Avrupa'da Taharet Musluğu Kullanılmamasının İlginç Denebilecek Nedenleri

''Avrupa'da Neden Taharet Musluğu Yok?'' sorusu özellikle Türkiye'den Avrupa'ya tatile giden ya da tamamen yerleşenler tarafından sıkça merak ediliyor. Avrupalıların hiç umurunda bile olmayan ama ülkemiz insanları için hayat memat meselesi haline gelen bu küçük detay Google'dan de sık sık araştırılan bir konu. Gelin neden kullanmıyorlarmış birlikte bakalım.

Kaynak

Kaynak

Aslında Avrupa'da taharet musluğu yok diyemeyiz. Çünkü birçok Avrupa ülkesinde bide adı verilen, kişisel hijyen için tasarlanmış bir cihaz bulunuyor.

Bide özellikle tuvalet sonrası temizlik için oldukça kullanışlı bir çözüm sunuyor. Suyu kullanarak temizlik sağlaması bakımından taharet musluğuna benzer, ancak kullanımı alışkanlık meselesi olduğu için Türklerin gözünde bir alternatif olarak görülmüyor.

Gelelim bidenin tarihine... Bidenin kökeni 1600'lü yıllara kadar uzanıyor. Fransa’da aristokratlar tarafından yaygın olarak kullanılan bide, zamanla birçok Avrupa ülkesinde yerini aldı.

İsminin kökeni ise Fransızca "bidet" olup "midilli" anlamına geliyor. Bu isimlendirme bidenin oturuş pozisyonundan kaynaklanıyor; kullanıcı bideye oturduğunda midilliye benzer bir pozisyonda olduğu için bu ad verilmiş.

Bugün Avrupa'da birçok ülkede hala popüler. Ancak taharet musluğunun Avrupa'daki yaygın eksikliği kültürel farklılıklardan kaynaklanıyor. NYU'da profesör olan Harvey Molotch, bu alışkanlığın kökeninin II. Dünya Savaşı’na kadar gittiğini öne sürüyor.

Amerikalı askerlerin Avrupa’da bulunan genelevlerde taharet musluğu görmelerinin ardından bunu ahlaksızlıkla ilişkilendirdiği ve bu sebeple bu alışkanlığı benimsemedikleri düşünülüyor.

Ayrıca İngilizlerin ve Amerikalıların tarihi olarak Fransa ile olan rekabetleri nedeniyle taharet musluğuna mesafeli durdukları da bir başka teori.

Bide kullanımının yaygınlığı sadece hijyen anlayışına değil aynı zamanda kültürel alışkanlıklara da bağlı. Kültürel alışkanlıklar insanların temizlik tercihlerini şekillendiren en önemli unsurlardan biri. Uzun yıllar boyunca tuvalet kağıdı kullanım birçok Avrupalı için norm haline geldi.

İnsanlar alışkanlıklarını değiştirmekte zorlanıyor ve bu nedenle Avrupa'daki banyo tasarımları da çoğunlukla taharet musluğuna uygun olacak şekilde inşa edilmedi. Avrupa’daki birçok tuvalet yeterince geniş değil. Bu da taharet musluğunun eklenmesini zorlaştırıyor.

Ek olarak mevcut altyapının değiştirilmesi için ciddi tadilatlar gerekebilir. Bu da birçok kişi için zahmetli bir süreç olarak algılanıyor. Yani anlayacağınız Avrupa'da taharet musluğu yerine bide kullanılması ve tuvalet kağıdının yaygın tercih edilmesi tarihi, kültürel ve pratik sebeplerle şekillenen bir durum.

Türkiyedeki insanlar için önemli bir hijyen aracı olan taharet musluğunun yokluğu Avrupalılar için alışılmış bir durum haline gelmiş.

Avrupa'dan dönenlerin bu kültürel farkındalığı sosyal medyada goygoy olarak paylaştığı içeriklerle dile getirmesi de bu konunun bizler için ne denli önemli olduğunu gözler önüne seriyor.😂👇

9 Ay Yurt Dışında Yaşadıktan Sonra Türkiye'ye Dönen Gencin Taharet Musluğu Hasreti

Kim bilir, belki bir gün Avrupa'da da taharet musluğu kullanımı yaygınlaşır ama şimdilik bide ve tuvalet kağıdı ile idare ediyorlar. Siz ne düşünüyorsunuz?

İlginizi Çekebilir:

Evrimin Tersine Dönmesi ve İnsanların Kuyruğunun Çıkması Mümkün mü?
Kokpit Koltuklarında Koyun Postu Kullanılmasının Belki de Daha Önce Duymadığınız Sebepleri
Selamlaşırken Neden El Sıkıştığımızı Öğrendiğinizde Ufkunuz İki Katına Çıkacak

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
YORUMLAR
04.10.2024

Taharet musluğu için tesisat çekmiyorlar ama koskoca bide için tesisat ve yer var öyle mi? Kardeşim bide olan bi otelde kalmıştı zamanında. Kıçında b.kla oradan oraya geçiş yapmak iyice rezil bi durum demişti. Japonya'da da var taharet musluğu, hem de ısıtmalı, hareketli falan. Bari japonu örnek al eyyy Avrupa! Bazı ülkelerde ise taharet musluğu hijyenik gelmiyormuş, üzerine sıçrama oluyor falan diye. Bas çamaşır suyunu olmasın o zaman. Kıçında bokla gezene kadar. Of çok sinir oldum.

04.10.2024

Böylesine b*ktan bir sitenin böylesine b*ktan bir konuyu gündeme getirmesi ne kadar da boş olmuş dimi?! Taharet denilen şey zaten müslümanlara ait. Gayr-i Müslim birinin İslama dair bir şeyi yapması zaten mümkün değil! Bizim alaturka tuvaletimiz varken tutmuşuz klozeti Avrupa'dan almışız. Sonradan ona musluk ilave etmişiz. Avrupa insanının temizlik tarihine bakacak olursanız zaten çok da hijyene önem vermediklerini görürsünüz.

05.10.2024

Müslim gayrimüslimden ziyade kültür, temizlik anlayışı ve geçmiş ön planda. Ona bakarsan Japonya da ne tuvaletler var. Bazı "müslüman" ülkeleri hakkında da bunlar kadar pisini görmedik diyeni de çok duydum. Gerçek müslüman olan zaten temizdir ama sadece fiziken değil ruhen de.

04.10.2024

aslana bakarsanız bizim tek avantajımız bu musluk olayı artımız olarak bu heriflerden

TÜM YORUMLARI OKU (35)