Avrupa Adalet Divanı'nın alt mahkemesi, Hamas'ın 13 yıl sonra Avrupa Birliği'nin 'terör' listesinden çıkarılması yönünde karar aldı. Uzmanlar kararın bağlayıcı olduğunu söylüyor.
Avrupa Adalet Divanı'nın kararında 'Hamas Avrupa Birliği'nin terör listesinden çıkarılmalıdır' ifadeleri yer aldı.
Alt mahkemeye göre, Hamas'ın 2001 yılında AB'nin 'terör' listesine eklenmesi kararı hukuki yargılamalara değil, 'basın ve internetten elde edilen ithamlara' dayanıyor.
Alt mahkemenin kararı Avrupa Birliği açısından 'Hamas terör örgütü değildir' anlamına gelmese de AB'nin 'terör' listesine eklenmesinin hukuki olmadığı anlamına geliyor.
Yaptırımlar kalkacak
Mahkeme, AB'nin Hamas'ın terör örgütleri listesinde bulunmasından kaynaklanan AB'deki mal varlığının dondurulması gibi yaptırımların üç ay sonra kaldırılmasına hükmetti.
AB üyeleri bu sürede Hamas'ın 'terör örgütleri' listesinden çıkarılması kararını temyize götürebilecek. Bu durumda üç ay olarak öngörülen süre mahkeme sonuçlanana dek uzayabilecek. AB üyelerinin bu üç aylık sürede yeni gerekçeler ileri sürerek Hamas'ı tekrar 'terör örgütleri' listesine dâhil etmeleri de ihtimaller arasında bulunuyor.
Karar bağlayıcı
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Çınar Özen, Avrupa Birliği içindeki en yüksek mahkeme olan Avrupa Adalet Divanı'nın alt mahkemesinin de aldığı kararın bağlayıcı olduğu görüşünde. Özen, mahkemenin iş yükünden dolayı kararın alt mahkemede ele alındığını belirterek mahkemenin Hamas'ın 'terör' listesine alınmasının hukuki olmadığı kanaatine vardığını belirtti.
Özen, kararın ardından AB Bakanlar Konseyi'nin, Dışişleri Bakanları düzeyindeki ilk toplantısında bu konuda listeyi gözden geçirip mahkemenin kararına uyması gerektiğini kaydetti.
Avrupa Birliği, İslami Direniş Hareketi Hamas'ı'ın askeri kanadını 11 Eylül saldırılarından hemen sonra 2001 yılında, siyasi kanadını ise 2003 yılında 'terör' listesine almıştı.
Kaynak: Al Jazeera, AA ve AFP