Atom Fiziğine de Profesörlüğe de Lanet Olsun! Sosyal Medyada Maaş Tartışması: Özgür Demirtaş Olaya El Attı!

1974 yapımı Ceza filminde Kadir İnanır'ın o çok ünlü isyanıdır: 'Atom fiziğine de profesörlüğe de lanet olsun ama öğreneceğim, kumarbazlığı, itliği, hergeleliği!'

Ali'nin isyanı o dönem kumardan olsa da 2022'de enflasyondan ya da GİNİ'den. Aslında tam nedeni bilinmemekle birlikte gelir dağılımında bir adaletsizlik olduğu kesin. Ali'nin isyanı sosyal medyada yayılınca Prof. Dr. Özgür Demirtaş da duruma dahil oldu. İşte profesör maaşları tartışması!

Önce profesörlükte Ali'nin isyanını hatırlayalım 👇

"ODTÜ'lü profesörün 22 bin 900 TL maaş alması" başlığı altında başlayan tartışma büyüdü.

Günümüzde fizik profesörü Ali'den farklı olarak kumar masasında hileye kurban gitmek bile lüks kalıyor artık. Bu başlığa göre ülkede profesörlerin aldıkları maaşları 2001 yılından bu yana sizler için araştırdık sonra da Özgür Demirtaş, ABD'deki profesörlerin ne kadar aldığını anlatmış bir de onunla züğürt olarak çenemizi yorduk. Buyurun o halde👇

Türkiye'de 1/4 profesör olarak geçen memur maaşları zamlarını her yılın 1 Ocak tarihi itibarıyla aldık (bazı yıllar 2 ya da 3 değişim yaşanmış)

Yanına da asgari ücreti aldık aynı şekilde ve oranlarına baktık. 2002 yılında verilerde bazı sapmalar görünürken, kaynaklar farklı kanallar olduğundan sadece asgari ücrette Çalışma Bakanlığı verilerini baz aldık.

İkinci tabloda da TCMB 1 Ocak tarihli dolar kurundan yola çıkarak yılın ilk günlerinde bir profesör, küresel dünyada atıf almak için yarıştığı meslektaşlarına karşı ne durumda diye bakmak istedik. Dolar Kaynak: TCMB

Sonunda da bu ikisinin resmini çektik! TL bazında ve dolar bazında profesör maaşları görüldüğü gibi yollarını belirgin bir şekilde ayırmışlar.

Yani Ali, fiziği bırakmazsa Macau'ya gidemiyor zaten.

Bakalım, ABD'de durumu Prof. Dr. Özgür Demirtaş durumu nasıl anlatıyor?

ABD'de profesör maaşı değil!

İşe ilk başlayan finans alanında yardımcı doçent maaşının (genel olarak) yılda 6,5 milyon TL'ye (350 bin dolar üzerinden) denk geldiğini söyleyen Demirtaş'ın belirttiği maaşı size şöyle çevirelim: Aylık 540 bin civarı.

Kendi alanı için konuştuğunu da ekliyor Demirtaş.

Her üniversitede de bu maaş değil ama asgari ücrete de düşmüyor 🤩Koş, Ali koş! Profesör maaşı bakın kaça çıktı👇

600 bin dolar çarpı 18,58 diyelim eşittir 11 milyon 148 bin TL ederken, kız istemeye gitmek için bunun 12'ye bölünmesi lazım. O da 929 bin TL ediyor.

Tabi çalışmak olayın ana noktası da oluyor.

Burada bir akademisyenin nasıl yetiştiğine değinmek durumunda kalıyor ünlü ekonomist!

Standartlarını dünya normlarında (!) tutanlara da bir selam çakıyor.

Bir profesörün yetişmesi için kaç yıl gerekiyor?

Günümüz dünyasında 3 yaş itibarıyla başlayan eğitim hayatı, 4 yıl okul öncesi , 4 yıl ilkokul, 4 yıl ortaokul, 4 yıl lise derken üniversiteye gelmeden 16 yıl etti. Üniversite başladı ve hiç ara vermedi diyelim; 4 yıl lisans, 2 yıl yüksek lisans, 4 yıl doktora etti mi 10 yıl da buradan. Aradaki bazı doçentlik ve profesörlük kişilerin üretkenliklerine göre değişirken, 10 yıl da burada verelim. Kısaca toplamda hayatının 36 yılını mürekkep yalamak için evinin dışında geçiren insanlar için biraz daha insaflı yorumlar görmek isteniyor.

Sosyal medyada konu maaş olunca haliyle dikkat çekiyor.

Yorumlardaysa sorunun sadece para olmadığı da görülüyor.

Matematiğe de finansal okuryazarlığa da lanet olsun!

Enflasyona da lanet olsun!

Memleketin klasik sorularından biridir: Kaç para maaş alıyorsun?

Yorumsuz🤐

Bunu TV'de pandemi, deprem, meteoroloji, ekonomi yorumlarını izlerken de çıkan uzmanları dinlemeden bir düşünün isterseniz.

Benchmark olmazsa üroloji sahipsizdir!

Ondan demek ki!

"Ne olacak bu memleketin hali?" sorusu da kimsesiz kaldı.

Her mesleğin iyisi de kötüsü de var!

Bu demek değil ki ülkede belli bir kesim çok yüksek meblağlar kazansın. Belki de gelişmiş ülkelerde insanların hem eğitime, uzmanlığa saygısı vardır, hem de bunların karşılığı vardır. Ancak gelişmiş olmanın temelinde gelir adaletsizliği olmadığından toplumlarda huzur ve refah vardır. 

Önemli olanın sayılar olmadığını bir gün anlamak umuduyla. Sizi de yorumlara bekliyoruz!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir👇

Her Gün Akaryakıta Zam Gelirken, Petroldeki Yükseliş Enflasyon Üzerinde Ne Kadar Etkili?
Büyüme Verilerinde Sorun mu Var? Türkiye'nin Büyümesi Neden Alarm Veriyor? Çin de Daralmanın Eşiğinde!
Ekonomilerde Durup Durup Uzaklara Baktıran Resesyon Nedir? Nasıl Etkiler? Ekonomiler Depresyona Girer mi?

Popüler İçerikler

Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
YORUMLAR
10.10.2022

Adamlar neredeyse dolar bazında 2004 yılında aldıkları maaşa yakın maaş alıyorlar ki tabi ki sadece onlar değil, bizim de paralarımız pul oldu, eridi gitti...

10.10.2022

Bu mesleğin zorluklarını bilmeden başka mesleklerle kıyaslamak yanlış geliyor. Ebette her mesleğin zorlukları farklı ama bu işin içinde olan biri olarak söyleyebilirim ki sürekli okuma, yazma, üretme gerektiren bir meslek akademisyenlik, mesainin bitmesi benim için sadece çalışılacak ortamın değişmesi demek. Okulda kapanan bilgisayar eve gidince tekrar açılır. Makalesi, bildirisi, projesi artı dersler... Tamam kimse zorla yaptırmıyor ama yine de 8-5 çalışılan işlerle kıyaslanmasını doğru bulmuyorum.

Sizi kimse kıyaslayamaz basit işlerle zaten, kimseye izin vermeyin lütfen. Akademisyen olmak kolay mı, saçma sapan konuşan cahil halk işte.

10.10.2022

diplomasız 100bin tl alıyor bu ülkede. prof. olan birisinin 100bin civarında maaş alması lazım net.

TÜM YORUMLARI OKU (13)