Atatürk'ün 'Emice' diye Hitap Ettiği 67 Yaşındaki Bir Savaş Kahramanı: İpsiz Recep

Bağımsızlık savaşımızın dünyada eşi benzeri görülmediği bilindik yorumlardandır. Hatta bunun abartılı ve yanlı olduğunu düşünenler de var... Bu konu elbette belgelerle ve nesnel tarihçilerle açığa çıkabilecek bir şey; ancak biz bile basit okumalarla görüyoruz ki bir ülke 7'den 70'e topyekun savaşta imiş, bunun aksi ispatlanamaz sanırım?

Kaynak: Atatürk Ansiklopedisi

İpsiz Recep kısaca bir kabadayıdır. Ancak günümüzde özellikle Kuva-yı Milliye'de oynadığı önemli rol ile bir kahraman olarak anılır. Mücadeleci, nişancı, dindar ve yoksulun daima yanında...

Olarak anılan İpsiz Recep bir milis lideridir. Milis, savaş sırasında orduya yardımcı halk gücü anlamına gelir ki İpsiz Recep bu sıfatı sonuna kadar hak eder. İpsiz lakabı ile ilgili en yaygın anlatım ise her şeyini satıp insanlara yardım ettiğinden 'ipsiz' kalışıdır.

I. Dünya Savaşı öncesi ticaret ve yolcu taşımacılığının yanı sıra kaçakçılık ve korsanlık yapan İpsiz Recep Rusya'dan Osmanlı'ya Ermeni komitacılar da getirir. Ancak Ermenilerin Osmanlı'ya...

Verdiği zararları anladığında ise takasına aldığı bazı Ermeni komitacıları öldürür ve ihbar üzerine Batum'da tutuklanarak Sibirya'da bir hapishaneye gönderilir. Ancak 1917'de firar eder ve 1918'de Batum'da Ruslara karşı askerin yanında savaşır.

Rus işgali döneminde Rize sahiline oturan 250 tonluk bir Rus yelkenlisini yüzdüren ve gemiye el koyan Recep Reis bu gemiyle Zonguldak'tan İstanbul'a kömür nakliye işi yapmaya başlar.

Ancak 1920 başlarında gemi Kefken ilçesi açıklarında batar ve buraya yerleşen çete açıktan geçen gemileri soymaya ve bölgede eşkıyalık yapmaya başlar. Bunun üzerine Recep Reis İstanbul hükumeti tarafından gıyabında yargılanarak idama mahkum edilir.

Bu arada bütün yurt işgal altındadır ve bu şartlarda Recep Reis Kefken'den İstanbul'a geçer. Bir gün Beşiktaş'ta otururken yanına Mim Mim Grubu'ndan Yüzbaşı Ziya Bey gelir.

Ve ondan İstanbul'daki çetelere karşı mücadele edip edemeyeceğini sorar. Reis kabul eder ve kısa sürede bir müfreze kurarak başarılı baskınlar yapar. Ancak ismi çabuk duyulur ve İngilizler peşine düşer. O da gizlice Kefken'e geri döner.

Böylece Kuva-yı Milliye'ye de katılmış olan İpsiz Recep önce Batı Karadeniz'de sonra Şile'de görev yapar ve son olarak Kefken Bölgesi'nin kumandanı olur. Ve Kefken'deki Milli Mücadele...

Karşıtı gemilere göz açtırmaz. Bu sefer Damat Ferit hükumeti devreye girer ve Kefken'e küçük bir savaş gemisi gönderilir. Geminin kumandanı İbrahim Bey, İpsiz Recep'in bir kahraman olduğunu fark eder ve yalan bir raporla geminin bozulduğunu söyler.

Ve İpsiz Recep'i tutuklamamak pahasına Divan-ı Harbe gitmeyi göze alır. Düzenli ordunun kurulması ile birlikte İpsiz Recep orduya katılır ve önemli hizmetlerde bulunur. 8 Haziran 1920 günü...

Fransızlar tarafından işgal edilen Ereğli'nin kurtarılmasında, İkinci İnönü Savaşı'nda Kandıra'da, Yunan'ın İzmit'ten atılmasında öncü olur. Bunun yanında İstanbul-Ankara arası mühim kişilerin ve silahların taşınmasında hizmet eder.

Hatta İpsiz Recep'e tezkere verme yetkisi bile verilir. Müfrezesinde birçok kaçak, suçlu hatta izinle çıkmış mahpus bile barındıran İpsiz Recep'in bazen bu adamları zapt etmesi zor olsa da...

Ve kendisi, adamları kötü anılsa da onun da büyük katkılarıyla Milli Mücadele başarı ile sonuçlanır ve Mustafa Kemal Paşa, İpsiz Recep'i Ankara'ya davet eder. Bando ile karşılanan İpsiz Recep'e iltifatta bulunan Gazi kendisine 'Emice' diye hitap eder.

İpsiz Recep savaştan sonra Sakarya, Kızılcık Köyü'nde kendisine tahsis edilen araziye yerleşir. Sonrasında ise Karasu'daki Sakarya Nehri'nin denizle buluştuğu yer olan Yenimahalle'ye yerleşir.

Ölümüne değin burada yaşayan ve İstiklal Madalyasıyla ödüllendirilen Recep Reis, 11 Haziran 1928 tarihinde ölür. Savaş kitapları ise onu “Milis Kumandanı”, “Milis Yüzbaşı”, “Milis Süvari Yüzbaşı”, “İhtiyat Milis Mülâzım (teğmen)” gibi rütbe ve unvanlarla anar.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Aslanı ile Gezen Amerika'yı Vergiye Bağlayan Kaptan-ı Derya: Cezayirli Gazi Hasan Paşa
19 Mayıs 1919'un Görünmez Kahramanlarından Biri, Efendi Kaptan: İsmail Hakkı Durusu
Atatürk'ün Kendisine 'Baba Eftim' Diye Hitap Ettiği Milli Mücadele Yanlısı Türk Ortodoks Papaz: Papa Eftim
'Ne Şehittir Ne Gazi...' Dediğimiz Bir Hürriyet Kahramanı: Resneli Niyazi Bey
Çanakkale Kahramanı Koca Seyit'e Savaştan Sonra Ne oldu?

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
YORUMLAR
04.09.2021

Bağımsızlık savaşımızın abartılı ve yanlı olduğunu düşünenlerin cehenneme kadar yolu var. Bu konular hakkında açığa çıkmamış bir şey yok. Yarım düzine devletin arşivlerini bir ya da bir kaç tane anı ile çürüttüğünü iddia eden şarlatanlara "üstat" diyecek kadar geri zekalı olan bir kesim var o kadar.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ