Avrupa'dan Asya'ya Her Ülkenin Turistik Yerlerinde Başınıza Gelebilecek 17 Dolandırma Hilesi

Dünyanın her neresinde olursak olalım, gelir seviyesi ve yaşam standartları insanlara küçük hayatta kalma taktikleri öğretmiştir ve turistler her zaman en kolay avdır! 

İşte size dünyanı dört bir yanında kullanılan 'turist dolandırma' taktikleri!

1. Dostluk bileziği taktiği ve cepçilik

En çok görüldüğü yerler; Roma, Paris, Barcelona, Kahire 

Genellikle açık alanda, meydan ya da park gibi bir yerde yanınıza yaklaşan satıcı size iple örülmüş bir bileklik satmayı teklif eder. Siz bilekliği istemediğiniz konusunda ısrar ederken, suç ortakları da çantanızı ya da cüzdanınız çalar.

2. Gül, biberiye ya da lavanta satıcılarının ısrarcı ve agresif tavrı Avrupa'nın birçok şehrinde var!

En çok görüldüğü yerler; Roma, Paris, Barcelona 

Ülkemizde de sık sık görülen satış taktiğidir. Önce yanınıza yaklaşan satıcı, güzel sözler söyler ve elindeki demeti size verir. Sonra da sizden ödeme yapmanızı bekler. Eğer istemezseniz, küfür kıyamet ve oldukça sert bir tepkiyle karşılaşırsınız.

3. Yere düşürülen altın yüzük, bilezik ya da değerli eşya taktiği

En çok görüldüğü şehir: Paris

Yanınıza yaklaşan genç bir kadın, yere bir değerli eşya düşürür ve sonra eline alıp 'Bu eşyayı sizin düşürüp düşürmediğinizi' sorar. Sizden düşmediği ortaya çıkınca da, tamamen sahte olan bu eşyayı size satmaya çalışır.

4. Sokakta sihirbazlık ya da el çabukluğu oyunlarını izlerken eşyalarınıza dikkat!

En çok görüldüğü şehir: Londra, Paris

Bazı büyük şehirlerde, sokaklarda oynana kupa maçı, kağıt oyunları ya da diğer el çabukluğu oyunları aslında hırsızlık yapmak için kullanılan bir oyalama metodudur.

5. Yerdeki 'sahipsiz' cüzdan

En çok görüldüğü yerler: Roma, Ukrayna

İnsan yere düşmüş bir cüzdan görünce, içgüdüsel olarak kendi cüzdanının yerinde olup olmadığına bakar. İşte bu taktikte, yere boş bir cüzdan koyan hırsızların asıl amacı, sizin cüzdanınızı nereye koyduğunuzu öğrenmektir.

6. Ayakkabı boyacısının yere düşürdüğü fırça ve ardından gelen ayakkabı boyama numarası.

En çok görüldüğü yerler: İstanbul ve Bazı Doğu Avrupa ülkeleri

İstanbul'da eskiden daha sık görülen bu boyacı numarası aslında birçok satıcı veya hizmet veren kişi için çok sık görülen bir numara. Bu tip dolandırıcılar önce yanınıza gelip ayakkabınızı boyamaya veya size bir hizmet sunmaya başlıyor, sonrasında da sizden para istiyorlar.

7. Bir festival ya da partiye gittiği çok belli olan gruplara uyuşturucu satan taksiciler ve aniden ortaya çıkan polis!

En çok görüldüğü yerler: Uzak Doğu Ülkeleri

Uzak Doğu ülkelerinde özellikle parti ve gece hayatı için giden turistler, taksi şoförlerinin ve diğer acımasız dolandırıcıların her zaman hedefidir. İşte bunlardan biri de, taksi şoförünün alkol ya da uyuşturucu satması, ardınan gelen polis baskını (tabi polis de yalan) ve mağdurlardan istenen rüşvet ücreti.

8. Çalışmayan taksimetre ve kilometrelerce dolaştırılan turistin dramı!

Dünyanın her yerinde görülüyor

İstanbul'da yaşıyorsanız bir tanıdığınızın ya da tanıdığınızın misafirinin başına kesinlikle gelmiş olay. Peki bu numaraya düşmemenin yolu var mıdır? Çok zor!

9. Parayı çok ağır sayarak sizi bıktıran ya da yanlış sayarak kafanızı karıştıran kasiyer

Bu da dünyanın birçok yerinde, turistik bölgelerde kullanılan bir para çalma yöntemi. Kalabalık yerlerde bu duruma maruz kalmak çok daha olası!

10. Kartpostal ya da harita satmaya çalışan vatandaş!

En çok görüldüğü yerler: Avrupa

Siz, bilmediğiniz bir dilde, bilmediğiniz bir yerde para çekmeye ya da bir yerden bir yere gitmeye çalışırken yanınızda beliren vatandaş yüksek ihtimalle gözünü paranıza dikmiş bir cepçidir. Kimi zaman size yardımcı olmaya çalışır kimi zaman da bir şey satmaya çalışır ama ucunda hep bir dolandırıcılık vardır.

Bu numaranın farklı versiyonlarını Avrupa'da görmek mümkün. Bunların yanında, fotoğraf makinesi bozulan fotoğrafçı, İngilizce pratik yapmak isteyen masum gençler ve barlarda bedava olduğu sanılan çerez ve hizmetler de aklınızın bir köşesinde bulunması gereken hırsızlık yöntemleridir.

11. Sahte polis dolandırıcılığı

Dünya'nın her yerinde sık görülen bir mini hırsızlık yöntemi de sahte polis üniformalı kişilerdir. Bazı ülkelerde ise polisin kendisi de paranızı çalmaktan çekinmez. 

Mesela size yazılan uydurma bir trafik cezası, sahte bir park cezası ya da içinde bulunduğunuz zor durumda yanınıza gelen polisler sizden rüşvet isteyebilir. Birçok ülkede ise gelen kişi polis olamayabilir bile!

12. 'Ekstra ücret ödeyin sizi sıranın önüne alalım'cılar!

Genellikle Avrupa ülkelerinde turistlerin yoğun ilgi gösterdiği ve kapısında kuyruk oluşan yerlerde sık görülen bir turist kandırma yöntemidir.

Size hızlı geçiş sağlıyor iddiasıyla daha pahalıya satılan biletler genellikle geçersiz ya da eskidir. Bu yüzden resmi olmayan hiçbir gişeden ya da şahıstan bilet almayın.

13. Doktor raporu satıp, seyahat sigortasından para aldırmaya çalışan dolandırıcılar.

En çok görüldüğü yerler: Uzak Doğu Ülkeleri, Hindistan

Bu, turisti de içine katmayı hedefleyen bir dolandırıcılık girişimidir. Size yaklaşan yerel vatandaş, doktor olduğunu ya da doktor raporu satabildiğini söyler. Böylece siz de seyahat sağlık sigortanızdan para alabileceğinizi sanarsınız. Fakat doktor da rapor da sahtedir.

14. Karayipler'in meşhur 'bedava masaj ya da güneş kremi sürme hizmeti'!

Genellikle tropik adalarda görülen bu olağandışı hizmet aslında tam da dolandırıcılık değildir. Öte yandan size zorla satılan bir hizmettir demek mümkün. 

Yanınıza yaklaşan rastalı, kaslı ada sakini - ki bunu genellikle kadınlara yapmayı tercih ederler- elindeki hindistan cevizi yağıyla size bir masaj yapmaya başlar ve sonrasında ona para ödemek zorunda kalırsınız.

15. Bir anda etrafınızı saran çocuklar ve gençler sandığınız kadar masum olmayabilir.

En çok görüldüğü yerler: Roma, Milan, Floransa

Bu oldukça sık görülen ve bilinen bir soygunculuk metodudur. Kalabalıkta kargaşa olur ve bir bakarsınız değerli eşyalarınız yok.

16. Otellerle ilgili de birçok dolandırıcılık yöntemi var!

Tüm dünyada sık görülen bu taktiklerin bazıları şöyle, 

1- Dolandırıcılık işinin içinde olan taksi şoförü size gittiğiniz otelin kapalı olduğunu, sizi daha iyi ve daha ucuz başka bir otele götürebileceğini söyler. Buradan sonrası ise tam bir muamma!

2- Otelde konaklarken sizi oda numaranız üzeriden resepsiyondan aradıklarını sanarsınız. Size kredi kart bilgilerini soran bu şahıslar aslında hırsızlardır. 

3- Oda servisi ya da otel görevlisi olarak kapınıza gelen iki kişi, sahte otel çalışanı kıyafetleri giymişlerdir. Biri sizi oyalarken diğeri de hırsılık yapar.

17. Sahte menü!

Bu listenin en ilginç dolandırıcılıklarından biri de, yine dünyanın her yerinde sık görülen bir olay: Sahte paket servisi menüsü! 

Tamamen uydurma olan bu menüler otel odanızın kapısına ya da otelin girişine bırakılır. Siz, yorgun olduğunu bir akşam odanıza yemek sipariş verdiğinizi sanarken, aslında kredi kartı bilgilerinizi çaldırıyorsunuzdur.

Popüler İçerikler

Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
YORUMLAR
09.01.2020

#2 benzeri bir olay benim de başıma geldi. çingene bir teyze güzel kızıma bir çiçek falan filan diye ısrar etti. Aynı kibarlıla istemediğimizi belirttim. Bir anda teyzenin içinden canavar çıktı. öyle ağır beddua'lar etti ki şaşıp kaldık. Muhtemelen bir sonraki sefere aynı sözleri tekrar duymamak için mecburen alsınlar diye böyle yapıyorlar. belki de bedduaları geri aldırmak için hemen o anda tamam ver bir tane diyen de oluyordur. İnsanının güzel gününü ziyan eden insanlar!

09.01.2020

ben de normal kız arkadaşımla geziyordum geldi gül uzattı sevgili değiliz biz dedim çoban mısın yanında gezdiriyorsun dedi....

09.01.2020

Sülün Osman bunu beğendi.

11.01.2020

Avrupa’da bilet almak için makineler var. Bilet almak için yaklaştığınız an yanınıza “ yardım edeyim mi? “ diyen biri gelir, sakınyüz vermeyin ve yardım istemeyin. En iyisi yardım eder para ister, en kötüsü yardım eder görünür arkadaşı gelir cüzdanınızı çalar. aman diyeyim. Birde yine Avrupa’da kilise önünde görevli gibi durup para toplayanlar varsa asla para vermeyin. Kiliselere girmek ücretsizdir. Eğer Kilise bir müze olarak kullanıyorsa ve dışarıda resmi bir tabela ile bu belirtiliyorsa durum farklı ama onun dışında kimse sizden para talep edemez.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ