Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası, Atatürk’ün düşündüğü “Sosyal Fabrika Projesi’nin” ilk uygulaması olması bakımından çok önemlidir. Atatürk’ün kafasındaki fabrika, sadece üretim yapılan bir mekan değil, aynı zamanda “ar-ge” çalışmalarının yapıldığı bir labratuvar, eğitim verilen bir okul, her türlü sanat ve spor imkanlarına sahip bir kültür kompleksi, kısacası adeta dört dörtlük bir “yaşam alanı”, bir kampüstür. Atatürk, işçilerin yüksek standartlarda, her türlü imkandan yararlandıkları bu “sosyal fabrikaları” Anadolu’nun her yanına yapmayı planlıyordu...
Atatürk’ün açılışını yaptığı ilk ve son fabrika olan Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası’nın açılışına verilen önem, asker-sivil neredeyse bütün devlet erkanın açılışa katılmasından bellidir.
günümüz şartlarında buna gerçekten ihtiyaç var mı? yoksa gönül eğlendirmek için birileri eğlensin diye mi yapılıyor bu tür işler. bölgedeki bir müzeye devrederek bu lokomotifi geçmişte bunlar kullanılmış buralarda deyip bu defteri kapatmak gerekir. çağın gereklerine uygun bir ürün satın alınması daha güzel olurdu.
e bu açılalı baya oluyorki zaten :) keşke bi formül bulup sevgi yolundan uzun çarşıyada girebilseydi..harika olurdu