Avrupa Ekonomisi Krizi Atlatamadı

LONDRAAvrupa Birliği, ekonomik büyüme tahminlerini olumlu yönde değiştirdi. AB, bu kararı, Yunanistan’ın bütçede artıya geçmesiyle ekonomik kurtarma paketinin yeni bir dilimini daha garantilemesi üzerine aldı. İtalya’daysa yeni hükümet durgun ekonomiyi canlandırma sözü verdi. Peki bu müjdeli haberler, euro krizinin geride kalacağının göstergesi mi? Birçok uzman, bu soruya olumsuz yanıt veriyor.

Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu ve Avrupa Merkez Bankası’nın oluşturduğu uluslararası kredi troykasının denetçileri, Atina’da hiç de hoş karşılanmadı.

Yunanistan’ın 12 milyar 8 milyon dolarlık Mayıs ayı ödemelerini karşılaması için ekonomik kurtarma paketinin yeni taksidine ihtiyacı var.

Yunanistan’ın çalışma reformlarını ağırdan aldığı gerekçesiyle görüşmeler aylardır yapılamıyor.

Protestocular ‘insanların hayatı sözkonusuyken siz kar-zarar hesabı yapıyorsunuz’ diyerek denetçilere tepki gösterdi.

Yunanistan ekonomisi 2008‘den bu yana yüzde 25 oranında küçüldü. İşsizlik oranıysa yüzde 28.

Kemer sıkma politikalarından sonra bütçede ilk kez gayri safi milli hasılanın yüzde bir buçuğu oranında artıya geçildi. Ancak Londra’daki Avrupa Reform Merkezi’nden Simon Tilford’a göre Yunanistan’ın önünde daha çok uzun bir yol var:

”Hiçbir gelişmiş ülke ya da ikinci dünya ülkesi, Yunanistan’ın başardığı oranda bir mali ayarlama yapmayı başaramadı. Ancak Yunanistan’ın borç yükünden kurtulması için bütçede çok daha yüksek oranda fazlaya ihtiyaç var.”

Avrupa Birliği, kısa süre önce büyüme tahminlerinde değişiklik yaptı. Buna göre euro bölgesi bu yıl yüzde 1,2, 2015’te de yüzde 1,8 oranında büyüyecek.

Olli Rehn, AB Ekonomi ve Mali İşler Sorumlusu:

”Ekonomik iyileşme, hala mütevazi ölçülerde de olsa Avrupa Birliği ülkelerinde hızla yayılıyor. Ekonomik faaliyetlerin en zor durumdaki ülkelerde de artış göstermesi, çok iyi haber.”

Bu ülkelerden biri de İtalya. Floransa’nın eski belediye başkanı 39 yaşındaki Matteo Renzi, ülkenin en genç başbakanı oldu. 22 Şubat’ta göreve başlayan Renzi, hükümet harcamalarını ve vergileri azaltma sözü verdi, İtalyan ekonomisinde devrim yapacağını söyledi.

”Bu parlamentonun dışında hiç kimse, siyasetçilerin iş yapabileceğine inanmıyor. Bu nedenle büyük bir risk alıyor ve reform sürecini hızlandırıp takvime uygun şekilde tamamlamak istiyoruz.”

Avrupa Reform Merkezi’nden Simon Tilford, İtalya’da esen siyasi değişim rüzgarları ve euro bölgesinde ekonomik iyileşmenin filiz vermesiyle bazılarının euro krizinin sona ereceği umuduna kapıldığını söylüyor:

”Ekonomik büyümenin yeniden başlaması ve mali pazarların durulması nedeniyle gevşeme havasına girme riski var. Avrupalı siyasetçiler euro bölgesinde ciddi kurumsal reformlar yapmadan, örneğin risk havuzu oluşturmadan da kriz batağından kurtulabileceklerini düşünebilir.”

Birçok uzman, reformlar yapılmazsa Avrupa’nın ekonomik sorunlarını çözemeyeceği görüşünde. Ancak en zayıf ekonomilerin bile canlanma sinyalleri vermesi, yedi yıldır süren ekonomik durgunluk ve kemer sıkma döneminden sonra Avrupa’ya rahat bir nefes aldıracağa benziyor.

Popüler İçerikler

"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti