ATO Başkanı 'İşsizliğin' Nedenini Açıkladı: 'Eleman Aradığınızda Kimse Başvurmuyor, Başvursa İşi Beğenmiyor'

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, işsizlik oranının eleman arandığında 'sıfır'a yaklaştığını belirterek, 'Türkiye'de işsizlik var ancak eleman aradığınızda kimse başvurmuyor, başvursa da işi beğenmiyor' ifadelerini kullandı.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, TÜİK’in açıkladığı işsizlik oranlarıyla, çalışma hayatındaki gerçeklerin örtüşmediğini söyledi. Baran, nitelikli eleman istihdam etmek isteyen tüccar ve sanayicilerin, kayıt dışı istihdam edilen Suriyeli ve Afganlar yüzünden, haksız rekabetle karşı karşıya kaldığını bildirdi.

'İnşaat, sağlık, tekstil, mobilya sektörlerinde elaman bulmakta güçlük yaşanıyor'

Özellikle inşaat, sağlık, tekstil, mobilya gibi sektörlerde eleman bulmakta güçlük yaşandığını kaydeden Baran, 'Türkiye’de işsizlik var ancak eleman aradığınızda kimse başvurmuyor, başvursa da işi beğenmiyor' dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Gürsel Baran, herkesin Türkiye’nin gelişmesini istediğini ancak kimsenin bu gelişimi sağlayacak, sanayi ve ticarette çalışacak nitelikle eleman olmak istemediğini kaydetti.

'İstatistiklerdeki işsizler nerede ?' diye soran Baran, '3 milyon 399 bin işsizin bulunduğu Türkiye’de işverenlerin inşaattan sağlığa, tekstilden mobilyaya kadar pek çok sektörde istihdam edecek nitelikli eleman bulmakta zorluk yaşanıyor' diye konuştu.

Sorunun işsizlikten ziyade mesleksizlik olduğunu söyleyen Gürsel Baran, şunları kaydetti:

“207 üniversitenin bulunduğu ülkemizde, 3 milyonu ön lisans olmak üzere yaklaşık7,5 milyon üniversite öğrencimiz eğitim görüyor. Bu üniversitelerden mezun olan gençlerimizin bir bölümü eğitim gördüğü alanda aradığı işi, üyelerimiz olan işverenlerin de yine bir bölümü faaliyet gösterdiği alanda aradığı elemanı bulamıyor. Karşılıklı bu arayış, hem bireyler hem işletmeler için zaman kaybı başta olmak üzere birçok kayba yol açıyor.'

Kamunun istihdam deposu olduğu algısının yıkılması gerektiğine de işaret eden Baran, eğitimin de sektörlerin ihtiyaçlarına göre planlanması gerektiğini belirtti.

'Birçok meslek alanında ara elemana ihtiyacımız var'

Her beş gençten birinin işiz olduğu Türkiye’de sanayicinin ve tüccarın istihdam edecek ara eleman bulamadığını söyleyen Baran, 'Oto camcısından, tornacıya, kalıpçıdan sıvacıya, pazarlamacıdan, depocuya kadar birçok meslek alanında ara elemana ihtiyacımız var' dedi.

Geçici koruma altında bulunan Suriyeliler ile Afganların kayıt dışı olarak istihdam edildiğine vurgu yapan Baran, nitelikli ara eleman istihdam etmek için önemli bir maliyet üstlenen tüccar ve sanayicinin, bu maliyeti üstlenmeden kayıt dışı istihdam sağlayanlarla rekabet etmek zorunda kaldığını bildirdi.

Öte yandan Baran, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, orman yangınlarından zarar gören vatandaşlara destek olmak için TOBB’un başlattığı kampanyaya ATO’nun 1. 5 milyon lira katkıda bulunduğunu bildirdi.

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Tarih Verildi: 500 TL'lik Banknotlar Yolda
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
YORUMLAR
11.08.2021

18-22 yaş arası 10 yıl tecrübeli elaman aranıyor

11.08.2021

4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 8.638,02 TL iken asgari ücret vermeyeceksin. Asgari ücret verip de günde 12 saat çalıştırmayacaksın. İşçine kovulma korkusunu hissettirmeyeceksin. Mobing yapmayacaksın. Tacizde bulunmayacaksın. İzinli ve tatil günlerinde aramayacak iş buyurmayacaksın. Özel işlerini yaptırmayacaksın. SGK'sını tam yaptıracaksın. 10 yıl tecrübe aramayacaksın. Bunlar yüzünden beğenmiyorlar olabilirler mi -ki iş beğenmemek ne demek ya aynı şartlarda çalış bakalım ne kadar dayanabiliyorsun ??

11.08.2021

Aşağıda bir arkadaş yazmış çok katılıyorum haftalık çalışma saatini 40 a indirip haftada 2 gün izin zorunluluğu getirin insanlar kamuya yığılmaz ve kamuyu zorlamaz dolayısıyla her sektöre kolaylıkla eleman bulunur. İnsanlar insan gibi çalışmak istiyor. Siz tasmalı köle arıyorsunuz.

TÜM YORUMLARI OKU (44)