Geçtiğimiz sene sektörlerdeki durgunluğun bitmesiyle beraber şirketler daha çok yurt dışı pazarlara ulaşmak için yatırımlar yaptı, başarılı yatırım yapan şirketler ise yüzde 50'nin üzerinde bir büyüme oranı yakaladı. Ürün ve hizmetlerini Türkiye dışına satmak isteyen şirketler hedefledikleri ülkelerden yabancı personel istihdam ederek, bölgenin satın alma kültürüne göre satış stratejisi geliştirdi ve başarılı oldu.
'Şimdi ise sıcak satış kanallarını e-ticaret ile geliştirmek isteyen şirketler yazılım ve dijital pazarlama personelleri ile daha hızlı bir şekilde dünya pazarına hâkim olmak istiyorlar' diyen ATA Kurumsal Danışmanlık genel müdürü Murat Sarıusta, 2022 yılında yabancı yazılım personeli istihdamının yüzde 30 artacağını tahmin ettiğini belirtti.
'ATA Kurumsal olarak bu kapsamda müşterilerimizin ihtiyaçlarına en hızlı şekilde cevap verebilmek için beş ayrı dilde hizmet vermek amacıyla yatırımlarımızı gerçekleştirdik' diyen Sarıusta, 'Bir önceki yılda yakaladığımız müşteri memnuniyeti oranımızı bu yıl da yükselterek Türkiye'nin en güvenilir danışmanlık firması unvanımızı korumaya devam edeceğiz' diyerek bu seneki vizyonlarını ortaya koymuş oldu.
ATA Kurumsal, şehirlere göre alınan çalışma izni istatistiklerini de paylaştı. 2021 yılında en çok İstanbul, Ankara ve Antalya’da yabancılara çalışma izni alınırken; bu illeri sırasıyla Kocaeli, Bursa ve İzmir izledi.