DOKTOR KADININ ÜZERİNE ÇULLANAN POLİSLERİ SADECE SEYREDİYOR
Polisler havaalanına sağlık hizmeti sunan şirketin doktorunu çağırıyor. Görüntülere göre olay yerine gelen Doktor Mesut Ö., kadın ile herhangi bir temas kurmuyor. İddianame ve Adli Tıp Kurumu raporuna göre verdiği talimatla sağlık ekibine sakinleştirici iğne yaptırıyor.
7 DAKİKA BOYUNCA KALP MASAJI YAPILDI
Odada yaklaşık 4 dakika kalan doktor, odadan ayrılıyor, peşinden de sağlık ekibi ayrılıyor. Bir süre sonra polisler, hareketsiz kalan kadının sırtından dizlerini çekiyor. Polislerden biri kadının nabzının atmadığını fark ederek sağlık ekibini geri çağırıyor. Sağlık ekibi ve doktorun, ayrıldıktan 6 dakika sonra odaya geri geldikleri görülüyor. Kadını çeviren doktor, yaklaşık 7 dakika boyunca kadına kalp masajı yapıyor, ardından da Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk etti.
13 GÜN SONRA ÖLDÜ
5 Nisan sabahı Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan kadın, aynı gün Üsküdar Devlet Hastanesi'ne, 8 Nisan 2013 tarihinde de Haydarpaşa Numune Hastanesi'ne kaldırıldı. Burada 10 gün yoğun
bakımda tedavi gören kadın, 18 Nisan 2013 tarihinde hayatını kaybetti.
'ÖLÜM, GÖĞÜS VE BOYUN BÖLGESİNE UZUN SÜRELİ BASI UYGULAMASI SONUCU MEYDANA GELDİ'
Soruşturmayı yürüten Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, ölümle ilgili Adli Tıp Kurumu'ndan üç ayrı rapor aldı. Her üç raporda da polislerin eylemi ile ölüm arasında illiyet bağı bulunduğu yönünde görüş bildirildi. Hastanın üç hastanede tedavi gördüğü 13 gün boyunca bilincinin kapalı olduğu belirtilen raporlarda, “Kişinin ölümünün, göğüs ve boyun bölgesine uzun süreli bası uygulaması sonucu meydana geldiği' ifade edildi.
HASTA İLE YÜZ YÜZE TEMAS KURMAYAN DOKTOR KUSURLU BULUNDU
İlk iki raporda müdahaleyi yapan Doktor Mesut Ö. hakkında herhangi bir suçlamaya yer verilmedi. Ancak 2 Temmuz 2014 tarihinde alınan son raporda, doktora kusur atfedildi. Doktorun, ilk anda hastayı muayene etmediği, hasta ile yüz yüze temas kurmadığı, bunun da tıp kurallarına uygun olmadığı belirtilen raporda, Doktor Mesut Ö.'nün bu nedenle kusurlu olduğu kaydedildi.
12 POLİS VE DOKTORA AÇILAN DAVA DEVAM EDİYOR
Bu raporlar üzerine soruşturmayı tamamlayan Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Atatürk Havalimanı Pasaport Kontrol Büro Amirliği'nde görevli 12 polis memuru ve Doktor Mesut Ö. hakkında dava açtı. Başsavcılık, polisler hakkında 'Zor kullanma yetkisini aşarak ölüme neden olma' suçundan 12 yıldan 16 yıla, doktor hakkında da “Taksirle ölüme neden olma' 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.
İddianamede, kadının ön izleme odasında koltuğa kelepçelendiği, koltuk ile birlikte hareket edip saldırmaya başladığı, kelepçelerinden kurtulduğu, polisler tarafından tekrar yere yatırılıp ellerinin arkadan kelepçelendiği, saldırgan tavırlarının devam etmesi nedeniyle sağlık ekibinin çağrıldığı belirtildi. Sağlık ekibinin müdahalesinden bir süre sonra kadının nefes almadığının fark edildiği belirtilen iddianamede, doktor tarafından yapılan kalp masajı sonrası hastaneye kaldırıldığı ifade edildi. İddianamede Adli Tıp Kurumu'ndan üç ayrı rapor alındığı belirtilerek, “Göğüs ve boyun bölgesine uzun süreli bas uygulaması sonucu kişinin solunum yapmasına engel olan ve ölümüne neden olan eylemin, kişinin yaşamını tehlikeye sokan bir durum olduğu' tespitine yer verildi.
Polisler, soruşturma aşamasında ve duruşmalardaki ifadelerinde, zor kullanma yetkisi dahilinde kadına müdahalede bulunduklarını beyan ettiler. Suçlamaları kabul etmeyen polisler, kadının kısım odasına aniden girdiğini, saldırgan tavırlar sergilediğini, kendileri ile iletişime kapalı olduğunu belirttiler. Polisler kadının yanlarına ikinci gelişinde elinde bir makas bulunduğunu, makasla sağa sola saldırdığını, bir arkadaşlarını sol elinden yaraladığını, yasal sınırlar içinde müdahale ettiklerini savundular. Polisler, suçsuz olduklarını belirterek beraatlerini istediler. Polislerin bir sonraki duruşması Ekim ayında görülecek.
DHA