Avrupa'nın Çöplüğü Haline Geldiğimiz Plastik Atık İthalatına Dair Korkutan Gerçekler!

Türkiye plastik atıklarla baş edebilen bir ülke değilken neden birçok ülkenin çöpünü ithal ettiğini hiç düşündünüz mü? Greenpeace tarafından raporlanan verilere göre gün geçtikçe artan plastik atık ithalatında ülkemizin geldiği durum oldukça vahim. Gelin geleceğimizi tehdit eden plastik atık ithalatına dair gerçeklere göz atalım.

Türkiye 2020 yılında en çok plastik atık ithalatı yapan ülkeydi!

Geleceğimizi tehdit eden plastik problemi, her geçen gün daha da artmaya ve baş edilemez bir hal almaya devam ediyor. Bunun yanı sıra ülkemizde bir de plastik atık ithalatı yapılıyor. Halen kendi atıklarımızı geri dönüştürme konusunda profesyonelleşememişken başka ülkelerin çöplerini ülkemize getirmek, tüm canlılar için oldukça tehlikeli. Greenpeace'in raporlamasına göre 2020 yılında Türkiye, en çok plastik atık ithalatı yapan ülke oldu. Bu sayı 2019 yılına oranla yüzde 13 arttı.

Tehlike göz ardı ediliyor.

Plastik atık ithalatının Çin tarafından yasaklanmasının ardından gözler Türkiye'ye çevrildi. 2018 yılında yasak getirilen Çin'den sonra Türkiye'de her geçen gün plastik atık ithalatı artmaya devam etti. Greenpeace ekibi bu durum hakkında, kontrolsüz çöp ithalatının kötü sonuçlar doğurabileceğinin altını çizdi! Tehlikenin göz ardı edilmemesi gerektiği ve Türkiye'de artan çöp sorunu için harekete geçilmesi için kampanyalar başlatıldı.

2020 yılına dair raporlanan bilgilere göre:

  • Türkiye, 2020 yılında Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere’den toplam 659,960 ton plastik atık ithal etti.

  • 2019 yılında Avrupa’dan Türkiye’ye gelen plastik atık miktarı 582,296 tondu. 1 yılda plastik atık ithalatı yüzde 13 arttı.

  • Türkiye 2020 yılında da Avrupa’dan en çok plastik atık alan ülke oldu. Türkiye Avrupa plastik atık ihracatının yüzde %28’ini karşıladı.

  • Plastik atık ithalatı son 16 yılda (2004’ten bu yana) ise 196 kat arttı.

  • Türkiye’ye 2020 yılında en çok plastik atık gönderen ilk beş ülke: İngiltere (209,642), Belçika (137,071), Almanya (136,083), Hollanda (49,496), Slovenya (24,884) 

Not: Bilgiler Greenpeace'den alınmıştır!

Plastik atık ticareti nedir?

Doğada kendiliğinden çözünmeyen plastiklerin doğaya zarar vermemesi için enerji üretim tesislerinde yakılmaları ya da geri dönüştürülmeleri gerekmekte. Plastik tüketen gelişmiş ülkeler ise bazı nedenlerden dolayı bu yöntemleri kullanmıyor! Yeterli donanıma sahip olamadıkları ya da ülkelerinde hava kirliliğinin yaşanmaması için plastik atık ithalatı yapmayı tercih ediyorlar. İthalat tercihlerinde de Türkiye gibi ülkelerin kapısını çalıyorlar!

Çevre kirliliği yerine para ödemeyi seçiyorlar.

Ülkelerinde yaşanabilecek olumsuz durumları göze almak istemeyen büyük ülkeler, çevre kirliliği yerine para ödemeyi tercih ediyor. Bu nedenle ihracat için gelişmekte olan ya da az gelişmiş ülkeleri tercih ediyorlar. Aynı zamanda yapılan bu satış durumu ile ithalat yapan ülkelere çöplük gözüyle bakmalarına neden oluyor. 2018 yılında Çin'de yasaklanan plastik atık ithalatı sonrası Türkiye, Avrupa ülkelerinin çöpünü en çok satın alan ülke oldu.

Türkiye'de son 10 yılda çöp ithalatı yüzde 7 bin 300 oranında bir artış gösterdi.

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat)'ın açıkladığı verilere göre Türkiye, Avrupa'nın çöplerinin en büyük alıcısı durumda. Avrupa ülkelerinden yapılan bu ithalat, Türkiye'deki tüm canlıları büyük bir tehditle baş başa bırakıyor! Tonlarca atığın ülkemize atılıp, geri dönüştürülmediğini düşünürsek yaşanan durumu felaket olarak açıklamak en doğru kelime olacaktır.

Türkiye sadece 2019 yılında 582.296 ton plastik atık ithal etti.

Türkiye'ye gönderilen plastik atık miktarı her geçen gün artmaya devam ediyor. Avrupa ülkeleri geri dönüştürmeleri gereken plastik atıklarını başka ülkelere satarak büyük çevre kirliliğine neden oluyor. Kısıtlama yasağı getiren Çin'den sonra Malezya ardından Vietnam ve Tayland ithalatın önüne geçti ve yasak getirdi.

Türkiye'den sevindiren Haber!

Ticaret bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre geçtiğimiz günlerde Türkiye'de polietilen atık ithalatı yasaklandı! 2020 yılında Avrupa'dan ithal edilen plastik atıkların yüzde 70'i ne yazık ki polietilen atıklardan oluşuyordu. Geçtiğimiz günlerde alınan bu karar ile birlikte, yapılan kampanyaların sonuçsuz kalmadığı ortaya çıktı. Polietilen atık ithalatı tam 43 gün sonra durdurulacak!

Bu içerikler de ilgini çekebilir:

Plastiksiz Bir Yaşam İçin Acilen Hayata Geçirmen Gereken 13 Adım
Çöpten Toplanan Etlerle Pişirilen Bir Yemek: Pagpag Yemeği
Okuduğunuz Anda 'Yok Artık!' Diyeceğiniz Birbirinden İlginç 17 Fobi
Kedici Medeniyet: Antik Mısır ve Kediler Arasındaki Bir Acayip Sevgi ve Bağlılığın Nedenleri 🙀

Popüler İçerikler

Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
YORUMLAR
21.05.2021

Kısaca parasını verir seni çöplük gibi kullanırım!

21.05.2021

vay be... bu konuda da avrupa bizi kıskanıyordur...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ