Avrupa Birliği Tek Kullanımlık Ketçap ve Mayonez Gibi Sosları Yasaklamaya Hazırlanıyor

Restoranlarda alışkanlık haline gelen tek kullanımlık soslar, Avrupa Birliği ülkelerinde tarihe karışabilir. AB’nin üzerinde hazırlık yaptığı yeni ambalaj yasası ile tek kullanımlık soslara yasak getirilecek. Yeni ambalaj yasası ile hedeflenen ise çöp miktarını azaltmak ve çevreyi korumak.

Kaynak: Artı 49

Avrupa Birliği’nin yeni ambalaj yasası önümüzdeki ağustos ayında yürürlüğe girecek.

Almanya’dan Türkçe yayın yapan Artı 49’da yer alan habere göre, yeni yasanın ilk maddesi ile PFAS kimyasalları içeren tüm ambalajlar yasaklanacak. Bu kimyasallar, yağ ve suyun ambalajdan sızmasını önlemek için kullanılıyordu.

AB, 2030’a kadar ise tek kullanımlık tüm sosları yasaklamayı düşünüyor. Yeni yasa ile 50 mililitreden küçük hiçbir ambalajın kullanılmasına izin verilmeyecek. Ayrıca 1,5 kilogramdan hafif meyve ve sebzeler de ambalajsız satılmak zorunda olacak.

Yeni düzenleme, özellikle otel, gastronomi ve catering sektörlerini doğrudan etkileyecek. İşletmeler, tek kullanımlık küçük ambalajların yerine yeniden doldurulabilir kaplar, büyük dispenserler ya da farklı sunum yöntemleri geliştirmek zorunda kalacak.

Hedef, çöp miktarını önemli ölçüde azaltarak çevreyi korumak.

Almanya’da kişi başına düşen yıllık çöp miktarı ortalama 225 kilogram seviyesinde. Bu rakam, Avrupa Birliği genelindeki 190 kilogramlık ortalamanın oldukça üzerinde.

Uzmanlara göre çöpe giden ambalajların büyük bölümü gereksiz. Bu nedenle Avrupa Birliği, 2018 yılına kıyasla 2040’a kadar atık miktarını yüzde 15 azaltmayı hedefliyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Galata Köprüsü’nde Tutulan Balıkları "Ben Veganım" Diyerek Denize Geri Attı
Oğuzhan Uğur'dan "Baraj Çatladı" Paylaşımı ile İlgili Duygusal Açıklama
Artvin'de Sadece 2 Kişinin Yaşadığı Köy Tamamen Boş Kalacak
İçeriğin Devamı İçin Tıklayın

Popüler İçerikler

Oğuzhan Uğur'dan "Baraj Çatladı" Paylaşımı ile İlgili Duygusal Açıklama
İstanbul'da Banka Soygunu! Paranın Yarısını Kaçarken Düşürdü
Elektrik, Doğal Gaz Dertleri Yok: Finlandiyalılar Kışın Evlerini Böyle Sıcak Tutuyor
YORUMLAR
08.02.2026

Dünyanın en zengin bilmem kaçı dünyanın 1 yıllık karbon ayak izi kotasını 1 ayda dolduruyor, vay ketçap ambalajı vay kağıt pipet diye uğraşıyor bunlar da, kar yağmıyor artık kar alooo

08.02.2026

Bize ne Ab den. Uyuma Onedio. Köprülerimizin işletmesini yabancıya vermek için kollar sıvanmış durumda. Halkın cebindeki eridi yetmiyor, hazineye likit girsin diye halihazırda devlet karayollarına ait kararlar dışarıya geçecek. Yama yama bitmiyor. İşgal mi var hayırdır?

08.02.2026

bizim lokantacı irfanlar çok sıkmasınlar diye ketçap kutusunuda vermez

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ