Avokado ile Yatıp Bench Press ile Kalkanlar Buraya! Spor ve Sağlıklı Beslenme Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Kilo vermek, sağlıklı yaşamak ve formda olmak için çabalarken, beslenmemizde ve sporumuzda yaptığımız pek çok hata var. Çoğunun sebebi de spor çevresinde doğru bilinen yanlışlardan kaynaklanıyor. Sizler için spor yaparken ve sağlıklı beslenirken düştüğünüz yanlışları derledik! Keyifli okumalar.

Not: Bu içerik bilgilendirme amacıyla çeşitli kaynaklardan derlenmiştir. Metabolizması ve vücut özellikleri farklılık gösterebilir, bu sebeple spor yapmadan ve diyete başlamadan önce mutlaka antrenöre veya diyetisyene danışınız!

Kaynak 1, Kaynak 2, Kaynak 3

'45 dakikadan daha az çalışmak işe yaramıyor.' sadece bir efsane.

Evet, efektif bir çalışma 15 dakika sürmüyor ancak belirli bir süreden az çalışmanın vücuda bir faydasının olmadığı bir efsaneden ibaret. 15 dakikalık bir yürüyüşün bile gözle görülür faydası olduğu defalarca kanıtlanmış bir gerçek. Yani zamandan şikayet ederek spora gitmemek sadece bir bahane!

Mekik çekmek karın kası için en önemli egzersiz değil!

Mekik çekmenin karın kaslarının sadece küçük bir bölümünü çalıştırıyor olması. Sixpack yapmak adına, plank, dağ tırmanışı gibi hareketlerle karın egzersizlerini çeşitlendirmeniz gerekiyor.

Tek bir bölgeyi çalıştırmak daha hızlı yağ yakmanızı sağlamaz!

Sporda genelde yapılan hatalardan birisi, tek bir egzersize odaklanarak sürekli aynı bölgeleri çalıştırmak. Ancak hedefiniz özellikle kilo vermekse, cardio egzersizleri ile vücudunuzun büyük bölümünü çalıştırmalısınız.

Kendinizi her gün spor salonuna atmanız, yarardan çok zarara neden oluyor.

Spor antrenörlerinin hemfikir olduğu konu, dinlenme günlerinin oldukça önemli olması. Kendinizi her gün spor salonuna atmanız, yarardan çok zarara neden oluyor, sakatlıklardan kaçınmak için mutlaka dinlenme günlerinizi planlayın ve uyun!

Yoga bir kilo verme yöntemi değil!

Yanlış olmasın, yoga oldukça sağlıklı bir spor ancak en yoğun programlar bile 90 dakikada 300 kalori yakmanızı sağlıyor. Yani yoga diğer egzersizlere kıyasla oldukça zayıf kalıyor ancak zaten asıl amacı da kilo vermek değil. Yoga denge sağlamayı, fiziksel ve psikolojik rahatlamayı sağlıyor.

Koşmak dizler için zararlı değil!

Eğer dengeli bir şekilde yaparsanız, koşmak egzersiziniz için en faydalı aktivitelerden biri. Ancak koşmanın dizlere zarar vereceği gibi bir efsane nedeniyle fazla tercih edilmeyebiliyor. Gel gelelim Stanford Üniversitesi'nin yaptığı bir çalışmada, koşan deneylerin dizleri, koşmayanlara göre daha sağlıklı olduğu gözlemlenmiş.

Bench'teyken ağırlığın göğsünüze değmesine gerek yok!

Bench press çalışmalarında ağırlık barını göğse kadar çekmek gerekli görülüyor, ne varki bu durum omuzlarınızı fazla esnetiyor ve sakatlanmalara sebep olabiliyor. Göğsünüze birkaç santim uzaklığa kadar getirip kaldırmanız sizler için daha sağlıklı olacaktır.

Proteini spordan hemen sonra almanıza gerek yok!

Spor salonunun soyunma odasında protein tozlarını hazırlayan insanları görmüşsünüzdür. Yaygın görüş spordan sonraki yarım saat içinde protein tozunun tüketilmesi yönünde olsa da International Society of Sports Nutrition'un yayınladığı bir araştırma bunun doğru olmadığını kanıtlıyor. 

Araştırmaya göre spordan sonraki 4-6 saatlik süre içinde tüketilen protein de kas gelişimine aynı katkıyı sağlıyor. Ancak hemen almanızın da hiçbir zararı yok. Yani eğer protein tozunuzu evde unuttuysanız, üzülmenize gerek yok!

Sabah saatlerinde spor yapmak sanıldığı kadar yararlı değil.

Erken saatlerde spor yapmak metabolizmanızın daha hızlı ve güçlü şekilde çalışmaya başlamasını sağlıyor. Ancak Strength and Conditioning Research'ın yayınladığı bir araştırmaya göre, en iyi performans saat 16.00 civarında sergileniyor.

Daha fazla ağırlık daha fazla kas demek değil!

Bir spor salonu miti olan 'Ne kadar ağırlık, o kadar kas' mantığını McMaster Üniversitesi'nden bir araştırma çürütüyor. İki ayrı grup oluşturan araştırmacılar, bir gruba yüksek ağırlıklar ile 12 setlik bir çalışma, bir gruba daha hafif ağırlıklar vererek 25 setlik bir program uygulamışlar. Süre sonunda iki grubun da aynı oranda kas kütlesi oluşturduğunu gözlemlemişler. Yani eğer yüksek ağırlıklar sizi zorluyorsa, düşük ağırlıklar ile daha fazla çalışabilirsiniz!

Kas yapmak için sürekli tavuk yemeniz büyük bir yanlış!

Et ve sebzeler elbette diyet için faydalı ancak şekle girmek için sofranızdaki besin çeşitliliğini arttırmanız gerekiyor.

'No Pain, No Gain' mantığı size hiçbir şey kazandırmıyor!

Uzmanların en büyük uyarısı, ufak bir ağrı duyulduğunda bile kendinizi zorlayarak spora devam etmemeniz yönünde. Kendinizi zorlamak istemeyeceğiniz sonuçlara neden olabilir. Kas çalışırken üst vücudunuzun yorulduğunu ve zorlandığını hissederseniz, başka egzersizlere geçmenin yararlı olduğu söyleniyor.

Terlemeniz yeteri kadar çalıştığınız anlamına gelmiyor.

Doğru bilinen yanlışlardan biri de ne kadar terlerseniz o kadar çalıştığınız söylemi. Bu konuda uzmanlar terlemenin kilo ve metabolizmadan kaynaklanabileceğini söylüyor ve çok terlemenin zararlı olabileceği konusunda uyarıyor, susuzluk, yorgunluk ve kan basıncı problemlerine yol açabileceğini dile getiriyor.

Bol et yemek, spor beslenmesinin yanlışlarından biri, protein için başka gıdalara yönelmelisiniz!

Sporcular, yüksek protein içerdiği için bolca et tüketiyor ancak çok fazla et tüketmek kalp rahatsızlığına ve kilo alımına yol açabiliyor. Sebebi ise hayvansal proteinin doymuş yağ içermesi. Bu yüzden proteini başka gıdalardan alırken, yenilen et miktarını dengelemek gerekiyor!

Diyetinizde mutlaka yağ tüketmelisiniz!

Yağ elbette kilo yapan bir besin ancak tüm yağlar bu kategoriye girmiyor, hatta faydalı yağlar içeren besinler kilo vermenize yardımcı oluyor. Avokado, balık yağları, zeytinyağı ve fındık gibi kuruyemişlerin yağları mutlaka beslenmenizin bir parçası olmalı. Ancak ne kadar tüketmeniz gerektiğini mutlaka öğrenmelisiniz, örneğin bir avokadonun ideal servis miktarı, bir bütünün dörtte biri şeklinde olmalı.

Siz de spor tüyolarınızı bizlerle paylaşın! Hadi yorumlara!

Tüy Gibi Hafifleyeceksiniz! Vücudunuzu Rahatlatacak ve Sizi Zinde Tutacak 20 Esneme Hareketi
Sporcular Buraya! Kas Geliştirmenize ve Daha Hızlı Yağ Yakmanıza Yardımcı Supplement Yani Ek Besinler

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
05.06.2019

Yemeği yediğiniz saatin kilo almanızla hiçbir alakası yoktur. Kahvaltı o kadar da gerekli bir öğün değildir( kilo vermek isteyenler için). Setler arası dinlenme süresi antrenman amacınıza göre değişir. Gerektiği yerde 45 saniye de doğrudur 5 dakika da. Squat, deadlift ve bench press vücut geliştirmeciler için olmazsa olmaz değildir hatta bunlardan daha yararlı bir çok hareket vardır (powerlifterlara lafım yok). Genel olarak spor yapan ve ya yapmayan farketmez, bütün insanların düştüğü bir yanlış var. Yağ yakmak için yağı değil, karbonhidratı kesmelisiniz(azaltmak). Hatta sağlıklı yağ tüketiminin aşırı bir önemi vardır. Ve yine insanların bilmesi gereken en önemlisi de, kullandığınız malzemeleri yerine koyarsanız insanlığınızdan bir şey kaybetmezsiniz.

05.06.2019

sadece kahvaltıyı keserek ve yeme ağırlığımı öğlene verip akşamı azaltarak 12-13 arası kilo verdim.

05.06.2019

kısa sürede kilo vermek isteyenlere tavsiyemdir... erik ağacına çıkın. bir şey yapmanıza gerek yok. sadece çıkın. değişiklik olsun.

05.06.2019

Her gün 10000 adım yürüyün.

05.06.2019

Ambalajı olan şeyler %99 zararlıdır.

TÜM YORUMLARI OKU (14)