Avrupa'daki Modern İnsanların Geride Bıraktıkları En Eski Kalıntı Keşfedilmiş Olabilir!

Yapılan son çalışmalara göre daha önce farklı bir ırka ait olduğunu düşünülen çene parçası, aslında tarihimizin en eski kalıntılarından biri olabilir. Biz de bu yazımızda bu konudan bahsediyoruz.

Daha önce bir Neandertal'e ait olduğu düşünülen eski bir çene kemiği, aslında çok daha farklı bir şey olabilir.

Kırık çene kemiğinin yeni bir analizi, bu parçanın diğer Neandertal kalıntılarıyla hiçbir ortak yanı olmadığını ortaya koydu. Aksine, çene parçası bir Homo sapien'e ait olabilir ve yaklaşık 70 bin yıl öncesine tarihlendiği için türümüzün Avrupa kıtasındaki bilinen en eski vücut parçası olabilir.

Kemik parçası 1887'de İspanya'nın Banyoles kasabasında bulundu.

O zamandan beri bilim insanları parçayı oldukça kapsamlı bir şekilde incelediler ve şu anda Avrupa olan bölgenin ağırlıklı olarak Neandertaller (Homo neanderthalensis) tarafından işgal edildiği Geç Pleistosen'deki bir zaman dilimine tarihlendirdiler.

Bu durum ve kemiğin arkaik şekli, bilim insanlarını çenenin aslında bir Neandertal'e ait olduğu sonucuna götürdü.

Binghamton Üniversitesinden paleoantropolog Brian Keeling, 'Altçene geçen yüzyıl boyunca incelendi; yaşı, konumu ve Homo sapiens'in teşhis özelliklerinden biri olan çene hizasından yoksun olması nedeniyle uzun süredir bir Neandertal parçası olarak kabul ediliyordu' diyor.

Keeling ve takımı, üç boyutlu geometrik morfometrik analiz adı verilen bir süreç kullanarak kemiğin kapsamlı bir araştırmasını üstlendi.

Bu, bir kemiğin şeklinin ayrıntılı bir şekilde gözden geçirilmesini, özelliklerinin haritalandırılmasını ve diğer kalıntılarla karşılaştırılmasını içeren bir protokol.

Yüksek çözünürlüklü 3 boyutlu taramalar alarak bunları kemiği incelemek ve eksik parçaları yeniden oluşturmak için kullandılar.

Daha sonra parçayı Neandertallerin ve modern insanların çeneleriyle karşılaştırdılar. Keeling, 'Sonuçlarımız oldukça şaşırtıcı bir şey buldu. Bu parça belirgin bir Neandertal özelliği taşımıyordu ve genel şekliyle Neandertallerle örtüşmüyordu' diyor.

Çene hizasının olmayışı dışında kendi ırkımızın çene kemikleriyle daha tutarlı görünüyordu.

Çene, diğer arkaik insanlara kıyasla Homo sapien'lerin tanımlayıcı bir özelliği olarak kabul edildiğinden, bu bir sorun teşkil ediyordu. Buna ek olarak çene parçası, yüzbinlerce yıl önce Avrupa'da yaşayan antik homininlerle de ortak özellikler taşıyordu.

Araştırmacılar kemiği, kalıntıları Romanya'da bulunan yaklaşık 40 bin yıl öncesine ait erken modern bir insana ait kemikle karşılaştırdılar.

Bu iskelet kalıntılarının Neandertal özelliklerine sahip olduğu biliniyor ama aynı zamanda bir çene hizası da var. Bu iskeletin çene kemiğinin DNA analizi, DNA'nın dört veya altı nesil önce yaşamış tek bir Neandertal atasından gelen dizileri içerdiğini gösterdi - bu da muhtemelen onun karışık özelliklerini açıklıyor. Banyoles çene kemiği Neandertal özelliklerine sahip olmadığı için ekip, tuhaf şeklinin muhtemelen bireyin bir melez olmasından kaynaklanmadığı sonucuna vardı.

Afrika'dan daha önceki Homo sapiens kemikleriyle yapılan karşılaştırma, bu bireylerin çenelerinin bizim şimdi sahip olduğumuz çenelerden daha az belirgin olduğunu gösterdi.

Ya çene parçası Geç Pleistosen Avrupa'sında Neandertallerle bir arada var olan ve daha önce bilinmeyen bir gruptan bir Homo sapien'e aitti, ya da bu bilinmeyen grubun Homo sapien'i ile henüz tanımlanamayan eski bir insan arasındaki bir melezdi. Kesin olarak bilinen tek bir şey var: bu parça bir Neandertal'e ait değil. Araştırmacılar, bu gizemi çözmenin bir yolu olduğunu söylüyor: Kemikten veya dişlerden alınan DNA parçalarının karşılaştırılması. Keeling, 'Banyoles çene parçası gerçekten türümüzün bir üyesiyse, bu tarih öncesi insan Avrupa'da şimdiye kadar belgelenen en eski Homo sapien parçasını temsil ediyor' diyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Son Çalışmalara Göre Mars Kabuğunun Altı Oldukça Aktif ve Hareketli Olabilir!
İçinde Yaşadığımız Evren Bir Bilgisayar Simülasyonu Olabilir mi?
Dünya'nın Yaşama En Elverişsiz Yeri Olan Antarktika Gelecekte İnsan Yerleşimlerine Sahip Olabilir

Popüler İçerikler

Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"
Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor