Atalay: 'Komisyonun Kararı Partinin Kanaatidir'

AK Parti Sözcüsü Atalay, yolsuzlukla suçlanan 4 eski bakanla ilgili parti içinde bir değerlendirme yapmadıklarını bu konuda Meclis Soruşturma Komisyonu'nun kararını kendi kanaatleri olarak kabul edeceklerini söyledi.

AK Parti Sözcüsü Atalay, gazetecilerin 4 eski bakanla ilgili parti içinde bir değerlendirme yapılıp yapılmadığı yönündeki sorularını yanıtladı.

'Siyasi partiler böyle konuları kendi bünyelerinde görüşmezler' diyen Atalay şunları söyledi:

'Burada önemli olan Komisyon üyelerinin kendi vicdanlarıyla karar vermeleri. Çok önemli bir iş yürütüyorlar. Yargı mensubu kimliğiyle yürütüyorlar. Tabii ki dosyalar ve belgelere bakarak kendi vicdanlarıyla karar verecek. Siyasi partiler bu konuları kendi bünyelerinde görüşmezler. Çok doğru bir şey değil bu. Komisyon ne karar veriyorsa bizim kanaatimizdir. Onlar ne karar veriyorsa onu esas almak lazım.'

Eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Erdoğan Bayraktar ve Egemen Bağış hakkındaki yolsuzluk ve rüşvet iddialarını aydınlatmak için TBMM'de kurulan Soruşturma Komisyonu dört ismin Yüce Divan'da yargılanıp yargılanmamasıyla ilgili kararını 22 Aralık'ta verecekti. Ancak oylama itiraz ve bilirkişi raporları nedeniyle 5 Ocak'a ertelenmişti.

'Yüce Divan' yolunun açılması için  8 oy gerekiyor

Anayasa ve Meclis İçtüzüğü gereği Yüce Divan yolunun açılması için komisyonun dört eski bakan hakkında Yüce Divan’a sevk yönünde rapor hazırlaması ve bu yönde karar vermesi gerekiyor. Bunun için de komisyonda yapılacak oylamada salt çoğunluk, yani 8 oy gerekiyor. HDP soruşturma komisyonundan çekildiği için komisyonun üye sayısı 14. Komisyonda AK Parti’nin 9, CHP’nin 4, MHP’nin de 1 üyesi var. CHP ve MHP’li üyelerin Yüce Divan’a sevk yönünde oy kullanması beklenirken kararı AK Partili üyelerin tutumu belirleyecek.

Son sözü Meclis söyleyecek

Oylama sonrasında ise Meclis Soruşturma Komisyonu, raporunu hazırlayıp Meclis Başkanlığı’na sunacak. Komisyonun Ocak ayı başında raporu Meclis Başkanlığı’na teslim etmesi bekleniyor. Rapor Meclis Başkanlığı tarafından bastırılıp dağıtılacak ve ardından Ocak ayı içinde Meclis Genel Kurulu’nun gündemine gelecek. Yüce Divan kararının komisyondan çıkmaması durumunda muhalefet Genel Kurul’da Yüce Divan’a sevk yönünde önerge verecek. Meclis Genel Kurulu’nda yapılacak bu oylama ise gizli olacak. Yüve Divan ile ilgili son sözü Meclis Genel Kurulu söyleyecek. Genel Kurul’da Yüce Divan kararının alınması için ise Meclis üye tam sayısının salt çoğunluğu, yani 276 milletvekilinin oyu gerekiyor.

Al Jazeera Turk

Popüler İçerikler

Zeynep Sönmez'den İlk WTA Şampiyonluğu Geldi
Köylü Fenomenlerin İçerik Kavgası Tartışma Yarattı
MasterChef Jürileri Somer Şef ve Mehmet Şef'ten Köfteci Yusuf Çıkışı: "Bunu Deli Bile Yapmaz!"