Avrupa'da İkinci Dalgayla Birlikte Sokağa Çıkma Yasakları Geri Döndü

İkinci dalganın yaşandığı Avrupa ülkelerinde günlük vaka sayıları rekor kırarak artmaya devam ediyor. Vakaların arttığı bu ülkelerde sokağa çıkma yasağı da dahil yeni kararlar alınıyor.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre yarından itibaren Fransa'da yaşayanlar yalnızca iş ya da sağlık sorunları nedeniyle evlerinden ayrılabilecekler.

Fransa'da günlük Kovid-19 ölümleri Nisan ayından bu yana en yüksek seviyede. Ülkede Çarşamba günü 36.437 yeni vaka ve 244 can kaybı bildirildi.

Almanya da, Fransa'daki kadar kapsamlı olmasa da ulusal karantina önlemleri getirdi. Başbakan Angela Merkel, Pazartesi gününden itibaren restoranlar, barlar, spor salonları ve tiyatroların bir ay boyunca kapatılacağını açıkladı.

Alman sağlık yetkilileri Perşembe günü, son 24 saat içinde 89 kişinin daha öldüğünü ve 16.774 ile vaka sayılarında rekor kırıldığını açıkladı.

Salgının hızla yayıldığı İngiltere'de de bölgesel bir yaklaşımdan uzaklaşarak ulusal sokağa çıkma kısıtlamaları getirmesi için hükümete baskı artıyor.

Avrupa bu noktaya nasıl geldi?

Koronavirüsün bu yılın başlarında yaşanan ilk dalgasından bazı Avrupa ülkeleri sert etkilenirken, diğer ülkeler çok kötü bir tablodan kaçmayı başardı.

İtalya, İspanya, Fransa ve İngiltere salgının birinci dalgasından en kötü etkilenen ülkeler arasındaydı, zamanla vakaları, hastaneye kabulleri ve ölümleri çok düşük bir seviyeye indiren ancak ekonomilerini harap eden katı ulusal sokağa çıkma kısıtlamaları uyguladılar.

Kısıtlamalar, temel ihtiyaçları sağlayanların dışındaki mağazaların, barların ve restoranların yeniden açılması ve seyahatlerin yeniden başlamasıyla yazın başlarında kalkmaya başladı. 

Ancak Ağustos ayında vaka sayıları yeniden artmaya başladı, son haftalarda ise siyasetçileri alarma geçiren büyük bir yükseliş yaşandı.

İlk dalgadan kötü etkilenmeyen ülkeler - Çekya ve Polonya gibi - bu sefer salgından kaçabilecek gibi durmuyor. Uzmanlar, kıtanın büyük bir kısmında endişe verici vaka sayıları konusunda uyarıda bulunuyor.

Fransa ve Almanya ne gibi önlemler alıyor?

Macron, Mart ayındaki ilk sokağa çıkma kısıtlamalarında olduğu gibi, yeni kurallara göre insanların evlerinden ayrılmak için bir form doldurmaları gerektiğini söyledi. Sosyal amaçlı bir araya gelmeler yasaklandı.

Almanya'da ise kısmi sokağa çıkma kısıtlamaları 2 Kasım'da başlayacak ve Merkel ile 16 eyalet başbakanı tarafından kabul edilen şartlar uyarınca 30 Kasım'a kadar devam edecek.

Barlar ve restoranlar paket servisi haricinde hizmet sunmayacak, ancak okullar ve anaokulları açık kalacak. İki haneden en fazla 10 kişi bir araya gelebilecek, turizm faaliyetleri durdurulacak.

Avrupa'nın başka yerlerinde durum ne?

Avrupa'da vakalar artıyor olsa da, tüm ülkeler ulusal sokağa çıkma kısıtlamalarını tercih etmiyor. 

Salgının ilk dalgasının başlangıcında virüsün Avrupa'daki merkez üssü olan İtalya, şimdiden bir ay boyunca uygulanacak yeni kısıtlamalar getirdi.

  • Ülkedeki tüm barlar ve restoranlar saat 18:00'de kapılarını kapatacak, bu saatten sonra sadece paket servisi sağlayabilecek.

  • Spor salonları, yüzme havuzları, tiyatrolar ve sinemalar kapanmak zorunda, ancak müzeler açık kalacak. Düğün, vaftiz ve cenaze için toplanmalar da yasaklandı.

  • Okullar ve işyerleri kapanmıyor ancak birçok ortaokul uzaktan eğitime geçecek.

İspanya'da yeniden olağanüstü hal ilanı

  • İspanya, hükümetin yeniden olağanüstü hal ilan etmesinin ardından 25 Ekim'de ülke çapında sokağa çıkma kısıtlamalarını başlattı. Kanarya Adaları'nda yaşayanların dışındakiler 23:00 ile 06:00 saatleri arasında evde kalmak zorunda.

  • Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'ne göre Çekya, 14 gün içinde 100.000 kişi başına 1.448 vaka ile kıtadaki en kötü vaka oranına sahip ülke. Çekya da kısmi sokağa çıkma kısıtlamaları getirdi.

  • Avrupa'nın kişi başına düşen en kötü ikinci vaka oranına sahip olan Belçika'da, 6 Nisan'dan bu yana en yüksek hastaneye başvuruları görüldü. Belçika'da sadece hastalık belirtisi gösterenlere test yapılmasına rağmen, koronavirüs vakalarındaki artış sürüyor.

Ayrıca bakınız 👇

Napoli'de Sokağa Çıkma Yasağı Olaylı Başladı: 'Bizi Kapatıyorsan, Bize Ödeme Yapmalısın'

Popüler İçerikler

Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
29.10.2020

hiç bir önlem, gece yarısından sonra yasaklanan müziğin yerini alamaz. dikkatli olalım arkadaşlar bazen görüyorum araçlarda filan müzik açıp dinliyorsunuz, yapmayın hayatımızla oynamayın.

29.10.2020

Aynı yasaklar bize de geri dönmeli durum çok kötü ve daha kötüye gidiyor

Pasif Kullanıcı
29.10.2020

Adamlar durumun ciddiyetinin farkında.. Bizse daha ne olup bittiğini bilmiyoruz, gerçek verileri ve vaka sayılarını bile bilmiyoruz. Şeffaflık ilkesi uygulanmıyor. Halk zaten cahil.. Günübirlik, haspelkader kendi önlemlerimizle sağlıklı kalmaya çalışıyoruz. Ama durum görünenden çok çok daha vahim. Acilen bize de yeni önlemler, yasaklar ve düzenlemeler gelmeli. Yoksa çok daha kötü zamanlar yaşayacağız..

TÜM YORUMLARI OKU (13)