Astıma Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Toplumda yetişkinlerin %6'sında, çocukların ise %10'unda görülen astım, kronik bir rahatsızlıktır. Astım, bronşların çeşitli uyarılara karşı tepki vermesi sonucunda, solunum yollarında daralma ile meydana gelir. Belirtiler genellikle ataklar esnasında ortaya çıkar. Hatta gece saatlerinde ataklarda da yoğunlaşma görülebilmektedir. Bazı durumlarda astım kendiliğinden geçer. Ancak çoğu durumda ilaç tedavisi gerekir ve kontrol altına alınır. Eğer astım tedavi edilmez ise zamanla KOAH hastalığına dönüşebilir. Peki, astım için hangi bölüme/ doktora gidilir? İşte detaylar...

Astım her yaşta görülebilen ve genellikle yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan bir hastalıktır. Astımın iki tipi bulunur. Bunlar alerjik astım ve idiyosinkratik astımdır. Alerjik astım en sık görülen astım tipidir. Bu astım tipi, çoğunlukla çocukluk dönemlerinde başlar. Ayrıca bu tip astımda, ailede de astım öyküsü bulunur. Astımın yanında deri de döküntüler, egzama aynı zamanda nezle gibi belirtiler de ortaya çıkar. Toz, polen, hayvan tüyleri ve bazı yiyecekler bu atakları tetikleyen faktörlerdir. Bunlara duyarlı olan kişilerin bronşlarında ki kaslar kasılır, hava geçitlerin de daralma yaşanır. Meslek hastalığı astımı da oldukça görülen astım çeşididir. Astımı tetikleyen ; sedir ağacı, platin tuzları, laboratuvar hayvanları, un üretimi, aromatik yağlar gibi maddelerdir. Astım hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Astım Hakkında

Astımın nedeni kesin olarak bilinmemektir. Yapılan araştırmalarda bazı genetik ve çevresel faktörlerin bu duruma sebep olabileceği saptanmıştır. Ebeveynlerden herhangi birinde astım olması durumunda kişide ki astımı daha da güçlendirir. Ayrıca atopi adı verilen alerjik bir bünyeye sahip olmak,  çocukluk ve bebeklik dönemlerinde geçirilen bazı solunum yolu enfeksiyonları, alerjik maddelere maruz kalmak astıma yol açan faktörlerdir. 

Astımın ilk belirtileri arasında hırıltılı solunum gelir. Aynı zamanda hastalarda zaman zaman nefes almama durumu gelişebilir. Göğüste sıkışma, solunumda zorluk, öksürük gibi belirtiler genellikle her zaman görülmez.  Bu belirtiler, astım ataklarında ki nöbetlerde daha sık görülür. Astım hastalarında belirtiler geceleri daha da artabilir.

Astıma Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Astım belirtileri gösteren çocukların, hastanelerin çocuk sağlığı ve hastalıkları ya da çocuk immünoloji bölümlerine gitmeleri gerekir. Yetişkinlerde ise iç hastalıkları ( dahiliye), göğüs hastalıkları, immünoloji gibi bölümlere başvurulabilir.

Kişilerde astım tanısı genel bir muayene ve solunum testi ile konur. Bu testlerin başında nikrit oksit düzeyi ölçümü gelir. Test, akciğerlerdeki iltihaplanmanın saptanması için uygulanır. Daha sonra hastaya, spirometri denilen solunum yolu fonksiyonu testi yapılır. Testlerin, hastanın ne kadar nefes alabildiği, ne kadarını dışarıya verebildiği ve akciğerlerde ne kadar havanın tutulabildiğini ölçmek için yapılmaktadır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Astımla Yaşamaya Alışın! Ömür Boyu Süren Bu Hastalıkla Nasıl Baş Edebileceğinizi Biliyor muydunuz?
Astıma Doğal Tedavi

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!