Avrupa’da İkinci Cadılar Bayramı Gibi Kutlanan Enteresan Festival: Walpurgis Gecesi Nedir?

Walpurgis Gecesi, Cadılar Bayramına benzeyen ve birçok farklı ülkede kutlanan dini bir festivaldir. Bu ilginç festivalin tarihi de gelenekleri de bir o kadar ilgi çekici ve etkileyicidir.

Walpurgis Gecesi (Saint Walpurgis Night olarak da bilinir), Hristiyanların 8. yüzyılda Frank Krallığı'ndaki bir manastırın baş rahibesi olan Azize Walpurga'nın bayramını kutladığı geceyi ifade eder.

Bu bayram, hem Azize Walpurga'nın aziz ilan edilmesini hem de kemiklerinin Eichstätt'e taşınmasını anar. Bu iki olay da 870 yılının 1 Mayıs tarihinde gerçekleşmiştir.

Azize Walpurga, Almanya'daki Hristiyanlar tarafından "veba, kuduz ve boğmaca" ile savaştığı ve büyücülüğe karşı mücadele ettiği için övgü toplamıştır.

Hristiyanlar, büyücülükten korunmak için Tanrı'ya, Azize Walpurga aracılığıyla dua ederler. Azize Walpurga'nın yerel halkı Hristiyanlığa dönüştürmede başarılı olduğu bilinir.

Avrupa'nın bazı bölgelerinde, insanlar hala kötü ruhları ve cadıları uzaklaştırmak için Azize Walpurga'nın Gecesi'nde ateş yakarlar.

Walpurgis Gecesi'nin, kuzey Avrupa'da geceleyin ateşlerin yakıldığı eski Mayıs Günü şenlikleriyle bağlantılı olduğu düşünülmektedir. Bu festivaller arasında örneğin Gaelce Beltane festivali bulunur.

Walpurgis Gecesi'nin yerel varyantları, Hollanda, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Slovenya, İsveç, Litvanya, Letonya, Finlandiya ve Estonya dahil olmak üzere Kuzey ve Orta Avrupa'nın çeşitli bölgelerinde gözlemlenir.

Finlandiya, Danimarka ve Norveç'te, cadıları uzaklaştırmak için ateş yakma geleneği Aziz John'un Gecesi olarak kutlanır.

Bavyera'da bugüne Hexennacht (Flemenkçe: heksennacht) denir, ve kelimenin tam anlamıyla "Cadılar Gecesi" demektir.

Burada festivale katılanlar cadılar ve iblisler gibi giyinir, havai fişek patlatır, dans eder ve yüksek sesle müzik çalarlar. Böylece cadıları kendilerinden uzaklaştırmış olurlar.

Böylece Walpurgis Gecesi, cadılar bayramına da benzer.

Bazı ülkelerde aynı cadılar bayramı gibi insanlar başkalarının evlerine gider ve kostümler ile şeker isterler ve oyunlar oynarlar.

Azize Walpurga'nın aziz ilan edildiği tarih, Almanca'da Sankt Walpurgisnacht ("Azize Walpurga'nın gecesi") olarak bilinir.

Festivalin ismi, farklı dillerde farklı şekillerde kısaltılmıştır. İngilizce'de, bu gece genellikle Saint Walpurga's Night, Saint Walburga's Night, Walpurgis Night, Saint Walpurga's Eve, Saint Walburga's Eve, the Feast of Saint Walpurga ya da the Feast of Saint Walburga olarak anılır.

Walpurgis Gecesi festivali, İngiliz Hristiyan misyoner Azize Walpurga'nın adını taşır.

Azize Walpurga, Almanya'ya Hristiyan misyoner olarak gitmiş ve Heidenheim'da bir manastır kurmuştur. Azize Walpurga Almanya'da Hristiyanlığın yayılmasına önemli katkıları olmuştur.

Walpurga'nın aziz ilan edilişi ve kemiklerinin Eichstätt'e taşınması, 870 yılında 1 Mayıs'ta gerçekleşmiştir.

Bu nedenle Azize Walpurga'nın Bayramı ve Walpurgis Gecesi, bu tarihte kutlanmaktadır.

Azize Walpurga'nın, kötü büyülere karşı etkili olduğuna inanılır.

Bu yüzden, Walpurgis Gecesi sırasında, cadıların bir ayin düzenlediği ve kötü güçlerin en güçlü dönemlerinde olduğu düşünülürdü.

Kötülükten korunmak ve kendilerini ve hayvanlarını korumak için insanlar geleneksel olarak yamaçlarda ateş yakarlardı.

Günümüzdeyse bu ateş yakma eylemi devam etmekte ve festivalin en önemli parçalarından birini oluşturmaktadır.

Ayrıca birçok Hristiyan, Azize Walpurga'nın Günü'nde Azize Walburga'nın Eichstätt'deki mezarına dini hac yapar.

Azize Walpurga'nın tabutunun kutsal bir yağ ürettiğine inanırlar ve iyileştirici etkisi olan bu yağı almak için giderler.

İlginizi çekebilir:

Tarihteki İlk Halka Açık Müzenin Bir Kadın Tarafından Açıldığını Biliyor muydunuz?
Kara Kedilerin Neden Kötü Şans Getirdiğine İnanırız?
Mona Lisa Tablosundaki Kadın Gerçekte Kimdir?

Popüler İçerikler

Köylü Fenomenlerin İçerik Kavgası Tartışma Yarattı
Deha Dizisinden Dilan Polat ve Sıla Doğu'nun Olaylı Dansına Gönderme
Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Derbi Öncesi Çok Konuşulacak Açıklama: ''Hakemlerle İlgili Kaygım Var''