Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) araştırmacıları, astronotları fazlasıyla büyük basınçlı giysilerden kurtarmak için yeni bir biyo-giysi üzerinde çalışıyor. Yeni astronot giysisi, vücudu saracak şekilde tasarlandı.
Astronotlar yakın gelecekteki uzay görevlerinde zar zor hareket ettikleri büyük giysilerden kurtulabilir. MIT'de uzay, havacılık ve mühendislik sistemleri profesörü olan Dava Nerman'ın başını çektiği araştırmada, astronotları 'ikinci deri' gibi saracak bir biyo-giysi geliştiriliyor. BioSuit adı verilen giysi, basınç oluşturmak için vücudu yay benzeri şeritlerle kaplayacak bir tasarıma sahip. Şerit iplikler, tek bir yöne bükülebilen veya kıvrılabilen nikel-titanyum alaşımdan yapıldı. Alaşım, ısıtıldığında ilk şekline geri dönme özelliğine sahip. Basınç kelepçeleri gibi tanımlanan alaşım şeritler, elektrik verildiği zaman ısınıyor ve büzülerek vücudu tamamen kaplayacak bir biyo-giysi haline geliyor.
MIT News sitesinde çalışmalarını anlatan Newman, 'Geleneksel uzay giysileri, uzay boşluğunda hayatta kalmanız için gereken atmosferin 3'te 1'inin sağlayan gaz dolu bir balondan farksız... Biz aynı basıncı mekanik karşıbasınçla gerçekleştirmek istiyoruz. Basıncı doğrudan deriye uygulayarak, böylece tüm gaz basıncının önüne geçmeyi amaçlıyoruz' dedi.
BioSuit, soğutulduğu zaman genişliyor ve rahatça çıkarılabilecek bir hale geliyor. Newman ve ekibinin üstesinden gelmesi gereken en önemli basamak ise BioSuit'i oluşturan şeritlerin kenetlenmiş halde durmasını sağlamak. Uzun bir süre giysiye elektrik vermek aşırı ısınmaya ve astronotun hareket edemez hale gelmesine neden olabilir. Bu aşamada araştırma ekibi giysiyi kenetlenmiş halde tutacak bir 'kilit sistemi' üzerinde kafa yoruyor.
Newman, BioSuit giysininin sadece uzay görevlerinde değil, aynı zamanda atletler hatta askerler tarafından kullanılabileceğini düşünüyor. Newman, BioSuit'in sahip olacağı sensörler sayesinde giyen kişinin sağlık durumu hakkında da bilgi vereceğini ifade etti.
BioSuit hakkındaki araştırma IEEE/ASME: Transactions on Mechatronics dergisinde yayımlandı.
Kaynak: Al Jazeera