Avrupa Birliği, Plastik Bardak, Tabak ve Pipet Gibi Tek Kullanımlık Ürünleri Yasakladı

Avrupa Birliği'nde tek kullanımlık plastik ürünlerin kullanımını yasaklayan kanun yürürlüğe girdi. Böylelikle, plastikten yapılan ve tek kullanımlık, tabak, çatal, bıçak gibi ürünler AB pazarına giremeyecek.

Avrupa Birliği'nde (AB) tek kullanımlık plastik tabak, bardak gibi ürünlerin kullanımını yasaklayan kanun yürürlüğe girdi.

AB Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, plastikten yapılan ve kullanıp atılan tabak, çatal, bıçak, bardak, kulak çubuğu ve pipet gibi ürünler AB pazarına giremeyecek.

Ayrıca polistirenden yapılmış yiyecek ve içecek kutuları da bu kapsamda bulunacak. Yeni yasayla alternatifi bulunan tek kullanımlık plastik ürünlerin kullanımının azaltılması hedefleniyor.

"Denizlerdeki çöpün yüzde 80'i plastik"

Fotoğraf: Blue Marlin Dive / Facebook

AB Komisyonunun açıklamasına göre dünyada denizlerdeki çöpün yüzde 80'ini plastik ürünler oluşturuyor. Plastik kalıntıları deniz canlılarının yanı sıra insanların kullandığı gıdalara da bulaşabiliyor. AB, plastik ürünlerin yeniden kullanılabilir ve dönüştürülebilir olmasını amaçlıyor.

Maliyeti 22 milyar euro azalacak"

Avrupa Parlamentosu Frédérique Ries, bu yasa ile 2030'a kadar Avrupa'daki plastik kirliliğin tahmini maliyetinin 22 milyar euro azalacağını söyledi. Ries, 'Plastiklerin yarattığı deniz kirliliği sorununu göz önüne alındığında, Avrupa'nın artık uluslararası düzeyde savunmak ve teşvik etmek için bir yasal modeli var. Bu gezegen için gereklidir.' dedi.

AB'de iki yılı aşkın süredir alınan önlemlerle plastik ambalajların geri dönüşüm oranları yüzde 41.5 oranında yükselmişti. Avrupa'da plastik ambalaj geri dönüşümü, halihazırda ABD'nin üç katı ve bu oranın büyümeye devam etmesi bekleniyor.

AB'ye göre, birlik içindeki plastik ambalajların yüzde 50'si 2025 yılına kadar geri dönüştürülebilir olacak. Ayrıca AB, 2025 yılına kadar tüm plastik şişe atıklarının yüzde 77'sini, 2029 yılına kadar bu tür atıkların yüzde 90'ını toplama hedefi belirtti.

Greenpeace'e göre, küresel olarak, plastik ambalajların yalnızca yüzde 14 ila yüzde 18'i geri dönüştürülmekte. Bu Avrupa ortalamasının yarısından daha az, ABD'de ise plastik atıklarının yüzde 10'undan daha azı geri dönüştürülüyor.

Yasağa ilişkin bilinmesi gereken bazı detaylar 👇

Bazı AB üyesi ülkeler, tek kullanımlık plastik ürünlerinin kullanımına kısıtlama kademeli olarak kısıtlama getirmişti.

Örneğin Fransa'da kabul edilen atıkla mücadele yasasına göre, çoğu meyve sebze ambalajı, çocuk menülerinin yanında verilen plastik oyuncaklar yasaklandı. Lüksemburg’da 3 Temmuz’da itibaren tek kullanımlık plastik ürünlerin festivallerde satılması yasaklandı. Yunanistan da şubat ayından bu yana devlet kurumlarında bu ürünlerin kullanımına yasak getirdi. İtalya ve Belçika gibi diğer ülkeler de plastik kullanımını azaltmak için plastik vergisi getiriyor.

Öte yandan AB'de yürürlüğe giren yasakla birlikte plastik içeçek şişelerinin kullanımına sınırlama getirilmedi. Dünya çapında her gün satılan 1,3 milyar plastik içecek şişeler yasaklanmadı.

AB'nin kabul ettiği yasada sigara izmaritleri de listede. İzmaritler, çevrede çok yavaş parçalanan bir polimer olan selüloz asetattan yapılıyor. Yılda yaklaşık 4,5 trilyon izmarit atılıyor.

Ancak AB, doğrudan izmaritlere yasak getirmektense farkındalık yaratmak için izmaritleri ve paketleri etiketlemeye zorluyor. Aktivistler ise plastik izmaritlerin yasaklanmasını istiyor.

Tek kullanımlık plastik yasağı, pandemi sırasında çok yaygın hale gelen maskeler ve eldivenler de dahil olmak üzere tıbbi ile ilgili plastikleri muaf tutuyor. Avrupa Çevre Ajansı'na (EEA) göre, bu pandemi ile mücadelede kullanılan uzun ömürlü tek kullanımlık tıbbi ürünler hem karaya hem de denize atıldı, bunun da ekosistemler üzerinde zararlı etkileri oldu

Popüler İçerikler

Önceki Şampiyonları Bilen Ünlü Astrolog Meral Güven Şampiyon Olacak Futbol Takımını Açıkladı
Demet Akalın 5 Bin TL Ödeyen Kiracısının Üstüne Bir de Misilleme Yaptığını Görünce Sinirlerine Hakim Olamadı
Yeni Sezonda Hayata Geçecek! TFF Hakemler Konusunda Büyük Adım Attı
YORUMLAR
04.07.2021

AB yasakladı da mesela bir takım Doğu Avrupa ülkelerinde uygulanabilecek midir bu orasını merak ediyorum. Yine de çok önemli ve geç bile kalınmış bir adım. Keşke bizde de yasaklansa.

04.07.2021

yasakçı avrupa zihniyeti!!!1!

05.07.2021

Kağıt/plastik bardaklar, uygun fiyatlı denilerek şirketlerde çok fazla kullanılıyor. Fakat 100 adet kağıt/plastik bardağın fiyatı 10 TL. Bir şirket çalışanı günde en az 2 kez çay veya su içse, 50 günden kısa sürede 100 adet kağıt/plastik bardak tüketiyor demektir. Halbuki 10 TL 'ye şirketin kendisine ait logosu bulunan seramik bardaklara sahip olunabilir. Bu da yılda ortalama 250 gün çalışan bir elemanın 1 yılda tüketeceği kağıt/plastik bardaktan en az 40 TL tasarruf edileceği anlamına gelir. Çevreye verilen zararında azaltılması cabası olur.

12.07.2021

Kağıt bardak çay veya kahve içilince tadı suya geçiyor o yüzden seramik kupa kullanıyorum. Cam kupa olabilir.

TÜM YORUMLARI OKU (7)