Atatürk'e Hakaretten Hapis Cezası Alan Akademisyenden Skandal Savunma: 'Şeref Madalyası'

Atatürk'e hakaret ettiği gerekçesiyle 1 yıl 6 ay hapis cezasısına çarptırılan Marmara Üniversitesi Araştırma Görevlisi Furkan Bölükbaşı, aldığı ceza için 'şeref madalyası' dedi. 

Marmara Üniversitesi Araştırma Görevlisi Furkan Bölükbaşı'nın 2017 yılında Twitter ve Ekşi Sözlük’te Mustafa Kemal Atatürk’e yönelik hakaret içerikli paylaşımlarda bulunması üzerine CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, avukatı Taner Kazanoğlu aracılığıyla Bölükbaşı hakkında suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunda Bölükbaşı’nın “Atatürk’ün hatırasına hakaret etmek, toplumu kin ve düşmanlığa tahrik etmek, suç işlemeye tahrik etmek, halkı birbirini öldürmeye tahrik etmek” suçlarını işlediği belirtildi.

Bölükbaşı hakkında 'Atatürk’e alenen hakaret etmek ve sövmek' suçundan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Avukatı: "Kemalizm ideolojisine eleştiri"

Bölükbaşı davanın 23 Şubat 2021 tarihli karar duruşmasında sosyal medyadaki paylaşımları kendisininin yapmadığını ve Ekşi Sözlük’teki yorumlarının da suç unsuru oluşturmadığını ileri sürdü.

Bölükbaşını avukatı da müvekkilinin dava konusu paylaşımları yapmadığını ileri sürerken, Ekşi Sözlük’teki yorumları içinse 'Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi’nin çok çeşitli kararlarıyla ortaya koyduğu gibi Kemalizm ideolojisine yapılan ifade hürriyeti kapsamındaki eleştirilerdir” dedi.

Mahkeme, Bölükbaşı’nun suçu basın yoluyla işlediğini ve bu suçu birden çok kez tekrarladığını belirterek, önce 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verdi. Mahkeme Bölükbaşı’na ‘iyi hal indirimi’ uygulayarak, cezasını 1 yıl 6 ay 22 güne indirdi ve hükmün açıklanmasını erteledi. Bölükbaşı’nın 5 yıl içerisinde benzer bir suçu işlemesi durumunda, bu hapis cezasını da yatması gerekecek.

"Şeref madalyası" dedi, Hilal Kaplan'dan destek geldi

Sosyal medya hesabından yazılı bir açıklama yapan Furkan Bölükbaşı, hapis cezası kararı için 'şeref madalyası' dedi. 

Bölükbaşı’na sosyal medyadan Sabah gazetesi yazarı Hilal Kaplan gibi isimler de destek oldu. Kaplan, Bölükbaşı’na verilen ceza için “İfade özgürlüğü savaşçıları sessiz çünkü dertleri ifade özgürlüğü değil; bize istedikleri gibi hakaret etme ve sindirme özgürlüğü” ifadelerini kullandı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

"Öğretim üyeliğine son verilmeli"

Özkan’ın avukatı Taner Kazanoğlu, Bölükbaşı’nın aldığı cezaya rağmen yaptığı paylaşımlarla suç işlemeye devam ettiğini belirterek savcıları göreve davet etti. Kozanoğlu şunları kaydetti:

Vatandaş hâlâ durmuyor, basın açıklaması yaparak Atatürk’e hakaretten almış olduğu cezayı bir ‘Şeref madalyası’ olarak değerlendirip “Bununla gurur duyuyorum' diyerek hâlâ suç işlemeye devam ediyor. Bu vatandaş bir öğretim üyesi, en acı tarafı bu. Mustafa Kemal Atatürk Türkiye’nin kurucu cumhurbaşkanı, kurucu devlet başkanı. Nasıl ki Sayın Recep Tayyip Erdoğan şu anda Türkiye’nin Cumhurbaşkanı, yasa ile korunuyor. Şu anda cezaevlerinde ciddi bir biçimde cumhurbaşkanına hakaretten yatan insanlar var. Bir tarafta Kurucu Devlet Başkanımıza hakaret etme özgürlüğü var, öbür tarafta da son Cumhurbaşkanımıza hakaretten bir sürü insan cezaevinde. Bunun anlaşılır bir tarafı yok. İkisinin de korunması lazım. Cumhurbaşkanı sıfatı devlet sıfatıdır, kimsenin hakaret etmeye hakkı yoktur.

Şu anda mahkeme kararını tanımayıp mahkeme kararını küçültücü bir ifadeyle “Ben şeref madalyası taktım” diye devam etmesinin akıl alır bir tarafı yok. Türkiye Cumhuriyeti savcılarının bu arkadaş hakkında re’sen devam ettiği bu hakaretlerle ilgili ‘dur’ demesi lazım. Beklentimiz kurucu başkanımız Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili hakaretlere 'dur' denilmesidir.

Bu arkadaşa çocuklarımız teslim ediliyor. Bunun hemen öğretim üyeliğinden atılması lazım. Savcılarımızı göreve davet ediyoruz. Bu arkadaş hâlâ hakaretlerine devam ediyor, bazı gazeteci arkadaşların da buna destek çıkmasını esefle kınıyorum. Mustafa Kemal Atatürk, hepimizin değeridir, kimse ona hakaret edemez, etmemelidir de. Türkiye’deki her bireyin bu arkadaşlar hakkında suç duyurusunda bulunma hakkı vardır.'

Popüler İçerikler

Yeniden Refah Lideri Fatih Erbakan Rakamları Paylaştı: "MHP'yi Geride Bıraktık"
Ruslar, Moskova'yı Kana Bulayan Teröristleri Cinsel Organına Elektrik Vererek Sorguladı!
Kim Milyoner Olmak İster'de 5 Milyon TL'lik Ödül İlk Kez Kazanıldı!
YORUMLAR
25.02.2021

Atatürk'e hakaret eden birinde şeref ne arar...

25.02.2021

İşgaldeki hali sakın unutma. Atatürk'e dil uzatma sebepsiz. Sen anandan yine çıkardın amma; baban kimdi bilemezdin şerefsiz!

Türkiye kadar ifade özgürlüğünü yanlış anlamış bir ülke yoktur sanıyorum. Birini ona hakaret ederek eleştirdiğinizde fikrinizi özgürce belirtmiş olmuyorsunuz, bunu toplumun istisnasız her kesimine kafaya vura vura öğretmek gerekiyor sanırım. Hapis cezasını yetersiz buldum ama en azından bu kadarcık bir ceza son zamanlarda her gün Twitter'da aptalca tag'lerle Türkiye Cumhuriyeti'ne ve değerlerine hakaret ederek hilafet sistemine dönülmesini isteyenlere de verilse keşke.

TÜM YORUMLARI OKU (21)