Selçuk Topal Yazio: Astrofizikçi Olmanın Avantajları ve Dezavantajları

Her mesleğin kendine has avantajları ve dezavantajları vardır. Astrofizikçiler (veya astronomlar) için de bir istisna söz konusu değildir. Bizim mesleğin de iyi ve kötü yanları bulunmaktadır. Şimdi gelin astrofizikçi olmanın bazı havalı ve çileli yanlarına bir göz atalım.

Avantaj 1) İnsanlarla direkt ilişkisi olan her meslek çok çetindir. Nitekim denkleme insan faktörü girdiğinde kaos kaçınılmazdır. Ne mutlu ki astrofizikçiler insanlarla uğraşmaz. Bir astrofizikçi bırakın insanı çoğu zaman bulunduğu gezegenle bile ilgilenmez. Onun araştırma alanı Güneş, gezegenler, diğer yıldızlar veya galaksiler, hatta evrenin ilk anları bile olabilir.

Avantaj 2) Astrofizikçiler bol bol seyahat eder! Birçok ülkeyi görürsünüz. Teleskoplar çoğunlukla havanın en temiz olduğu, deniz seviyesinden yüksek Dünya’nın en güzel yerlerine kurulur. Ve evet! Teleskopların olduğu yerde de insan azdır. Nitekim teleskoplar insanların kolaylıkla ulaşamayacağı yüksek yerlere yapılır. Ne güzel değil mi!

Avantaj 3) Evrenin en güzel cisimlerine bakarız. Bazen bir bulutsu size cennetin nerede olduğunu gösterir. Bazen doğmakta olan bir yıldızı gözlersiniz. Bazen ise bir dev yıldızın son nefesini bir süpernova patlaması olarak verişine şahit olursunuz. Astronomi sizi geçmişte bir yolculuğa çıkarır.

Ne kadar uzağa bakarsanız evrenin o kadar önceki halini görürsünüz.

Avantaj 4) Astronomi bölümüne giderseniz, ilk birkaç yıldan sonra evrende kapladığınız yeri daha iyi anladığınızı fark edersiniz. Bu Dünya’ya ve canlılığa bakış açınızı kökten değiştirir. İncelediğimiz tüm o sonsuz uzay-zaman bu minik gezegendeki kısacık hayatlarımızın ve bizzat bu gezegenin ne kadar değerli olduğunun adeta bir ispatıdır. İyi bir astronom Dünya’nın kıymetini en çok bilendir. Çünkü iyi astronomlar evrenin ne kadar soğuk ve ölümcül bir yer olduğunu normal insandan daha iyi bilir.

Avantaj 5) Bir astrofizikçi olarak çok büyük bir çoğunlukla yaptığınız şey şudur. Bir gök cisminden gelen veriyi analiz etmek (özellikle gözlemsel çalışıyorsanız). Bu nedenle kod yazmayı öğrenirsiniz. Ve bu size kariyerinizde başka kapılar da açabilir. Yazılım sektörünün her geçen gün büyüdüğü dünyamızda bu çok yararlı bir beceridir.

Avantaj 6) Her zaman yeni bir şeyler keşfetme şansınız vardır. Elbette bu çalıştığınız alana da bağlıdır. Mesela öte-gezegen, kara delik, pulsar gibi cisimleri yeni gözlem aletleri ve analiz yöntemleri kullanarak çalışırsanız keşfin eli kulağındadır.

Şimdi gelelim astrofizikçi olmanın arabesk yanlarına.

Dezavantaj 1) Bir astrofizikçi olarak en büyük dezavantajınız astrologlar ile karıştırılmaktır. Bir astrofizikçi için bu Çin işkencesinden beterdir. Lisans yıllarımda ellerini açıp bana uzatarak ‘falıma bakar mısın?’ diye soran insanlar olmuştu. Hangi yüzyılda olduğumuzun pek önemi yok. Muhtemelen şimdi sokağa çıkıp sorsak astronom ve astrolog arasındaki farkı bilmeyenlerin sayısı hâlâ çok fazladır. Diğer yandan yıllardır astronomiyi ve bilimi anlatıyorum. Umarım bu sayı birazcık düşmüştür.

Dezavantaj 2) Ömrünüzün yarısı Dünya’nın düz olduğuna inanan geometri fakirlerini ikna etmeye çalışmakla geçebilir. Sonra ‘ben onca fiziği, matematiği, kimyayı, bilgisayar kodunu böyle bir zaman kaybı için mi harcadım’ diye düşünerek kahrolur ve Ferdi Tayfur kıvamında arabesk bir evrene geçiş yapabilirsiniz. Ancak gülü seven dikenine katlanmalıdır.

Eğer astrofizik gül ise dikenleri kesinlikle UFO çılgınları, düz dünyacılar ve astrolojidir.

Dezavantaj 3) Mezun olunca çoğunlukla iş bulamazsınız. Ve bu durum tüm dünyada böyledir. Elbette her meslekte iş bulmak zor olabilir. Ancak ülkemizde kamuda (uzay ajansı kurulmadan önce) sadece Diyanet İşleri Başkanlığı’nda 1 kişilik astronom kadrosu olduğu düşünülürse (namaz hesabını yapar), astronom olduktan sonra kamuda yapacağınız bir şey olmadığını anlar ve duvara toslarsınız. Akademide devam etmek isteyebilirsiniz. Ancak liyakatsizliğin akademide de zaman zaman olduğu ve kadro bulmak özellikle astronomi gibi bilimlerde çok sıkıntılı bir süreç olduğu için mezun olanların çoğu başka bir yolla hayatlarını devam ettirmek zorunda kalır. Astronomi mezunu olup daha sonra hemşirelik okuyan, ya da bankacılık sektörüne atılanlar vardır.

Dezavantaj 4) Çoğunlukla yaptığınız şey bir bilgisayar karşısında oturmak, kod yazmak, verileri analiz etmek ve makale yazmaktır. Çalışırken çoğunlukla yalnız olursun. Yani hayatınızın büyük bir bölümü yapayalnız oturarak geçer. Bu da sizi giderek hantallaştırıp anti-sosyal bir insan yapabilir. O dezavantajı ortadan kaldırmak için kendinize içinde spor olan bazı uğraşlar edinmeniz gerekir. Ben düzenli futbol oynardım. Sonra evlendim ve çocuklarım oldu. Artık mecburen bücürlerin peşinden koşarak  spor yapıyorum.

Astrofizikçi olmanın bazı özellikleri daha vardır. Ancak bu özellikler kimine göre pozitif kimine göre negatif olabilir. Çok kahve içersiniz. Nitekim bir astronom olarak gözlem yaptığınız zamanlar Güneş battıktan sonra başlar. Uykuyu çok seven biri iseniz astronomi kesinlikle size göre bir meslek değildir. Gözlem geceleri olmasa bile kod yazmaktan sabahlamanız gerekir. Yoğun matematik ve fizik dersleri alırsınız. Ve elbette astronomi bölümüne özel dersler de var. Evrende o kadar çok çeşit yıldız ve galaksi vardır ki sayfalarca doküman okumanız ve sayısız teoriyi çalışmanız gerekir. Dediğim gibi astrofizikçi olmanın bu özellikleri bazılarının hoşuna gidebilir. Mesela benim kod yazarken en çok hoşuma giden şey kod bir hata verdiğinde o hatayı bulmaktır. Bazı insanlar garip şeylerden zevk alabilir. Hemen yadırgamayın…

Sanırım bu yazıyı okuduktan sonra hem yeni astrofizikçi adayları göreceğiz hem de yol yakınken dönenleri. Hangi mesleği seçerseniz seçin umuyor ve diliyorum ki becerilerinize en uygun mesleğe kavuşursunuz. Yolunuz açık olsun!

Popüler İçerikler

Kızına Verdiği Sözü Tutup 100. Günde Survivor'dan Elenen Hakan Hatipoğlu Ailesine Gözyaşlarıyla Kavuştu
Söylediklerinde Linç Edilebilecekleri Fikirlerini Çekinmeden Paylaşan Twitter Kullanıcıları
Dehşet Anları Kamerada: Sidney'de Bu Kez Vaaz Veren Piskopos Defalarca Bıçaklandı!
YORUMLAR
17.10.2020

Ben astrolog değilim sadece bilimle ilgilenen biriyim fakat ben bile bu komplo teorisyenlerinden baya sıkıldım, bilim insanlarının yıllarca gece gündüz çalışıp kafa patlatarak buldukları kesin kanıtları ufacık beyinleriyle ellerinde bir araştırma ve kanıt olmadan yalan olduğunu söyleyip reddedebiliyorlar, cahil insan kadar kendinden emin bir varlık yok.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ