Avokadonun Vücuda Yararları Nelerdir? Avokadonun Faydaları ve Zararları

Sağlık açısından oldukça önemli bir meyve olan avokado, yüksek miktarda vitamin ve antioksidan içerir. Günün her öğününde de tüketilebilecek bir besindir. Kişinin damak lezzetine göre farklı tatlar birlikte de tüketilebilir. Kalp sağlığından, kilo verimine kadar birçok konuda yardımcı olur. Ancak aşırı miktarda vücuda alındığı durumlarda kişinin sağlını olumsuz yönde etkileyebilir. Özellikle kolesterol yükseltebileceğinden dolayı kontrollü bir şekilde tüketilmelidir. Peki avokadonun vücuda yararları nelerdir? İşte avokadonun faydaları ve zararları...

Avokado, Orta Meksika kökenli, defnegiller familyasına ait avokado ağacının yağlı bir meyvesidir. Bu meyvenin şekli armuta benzetilir. Ayrıca yeşil, kırmızı, siyah renkte birçok avokado türü bulunur. Yağ oranı diğer meyvelere nazaran daha yüksektir. Bu nedenle de tekli doymamış yağ bakımından da zengin bir meyve cinsi olarak bilinir. Avokado, klimaterik bir meyvedir. Dalında olgunlaşmaya başlar ancak koparıldıktan sonra da olgunlaşmaya devam eder. Bu süreçten sonra yenilebilecek kıvama gelir. Avokadonun faydaları ve zararları hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Avokadonun Vücuda Yararları Nelerdir? Avokadonun Faydaları ve Zararları

Avokado, tekli doymamış yağ asitleri bakımından yüksek bir meyvedir. Bu yağ asitlerinin vücuda yararları da oldukça fazladır. Özellikle yüksek kan basıncını dengeleyerek kalp sağlığını korur. İçeriğinde bulunan oleik ve linoleik asitleri kolesterolü düşürerek olası riskleri en aza indirir. Vücutta ki B vitamini eksikliğinin giderilmesinde de etkilidir.

 E, C vitamini ve yüksek antioksidan içermesinden dolayı birçok kanser türünü önlemede etkilidir. Meme kanseri, boğaz ve yutak kanseri, mide kanseri, pankreas kanseri, rahim ağzı kanserine karşı vücudu korur. Lifli besinlerin arasında yer aldığından dolayı da kolon kanserinde de oldukça etkilidir.

Yapısında bulunan K vitamini, vücutta kalsiyum emilimini arttırır. Bu durum kemik sağlığının korunmasında oldukça önemlidir. Kemik erimesinin önlenmesi, kıkırdak yaralanmalarında etkili bir meyvedir. Hücrelerin, dokuların ve organların doğru bir şekilde çalışması için yeterli miktarda potasyum alınması gerekir. Avokado muzdan daha iyi bir potasyum kaynağı olduğu için yeterli miktarda tüketilmesi önerilir.

Cilt kuruluğu, saç dökülmesi, zayıflama ve karın yağlarının giderilmesinde etkilidir. Ancak fazla tüketilen avokado, vücutta kaşıntıya ve kızarıklığa yol açar. Ayrıca yaygın bir alerji türü olan lateks alerjisinin şiddetini arttırabilir. Gün içerisinde aşırı alınan avokado, kolesterolü yükseltebilir. Bundan dolayı da hamilelerin ve emziren kişilerin doktor kontrolünde tüketmesi gerekir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Nektarinin Faydaları Nelerdir? Nektarin Neye İyi Gelir?
Turunçun Faydaları Nelerdir? Turunç Neye İyi Gelir?
Papayanın Faydaları Nedir? Papaya Neye İyi Gelir?
Hindistan Cevizinin Faydaları Nelerdir? Hindistan Cevizinin Besin Değerleri Nedir?
Mangonun Faydaları Nelerdir? Mango Neye İyi Gelir, Besin Değerleri Nedir?

Popüler İçerikler

Kayserili Damat Adayı Gelinin Düğünden Önce Talep Ettiklerini Duyunca Arkasına Bakmadan Kaçtı
Eski Milli Sporcu Emre Başkan'ı Makas Atarken Öldüren Sürücü Serbest Kaldı
THY Hostesine Saldırdığı İddia Edilen ve Ağza Alınmayacak Sözler Sarf Eden Dilan Çıtak'tan Açıklama Geldi!