkesin erişimine açık değildi bunlar. Johannes Gutenberg 1440 yılında taşınabilir olan ilk matbaayı yapan isimdi. Çin'de zaten matbaa bulunuyordu, bunu özel yapan asıl şey taşınabilir olmasıydı.

Gutenberg, 1286 sayfalık Latince İncil'den üç yılda 200 kopya basmıştı. O dönem için bu sayı akıl almaz bir miktardı!

Bu baskı yöntemi zamanla birçok şehre ve ülkeye yayıldı; dolayısıyla yeni fikirler ve geliştirmelerle daha işlevsel bir hal aldı. Matbaa gibi bir aletin icadı tüm dünyada bilgi paylaşımını kolaylaştırdığı gibi birçok yeni mesleğin doğmasına vesile oldu. Aynı zamanda insanlar arasında okur yazarlık da yaygınlaştı.

Rönesans Dönemi'nin tüm dünyayı etkilemiş bu buluşları hakkında siz neler düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım! 👇

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Antik Mısır'da Erkekler Neden Makyaj Yapıyordu?
Farkında Olmadan Günlük Hayatımızda En Çok Kullandığımız İcat Olan Tuvaletlerin Kısa Tarihi
Görünce Muhtemelen "Yok Artık!" Diyeceğiniz Bir Zamanlar Statü Göstergesi Olan 10 Enteresan Şey

Popüler İçerikler

Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler