Avrupa Birliği, WhatsApp ve iMessage'ın Tekelleşmesini Engelleyecek Yeni Yasayı Geçirdi!

Avrupa Birliği, tekelleşmenin önüne geçebilmek için WhatsApp ve iMessage gibi uygulamaların rakipleriyle uyumlu çalışabilmesini zorunlu kılmaya hazırlanıyor. Yasa yürürlüğe girerse WhatsApp’tan Telegram’a veya iMessage’dan Signal’e mesaj atabileceğiz.

Apple ve Meta gibi teknoloji devlerinin tekel haline gelmeye başlaması Avrupa Birliği’nin yeni adımlar atmasına neden oldu.

iMessage, Facebook Messenger, WhatsApp gibi milyarlarca kullanıcıya sahip uygulamaların küçük rakipleriyle iletişim kurabilmesi zorunlu hale gelecek.

AB tarafından konu hakkında basın açıklaması yapıldı.

AB'nin basın açıklamasında milletvekillerinin, WhatsApp, Facebook Messenger veya iMessage'ın arkasındaki şirketlerin, geliştiricilerin talebi üzerine uygulamalarını daha küçük mesajlaşma platformlarıyla birlikte çalışabilir hale getirmeleri gerektiği konusunda anlaştıklarını görüyoruz. Basın açıklamasında, bu durum gerçekleştiği takdirde küçük veya büyük platformların kullanıcılarının mesajlaşma uygulamaları arasında mesaj alışverişi yapabileceği, dosya gönderebileceği veya görüntülü arama yapabileceği ifadeleri kullanıldı.

Mesajlaşma uygulamalarının birlikte çalışabilmesi ne anlama geliyor?

Aslında öncelikle bunu örneklendirmek gerek. Diyelim ki bir Apple kullanıcısısınız. iMessage uygulamasını kullanmak, yani bu uygulama ile birine mesaj göndermek için karşınızdaki kişinin de Apple kullanıcısı olması gerekiyor. Fakat AB'nin Dijital Piyasalar Yasası'na göre iPhone'daki bir iMessage kullanıcısı ile bir Windows PC'deki bir Telegram kullanıcısı konuşabilecek.

Hazırlanan yasa ile birlikte WhatsApp ve iMessage gibi uygulamalar, küçük firmalar için application programming interface (API) desteği sunacak.

Şirketlerden beklenen özellik, Dijital Piyasalar Yasası (DMA) değişikliğiyle zorunlu hale gelecek. Platformlar arasında çalışması gereken hizmetlerin mesaj gönderme, görüntülü arama yapma ve dosya gönderme olarak belirlendiği açıklandı.

Apple ve Meta gibi devler yasaya uymaması halinde para cezası alacak.

Avrupa’da en az aylık 45 milyon aktif kullanıcıya ve yıllık 10 bin aktif kurumsal kullanıcıya sahip tüm şirketler için geçerli olacak. Onaylanacak mevzuata uyulmaması halinde şirketlerin global kazançlarının yüzde 10‘u kadar ceza verilecek. Şirketler, tekrarlanan ihlaller için yüzde 20’ye kadar para cezasına çarptırılacak.

Kullanıcılar, mesajlaşma platformlarında özgür ve güvenli bir şekilde vakit geçirebilecek.

truncgil.com.tr

Mesajlaşma platformlarının kullanıcılara hangi web tarayıcıyı, arama motorunu ve sanal asistanı kullanmak istediğini sorma zorunluluğuna da yer verilecek.

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Kadın Voleybol'un Genç Yıldızı Duru Türknas'ı Yakından Tanıyalım!
Güldür Güldür Show'un Sevilen Karakteri Geri Dönüyor!
Şeriat Karşıtı Paylaşımı Nedeniyle Hakkında Dava Açılan Feyza Altun'un Cezası Belli Oldu!
YORUMLAR

Bu olursa WhatsApp kullanıcısı baya azalır telegrama geçmek isteyenler hep az kişi kullanıyor diye geçemiyorlar bu o sorunu ortadan kaldırır nasıl olsa WhatsAppı olana da mesaj atabiliyorum diye geçerler telegramın baya işine gelir. Amerikadakiler de signale geçiş yaparlar Meta'daki (Facebook) sarışın da tırnaklarını kemirir artık.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ