Attığımız Her Adımı Özel Cihazlarla İzliyorlar: Marketlerin Bizden Sakladığı, Akla Hayale Sığmayan Sırlar

İnsanlar, birçok ürünü bir arada bulabildikleri için çoğunlukla süpermarket ve marketlerden alışveriş yapmayı tercih ediyor. Fakat alışveriş listelerini hazırladıkları hâlde ihtiyaçları olmamasına rağmen daha fazla ürün almaktan kendilerini alamıyorlar. Bazen bu durum bütçelerinin zorlanmasına kadar gidebiliyor. Bunun sebebi ise marketlerin sırları! Marketlerin bilmenizi istemediği satış taktiklerini sizin için araştırdık. Merak ediyorsanız okumaya başlayabilirsiniz.

1. Marketin giriş bölümüne konulan büyük alışveriş arabaları.

Yapılan araştırmalara göre müşteriler, markete girdikleri ilk 10-15 saniye içinde hiçbir ürünü görmüyor. O nedenle birçok büyük market, giriş bölümüne büyük alışveriş arabalarını yerleştiriyor. Düşünülenin aksine bunun sebebi, müşterilerin rahat bir şekilde alışveriş yapmasını sağlamak değil. Bu taktik, müşterilerin daha çok ürün almasını sağlamak için uygulanıyor.

2. Genellikle market girişlerinde sebze, meyve ve fırın reyonlarının bulunması.

Bunun arkasındaki satış taktiği koku ve renklerin karıştırılarak müşterinin kendisini iyi ve sağlıklı hissetmesi çünkü pek çok insanın hedefi marketlerden sağlıklı yiyecekler satın almak. Marketler ise bu noktada da geri durmuyor ve market düzenini buna göre oluşturuyor. Bu bölgeler, “baskı azaltıcı bölge” olarak adlandırılıyor.

3. Raflardaki göz hizası alanı.

Bu hiza; tabii ki ülkeden ülkeye, çocuk ve yetişkin olmaya göre değişiyor. Örneğin; Batılılar, Uzak Doğululara göre daha uzun. Dolayısıyla en çok satılan ürünler, Batı ülkelerinde daha üst raflara yerleştiriliyor. Müşteriler, göz hizasının aşağısındaki ve yukarısındaki ürünlere pek bakmıyor. Hatta marketler göz hizasına konulacak ürünler için ekstra ücret de alıyor. Çocuklara hitap eden bisküvi, çikolata, şeker gibi ürünler ise onların göz hizasına uygun olacak şekilde alt raflara yerleştiriliyor.

4. Market içinde müşteriye ikram edilen yiyecek ve içecekler.

Gittiğiniz marketlerde ikram edilen ürünlerle karşılaşmışsındır. Bu küçük ikramlar, ürünün akılda kalmasını sağlıyor ve satın alma ihtimalini artırıyor. Yapılan bir araştırmaya göre müşterilerin %68’i, ikram edilen ürünlerden satın alıyor. Bu da ürünlerin satışını önemli ölçüde arttırıyor.

5. Temel gıdaların genellikle marketlerin arka reyonlarında bulunması.

İnsanların sıklıkla tükettiği peynir, süt, yumurta, yoğurt, ekmek gibi ürünler; marketlerin genellikle arka reyonlarında yer alır. Bunun amacı, temel gıdalara ulaşabilmek için koridorlar arasında yürüyerek başka ürünleri de görmenizi sağlamak. Çünkü market sahipleri aradığınız ürünü hemen bulup marketten çıkmanızı istemezler. Amaçları sizi uzun süre içeride tutup size daha fazla ürün satmak.

6. Birlikte iyi giden ürünlerin yan yana raflarda bulunması.

'Bir şey almak için girdim, bir sürü şey aldım.' demenize neden olan taktiklerden biri de bu. Bu yöntemle birden fazla ürün almanız sağlanıyor. Meyve suları ve cips, çay ve şeker, içki ve kuru yemiş; bu yüzden genellikle birbirlerine yakın raflara yerleştiriliyor.

7. Küsuratlı fiyat etiketleri.

Bu etiketlerin amacı, ürünü daha ucuzmuş gibi göstermek. Bu yöntemde 10 liralık bir ürünün fiyatı 9,99 şeklinde belirleniyor çünkü araştırmalara göre satın alma kararını ilk basamaktaki sayı belirliyor. Müşteri, bu tür etiketleri görünce ürünün ucuz olduğunu düşünerek satın alıyor. Birçok kişi bunun farkında olsa bile yine de bu etiketlere aldanabiliyor. Üstelik çoğu market, 1 ya da 5 kuruşluk para üstünü tabii ki vermiyor. Müşteri ise yanıldığıyla kalıyor.

8. Çok uzun koridorlar.

Özellikle süpermarketlerde bulunan uzun koridorlar, müşteriyi daha uzun süre içerde tutarak onların daha çok ürün görmelerini sağlıyor. Çok satan ürünler, koridorların ortasına; en az satanlar ürünler ise koridor başlarına yerleştiriliyor.

9. Marketlerde pencerenin olmaması.

Bu istisnasız bütün marketlerde olan bir özellik. Süpermarketlerde ve marketlerde pencere bulunmuyor. Amaç, müşterinin dış dünya ile olan bağlantısını koparıp sadece alışverişe odaklanmasını sağlamak.

10. Satın alma kararlarında müziğin etkisi.

Neşeli ve yavaş tempolu müzikler, market içinde gezinirken yavaşlamaya neden oluyor. Böylece müşterinin ürünlere daha dikkatli bakması sağlanıyor. Araştırmalara göre marketlerde geçirilen sürenin %1 oranında artması, satışların %1,3 oranında artmasını sağlıyor. Marketlerde yavaş olmanız daha çok ürün satın almanıza neden oluyor.

11. Alışveriş arabalarına özel cihazların yerleştirilmesi.

Alışveriş arabalarına yerleştirilen bu cihazlar ile müşterilerin hangi reyonları tercih ettiği, hangi reyonlarda ne kadar zaman harcadığını belirleniyor. Ürünler ise bu verilere göre yerleştiriliyor.

12. Marketlerde aydınlatmanın önemi.

Marketler, bazı ürünlerin taze görünmesi için özel aydınlatmalar kullanıyor. Daha çok meyve sebze reyonlarında uygulanan bu yöntem ile ürünlerin tarladan yeni toplanmış gibi görünmesi sağlanıyor.

Siyasetten Sosyolojiye Bambaşka Dünyalar: Bakış Açınızı Değiştirip Ufkunuzu Genişletecek 15 Belgesel
Meğer Ne Kadar da Kolaymış! Bu Püf Noktaları Öğrendikten Sonra Cam Temizliği Sizin için Çocuk Oyuncağı Olacak
İnsan Hayvanat Bahçelerinden, Cesetlerinden Yapılan İlaçlara: Okurken Kanınızı Donduracak Tarihi Gerçekler
Sararan Perdeler Sizi Üzmesin: Evde Hazırlayacağınız Doğal Yöntemlerle Perdeleriniz İlk Günkü Hâline Dönecek

Popüler İçerikler

Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı
Serdal Adalı, Ricardo Quaresma'ya Jübile Yaptıracağı Tarihi Açıkladı
Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
YORUMLAR
11.07.2022

Bir de nasıl oluyorsa sepete doldurduğun ürünleri kendin kafadan yuvarlak hesap toplayıp 150TLlik sepetle kasaya gidiyorsun. Ama toplam 300TL çıkıyor:)

12.07.2022

Yıllardır büyük marketlerde personelin böyle yalanlar duymadım onedio. Neden böyle bir içerik yaparsın anlamam 😂. Özel cihazlara ne gerek var? Ürünü kasadan geçtiğinde bütün veriler toplanıyor zaten. Ay gün saat olarak veri oluyor. Ayrıca adam neden pencere yapsın raf koyup ürün satabileceğimiz her yere raf koyup ürün satıyoruz. Sonuçta o alanlara kira ödeniyor. Bir işletme kar etmek için açılır.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ