Atamız da Sinefilmiş: Atatürk'ün Cumhuriyet'in İlk Yıllarında Film İzleme Alışkanlığı Olduğu Ortaya Çıktı

Atatürk'ün en büyük ilgi alanlarından biri sinemaydı. Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet'in ilk yıllarında toplum meselelerinden kalan zamanlarında gecelerini film seyrederek geçiriyormuş. Meğerse Atamız da sinefilmiş. 😍

Hadi gelin detaylara hep birlikte bakalım.

Mustafa Kemal Atatürk'ün en büyük ilgi alanlarından biri sinemaydı. Kendisinin sinemaya yönelik derinlikli bir yaklaşımı vardı.

Özellikle Cumhuriyet’in ilk yıllarında, toplumun modernleşmesinde bir araç olarak görülen sinemaya Mustafa Kemal'in bizatihi önem vermesi toplumdaki sinema algısı için ayrı bir önem teşkil ediyordu.

Mustafa Kemal'in neler izlediği tam olarak bilinmese de Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok filmini ilk çıktığında (1930) seyretmiş ve bu filmin Türkiye'de yayınlanmasını sakıncalı bulmuş.

2022'de uyarlaması çekilen Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok filmi, savaşın gerçek yüzünü ortaya koyan epik savaş karşıtı yapımlardan biri biliyorsunuz ki.

O dönem her an çıkabilecek olan savaş gerginliği topluma sirayet etmişken Atatürk'ün bu filmin yayınlanmasını önlemesi yine bir ileri görüşlülük örneği değil de ne?

Şimdi gelelim asıl meselemize... Atatürk'ün toplum meselelerinden kalan zamanlarında gecelerini film seyrederek geçirdiğine yönelik bir metin paylaşıldı.

Ali Özuyar'ın Gazi’nin Sineması adlı kitabına ait olan metin şöyleydi:

👇

👇

👇

👇

👇

👇

👇

👇

Mustafa Kemal Atatürk'ün sinefil olması hakkında siz ne düşünüyorsunuz peki? Buyrun yorumlara!

İlginizi çekebilir:

LGBT Temalı Kurak Günler Filminden Finansal Desteğini Çeken Bakanlığın Skandal Kararı Tepkilerin Odağında

👇

Son Günlerin En Çok İzlenen Dizisi “Wednesday” Türkiye’de Çekilseydi Karakterlere Cuk Oturacak 10 Ünlü

👇

Osman Sonant'ın Başrolde Olduğu Yerli Distopik Dizi 'Sıcak Kafa' İzleyenleri İkiye Böldü

Popüler İçerikler

Pucca, Narin'in Babası Arif Güran'ın Halk TV Muhabiri Ferit Demir'e Tehditvari Konuşmasına Sert Çıktı!
Gürgen Öz, Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'e Gelen Eleştirileri Dilan Polat Üzerinden Değerlendirdi!
THY Hostesine Saldırdığı İddia Edilen ve Ağza Alınmayacak Sözler Sarf Eden Dilan Çıtak'tan Açıklama Geldi!
YORUMLAR
09.12.2022

O dönem her an çıkabilecek olan savaş gerginliği topluma sirayet etmişken Atatürk'ün bu filmin yayınlanmasını önlemesi yine bir ileri görüşlülük örneği değil de ne? cevap veriyorum : sansürcülük

09.12.2022

Bunu sen mi diyorsun

09.12.2022

Kurtuluş Savaşı'nın bir belgeselini çekmeleri için dönemin yönetmen ve senaristlerini görevlendirdiğini, bu belgeselin bir kısmının parça parça filmler halinde tamamlandığını (milli bayramlarda televizyonlarda izlediğimiz o siyah beyaz görüntüler aslında bu projeden alınmış enstantenelerdir) hatta filmi çeken yönetmenin saygısızlık olmasın sürekli bu konuda rahatsız etmeyeyim diye düşünmeseydi Atatürk'ün de bu belgesel filminde rol almak için uzunca bi süre haber beklediğini biliyo muydunuz? Birkaç hafta önce TRT2'de yayınlanan bi belgeselden öğrendim ben de...

09.12.2022

Yalandan kim ölmüş

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ