AVRUPA BİRLİĞİ'NİN BAŞKENTİ NERESİDİR?
Avrupa Birliği'nin veya Avrupa'nın başkenti Belçika'nın merkezi olan Brüksel'dir. Avrupa Birliği'nin yapısı bazı antlaşmalar üzerine kuruludur. Bu antlaşmalara yenileri eklenmiş var olanlara ise yeni düzenlemeler getirilmiştir. Bu kurula üye olanlar ulusal mahkemelerde Avrupa Birliği'nin hukukuna göre hareket ederler. Eğer ülkelerin kendi yasaları ile bu birliğin yasaları çelişirse, Avrupa Birliği'nin yasaları geçerli sayılır. Bu yasaları uygulayan kararlara ise Avrupa Birliği Divanı denilmektedir. Avrupa Birliği'nin yönetimi; Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu olmak üzere üç kuruma ayrılmıştır.
Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi, üye olan ülkelerden birer bakanın katılması ile Brüksel'de gerçekleşir. Burada yasama, yürütme ve dış politikalarını belirleme işlemi yaparlar. Bu konsey Avrupa Birliği'nin yürütme organıdır. Ortak kararlar; eğitim, kültür, yabancılar hukuku, yerleşme hakkı, kamu sağlığı, tüketici hakları, araştırma ve geliştirme, işçi dolaşımı gibi alanları kapsar.
Avrupa Birliği'nin yasama organlarından biri olan Avrupa Komisyonu, kararları tasarlayan ve koordine eden kurumdur. Önerileri hazırlayarak Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi'ne sunar. Aynı zamanda topluluk anlaşmalarının korunmasını sağlar. Bu komisyonun merkezi Brüksel'de bulunur.
Avrupa Birliği'nde yaşayan 450 milyon insanın temsilciliğini ise Avrupa Parlamentosu yapar. Bu yasama organı araştırma komisyonu kurar ve bu birlikte olan insanların dilekçelerini inceler. Ayrıca bütçe uygulamasının izlenmesi ve yıllık bütçe uygulamalarının onaylanmasında Avrupa Parlamentosu sorumludur. Avrupa Konseyi, yeni üye ülkelerin katılması için parlamentodan onay almak zorundadır. Kurul toplantıları Fransa'nın Strasbourg kentinde gerçekleşir. Merkezi ise Lüksemburg'dur. Ayrıca Avrupa Birliği içerisinde en yüksek mahkeme olan Avrupa Adalet Divanı, Lüksemburg şehrinde kurulmuştur. Bu divan temel hak ve özgürlüklerin korunmasını sağlar.