Avrupa Konseyi Nedir, Amaçları Nelerdir? Hangi Ülkeler Avrupa Konseyi Üyesidir?

Avrupa Konseyi özellikle Rusya- Ukrayna arasında çıkan savaştan sonra pek çok kişinin merak ettiği konulardan birisi haline geldi. Son günlerde sürekli gündemde olan Avrupa Birliği’nin ne olduğu ve amaçlarının ne olduğu araştırılan konular arasında yer alıyor. Avrupa Konseyi uluslararası çapta öneme sahip olduğu ve öne çıkan kuruluşlar arasında yer aldığı bilinmekte. Peki Avrupa Konseyi nedir? Hangi ülkeler Avrupa Konseyi üyesidir? İşte detaylar…

İngilizceden çevrilen (Council of Europe) Türkçe Avrupa Birliği pek çok kişinin gündeminde yer alıyor. Türkiye'nin de içinde bulunduğu ve kurallarını sayan önemli bir kuruluştur. Bu doğrultuda görevleri ve özellikleri merak edilen konular içerisinde yer alır. Peki Avrupa Birliği nedir?

Avrupa Birliği Nedir, Amaçları Nelerdir?

Avrupa Konseyi İngilizce olarak (Council of Europe) olarak bilinmektedir. Avrupa çapında insan hakları, demokrasi ve hukuk üstünlüğü korumak amaçlı kurumuş bir örgüttür. 1949 yılında kurulmuş olan örgüt, özellikle Avrupa üzerinden hükümetler arası bir bağlılığa sahiptir. Genel çerçevede büyümesine bağlı olan tüm ülkeler kapsamında hukuk ve demokrasi ile insan haklarını korur. Bu sebepten dolayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de yine Avrupa Konseyi'ne bağlıdır.

Avrupa Konseyi kuruluş amacı ve yapısı itibari ile birçok özelliğe sahiptir:

  • İnsan hakları ve hukuk ile demokrasinin üstünlüğünü savunur.

  • Irkçılık, hoşgörüsüzlük ve yabancılara karşı düşmanlığa çözüm arar.

  • Sosyal dışlanma, uyuşturucu madde ile çevre konusunda çalışmalar gerçekleştirir.

  • Avrupa kültürel benliğinin oluşmasını sağlar ve korur. 

Bu özellikleri sayesinde Avrupa Konseyi günümüzün en önemli kuruluşları arasında yer almaktadır.

Avrupa Konseyi Üyesi Ülkeler Hangileridir?

Almanya, Andorra, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Çekya, Danimarka, Ermenistan, Estonya, Finlandiya, Fransa, GKRY, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Karadağ, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya, Malta, Moldova, Monako, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, San Marino, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Türkiye, Ukrayna, Yunanistan Avrupa Konseyine üye ülkelerdir.

Popüler İçerikler

Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı