ATV'nin Satışında %25 Belirsizliği

Zirve Holding'e satışına izin verilen ancak resmi satışın tamamlandığı konusunda bir açıklama yapılmayan Sabah-ATV'nin ortaklık yapısına bir bilinmeyen eklendi. Rekabet Kurumu, Sabah-ATV'nin Zirve Holding'e satışına yönelik gerekçeli kararını açıkladı. Açıklamaya göre Rekabet Kurumu'nun Zirve Holding'e verdiği satın alma izni Sabah'ın tamamını, ATV'nin ise %75'ini kapsıyor. ATV'de satış iznine konu olmayan %25 oranındaki hissenin kimde kalacağı konusunda ise belirsizlik göze çarpıyor.

Ayrıca Rekabet Kurumu'nun açıkladığı gerekçeli karar sadece taraflara satışla ilgili iznin verildiği konusunda detaylı bir açıklama. Ancak işleme izin verilmiş olması, işleminin gerçekleştiği anlamına da gelmiyor.

Rekabet Kurumu 19 Aralık 2013'de satışına izni verdiği iki kurum için satışa konu olabilecek hisselerin oranını gerekçeli kararda kamuoyuna yeni duyurdu. Buna göre Zirve Holding ATV'nin %75'ini, Sabah'ınsa tamamının sahibi konumuna gelmek konusunda izni aldı.

Buna karşın Zirve'ye satış gerçekleşse bile %25'lik hissenin kimde kalacağı konusu kafa karıştırıyor. Çalık Holding'in medyadaki Katarlı ortağı Lusail 24 Ekim 2013 tarihinde elindeki ATV hisselerini Çalık Holding'e devretmek konusunda yine Rekabet Kurumu'na başvuruda bulunup izin almıştı. (WSJ bu özel haberi şöyle duyurmuştu) (Lusail'in ATV'deki payı %25 oranındaydı)

Ancak alınan izne rağmen satış bedeli ödenmemiş ve bu satış gerçekleşmemiş olabilir. Çünkü ATV'yi temsil eden Turkuvaz Radyo TV ve Turkuvaz Aktif adlı şirketlerin Ticaret Sicil Kayıtları'na satış konusunda yansıyan bir şey yok. Turkuvaz Aktif'te son sermaye değişimi 28 Mart 2013'de yapılmış ve Lusail de hala şirkete ortak görünüyor.

Edinilen bilgilere göre Zirve Holding'in %75'ini satın aldığı şirketler ATV'yi temsil ediyor. ATV Avrupa da bu izne dahil edilmiş durumda. Kalan %25'in kimde olduğu ise yukarıda belirtildiği gibi net değil. Ancak Zirve holding'in alımı tamamladığını göz önüne alacak olursak bile burada iki seçenek var:

İKİ OLASILIK VAR

Eğer Lusail'in Çalık'a devri gerçekleştiyse, ancak henüz Ticaret Sicil kayıtlarına yansımadıysa, Çalık Grubu ATV'de %25 ortak kalacak.

Ancak Katarlı ortak izni almasına rağmen elindeki %25 hissenin satışını yapmadıysa, Zirve'nin küçük ortağı Çalık olacak.

Çalık Holding Kurumsal İletişim Yöneticisi Mehmet Gel de detaylar konusunda bilgi sahibi olmadığını ifade etti. Lusail'e ve Kalyon'a ise haber çıktığı süre içinde ulaşılamadı.

Yine Ticaret Sicil Gazetesi'ne göre alımı gerçekleştiren Zirve Holding'in ise tek sahibi Ömer Faruk Kalyoncu. Kalyoncu'nun 2013 yılı Eylül ayı sonunda kurduğu şirketin kuruluş sermayesi 50 bin TL'ydi. Zirve Holding 21 Ekim 2013 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi'nde sermayesini 380 milyon TL'ye çıkardığını duyurdu. Bu sermaye artırımı sonrasında da tüm hisselerin sahibi yine Ömer Faruk Kalyoncu görünüyor.

Çalık Grubu Sabah ATV'nin uzun yıllardır sahibi konumundaydı. Park Grubu'nun (Turgay Ciner) kontrolündeyken, TMSF tarafından el konulan Sabah-ATV medya grubu, 5 Aralık 2007'de yapılan ihaleyle Çalık Grubu'na satılmıştı. İhaleye tek talip olarak giren Çalık, muhammen bedel olan 1.1 milyar doları ödemeyi kabul ederek medya grubunu satın almıştı.

2008 yılında kurulan Katarlı Lusail, ilk yatırımını aynı yıl Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş.'ye yüzde 25 oranında hissedar olarak gerçekleştirmişti. Katarlı ortak, bu ortaklığa karşılık, Turkuvaz A.Ş.'ye özkaynak olarak 125 milyon dolar, Çalık Holding ise özkaynaklarından karşılamak suretiyle Turkuvaz A.Ş.'ye 375 milyon dolarlık kaynak aktarımı yapmıştı.

aysegul.guven@wsj.com

Popüler İçerikler

Kayserili Damat Adayı Gelinin Düğünden Önce Talep Ettiklerini Duyunca Arkasına Bakmadan Kaçtı
THY Hostesine Saldırdığı İddia Edilen ve Ağza Alınmayacak Sözler Sarf Eden Dilan Çıtak'tan Açıklama Geldi!
Gazeteci Timur Soykan Narin Cinayetiyle İlgili Düğüme Dönen Konuları Çarpıcı Bir Şekilde Analiz Etti