Atatürk'ün Kendisine Rehber Seçtiği Plevne Kahramanı: Gazi Osman Paşa

Hayatları cephede geçmiş ve kanlarını bu topraklar için dökmüş iki Gazi, iki Mareşal... Enteresandır ki Mustafa Kemal, Sofya'dayken kurmay binbaşıdır daha ancak biliyoruz ki o bu ülkeyi kurtarmayı kafasına çoktan koymuştur aynı Gazi Osman Paşa gibi.

Kaynak: İslam Ansiklopedisi

Mustafa Kemal Sofya'da görevliyken bir Türk genci kendisine şu soruyu sorar: Siz Türk tarihinde kendinize rehber seçtiniz mi? Atatürk bu soruyu şöyle cevaplar:

'Ben Gazi Osman Paşa'yı kendime rehber olarak seçtim. Türk ruhu Plevne'de yeniden kendini bulmuştur. Millet yolundaki mücadelemizde daima sembolümüz bu ruh olacaktır. Felaket günlerinde Plevne Harbi'ni ve Osman Paşa'yı düşüneceğiz.'

Peki Zübeyde Hanım'ın da çok büyük hayranı olduğu Osman Paşa kimdir? 1833'te Tokat'ta doğan ve asıl adı Osman Nuri olan asker, İstanbul'a geldikten sonra askeri okula yazılır. Ve 1853'te Harp...

Okulu'ndan teğmen rütbesi ile mezun olur. Bu sırada Kırım Harbi çıkar ve Rumeli'deki orduya sevk edilir. Savaşta gösterdiği kahramanlık sonucu rütbesi üsteğmenliğe yükseltilir. Harp bitince kurmay okuluna girer ve 1 yıl sonra kıdemli yüzbaşı olur.

1859'da 2 sene Bursa'da bir nevi memuriyetle uğraştıktan sonra 1861'de Rumeli Ordusu'nda görev yapsa da Suriye'de Yusuf Kerem ayaklanması çıkar ve Lübnan Sancağına gönderilir.

Burada önemli hizmetlerde bulunan Osman Nuri, 1866'da baş gösteren Rum isyanı dolayısıyla Girit'e yollanır. Ve adı geniş ölçüde burada gösterdiği gayret ve fedakarlıklar ile duyulur. Hatta Serdarıekrem Ömer Paşa'nın takdiri ile rütbesi albaya yükselir.

Ardından 11 yıl boyunca görev uğruna oradan oraya gezer Osman Paşa.1868'de Yemen'de savaşır ve tuğgeneralliğe yükselir. Ancak oranın havasına alışamaz ve 1871'de İstanbul'a döner.

Kısa bir hava değişimi ve merkezi görevden sonra sırasıyla Arnavutluk, Bosna, Niş ve Vidin'e gönderilir. Bu görevinde 2 Temmuz 1876'da Osmanlı'ya savaş ilan eden Rus generallerinin komutasındaki Sırp ordusunu bozguna uğratır ve mareşalliğe yükselir.

Ve tarih 24 Nisan 1877'yi gösterdiğinde Ruslar Osmanlı Devleti'ne harp ilan eder. Osman Paşa da kendisine verilen emirle Vidin'den 25 bin kişilik kolordusu ile 7 Temmuz 1877'de Plevne'ye ulaşır.

Ruslar 8 Temmuz ile 11 Eylül tarihleri arasında 3 kere saldırırlar Plevne'ye. Hatta 3.sünde yanlarında Rumenler de vardır; fakat nafile, geçemezler Osman Paşa'nın ordusunu. Bu müdafaa başarısından ötürü Paşa'ya 'Gazi' unvanı verilir.

13 Eylül'de Ruslar bir daha harekete geçerler. 3 ay sürecek bu kuşatma sırasında kaleyi savunanlar mühimmat ve yiyecek sıkıntısı çeker. Gazi Osman Paşa ise 10 Aralık'ta kuşatmayı delmek için...

40 bin kişilik ordusunu ikiye ayırır. Ve Paşa Vit Irmağı'nı geçerken Rus ve Rumen topçularının ateşi sonucu bir şarapnel parçası ile yaralanır. Osmanlı kurmaylarının yapabilecek daha fazla bir şey olmadığını belirtmeleri üzerine de teslim olur.

Bir süre Bugot, Bükreş, Harkof ve Rusya'da esaret hayatı yaşar. Rus Çarı Alexander II kendisine büyük saygı duyar ve hatta esaretteyken kılıcını almaz. Ayrıca Çar, kendisine çift başlı kartal nişanı takar.

12-13 Mart 1878'de ise Paşa, Petersburg'a kendisi için gelen Mareşal Rauf Paşa ile İstanbul'a döner. Büyük bir heyet ile başkente giren Gazi Osman Paşa, muhteşem bir tören ile karşılanır.

Yıl sonunda Padişah'ın özel kalem müdürlüğüne getirilen ve ölene kadar bu görevde kalan Osman Paşa yine de askerliği bırakmaz. Son görevi ise 23 Nisan 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı'nda başmüfettişlik olur.

Bu arada Papa da dahil birçok yabancı devlet başkanı tarafından da birinci rütbeden nişanlarla mükafatlandırılan Gazi Osman Paşa, siyasi faaliyetlerde de bulunur. İngilizlerin uyguladıkları...

Baskı politikasını eleştirir ve İstanbul, Hindistan, Mısır ve Arabistan'daki İngiltere karşıtlarıyla iletişime geçer. Ordunun ıslahı üzerine yapılan çalışmaların Avrupa tesirinden uzak ve öz değerlere bağlı olmasını savunur.

Hatta bu konuda dönemin sadrazamı Hayreddin Paşa'yı istifa ettirir Paşa. Ancak sert tavrı muhalifleri tarafından kendisine soruşturma olarak döner ve bunlardan aklanır. Sarayda bulunduğu sürede...

Abdülhamid'i dış politika konusunda etkilemeye çalışır. Bu arada Padişah, Paşa'yı o kadar takdir eder ki iki kızını Paşa'nın iki oğlu ile evlendirir. 5 Nisan 1900'de, 67 yaşında bir kahraman olarak ölür Gazi Osman Paşa ve Fatih'in türbesinin yanına gömülür.

Gazi Osman Paşa'nın türbesini görmek için videoya bakabilirsiniz efendim.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

18. Yüzyılda Osmanlı'ya Matbaayı, Teleskobu Öğreten Büyükelçi: Yirmisekiz Mehmed Çelebi
Aslanı ile Gezen Amerika'yı Vergiye Bağlayan Kaptan-ı Derya: Cezayirli Gazi Hasan Paşa
'Ne Şehittir Ne Gazi...' Dediğimiz Bir Hürriyet Kahramanı: Resneli Niyazi Bey
Vatan Grubu ve Liderleri Atatürk'ün Abdülhamit'e Suikast Suçlamasıyla Tutuklandıklarını Biliyor muydunuz?
Osmanlı'nın Karanlık Tarihi: Darbe ile Tahttan İndirilen 12 Padişah

Popüler İçerikler

Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
18.05.2022

Şanı büyük Osman Paşa , Plevne'den çıkmam diyor. Rabbim mekanını cennet eylesin.Allah onlardan razı olsun.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ