Atatürk'ün Günlüklerinden Geliyoruz: Büyük Önder Geçmişte Mayıs'ın Üçüncü Haftasında Ne Yapmıştı?

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 'Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kafidir.' derken onu daha iyi anlayabilmek için eylemlerini ve sözlerini de anlamamız gerektiğini ifade eder. İşte bu yüzden biz de günlüklerinden yola çıkarak Atatürk'ümüzün gün gün neler yaptığına bakalım dedik. Bakalım Gazi Paşa geçmişte, Mayıs'ın üçüncü haftasında ne yapmış?

Kaynak: Atatürk Araştırma Merkezi

Kronolojik Fotoğraflar: İşte Atatürk

16 Mayıs 1919

Tümgeneral Mustafa Kemal, Galata rıhtımından bir motorla Kızkulesi açığında demirli bulunan Bandırma'ya geçer çünkü vapurun işgalciler tarafından aranacağı haberi gelir. Bandırma hareket ettikten sonra düşman zırhlılarının arasından geçerken Mustafa Kemal güvertede şöyle der arkadaşlarına: 'Bunlar işte böyle yalnız demire, çeliğe, silâh kuvvetine dayanırlar. Bildikleri şey yalnız madde! Bunlar hürriyet uğruna ölmeye karar verenlerin kuvvetini anlayamazlar. Biz, Anadolu'ya ne silâh, ne cephane götürüyoruz; biz ideali ve imanı götürüyoruz!'

17 Mayıs 1920

Mustafa Kemal, meclisteki gizli oturumda şöyle konuşur: '...Millî amaçlarımızın temin ve elde edilişi amacıyla her türlü girişimde bulunmamız için icra Heyeti'ne yetki vermiştiniz. Biz o yetkiye dayanarak tabiî her tarafta girişimlerde bulunmaktayız. Ancak bu girişimlerin eylem haline dönüşmesi için tarihe karşı, millete karşı çok düşünmek mecburiyetindeyiz ve bu düşünceler son eylemin yaklaştığını anlattığı zaman zannediyorum ki, Yüksek Heyetinizde gereken kanaat ve güven oluşacaktır.'

18 Mayıs 1932

Gazi o gün sabah 11'de Çankaya'dan yürüyerek Edirne Milletvekili Şakir Kesebir Bey'in evine gider, bir süre dinlenir ve ardından Çankaya'ya döner.

19 Mayıs 1919

Mustafa Kemal ve karargahını taşıyan Bandırma vapuru, sabah saat 6:00 sıralarında Samsun limanına girer ve sandallar aracılığıyla arkadaşlarıyla beraber karaya çıkan Paşa, askeri bando eşliğinde halk tarafından sevgi ile karşılanır. Böylece Milli Mücadele'miz fiilen başlamış olur.

20 Mayıs 1926

Mustafa Kemal o gün Konya'dan trenle hareket eder ve saat 10'da Bozüyük'e gelir. Kereste Fabrikası'nı ziyaret eder ve şöyle konuşur: '...Cumhuriyet hükümetinin, namuslu, vatansever, cumhuriyetçi iş adamlarına daima yardımcı olacağına şüphe edilmemelidir!'

21 Mayıs 1932

Cumhurbaşkanı Atatürk, İngiliz Büyükelçisi George Clerk tarafından Çankaya'da ziyaret edilir. Ve Büyükelçi, İngiltere Krallığı adına General Aspinall-Oglander tarafından yazılan 'Gelibolu Savaşı'nın Resmî Tarihi' adlı iki ciltlik İngilizce büyük eseri Atatürk'e takdim eder. Ayrıca Gazi, bütün gününü Çankaya'da kütüphanesinde çalışmaya ayırır.

22 Mayıs 1927

Gazi, gece, göğsünde ve sol kolunda şiddetli ağrı ile seyreden bir koroner spazmı geçirir. (Bu durumun 3 gün sonra tekrarlaması üzerine Berlin Tıp Fakültesi Dahiliye Kliniği Direktörü Prof. Dr. Kraus ile Münih Tıp Fakültesi Dahiliye Kliniği Direktörü Prof. Dr. Von Romberg Ankara'ya davet edilir.)

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

En Çok Gazi Unvanını Seven Atatürk'ün Hangi Tarihte Hangi Rütbeyi Aldığını Biliyor musunuz?
Büyük Önder Atatürk'ün Cenazesinde Onun İstiklal Madalyasını Taşıyan Başka Bir Kahraman: İlyas Zeki Aydemir
Bitmeyen Heykel Tartışması Süredursun Atatürk'ümüzün Yaşarken Yapılan Heykellerini Görünce Duygulanacaksınız!
Atatürk'ün 'Aralof Yoldaş' Diye Hitap Ettiği Komünist Büyükelçi: Semion İvanoviç Aralov
Atatürk'ün Kendisine Rehber Seçtiği Plevne Kahramanı: Gazi Osman Paşa

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?