AST: Aspartat Aminotransferaz Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Karaciğer, vücut içindeki en büyük organdır. Bu organ, kanı sürekli kimyasal maddelerden temizler ve kan pıhtılaşmasını düzenler. Enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı vücudun bağışıklık kazanmasında karaciğerin önemli rolleri bulunur. Vücut için önemli olan yağ ve proteinlerinde karaciğer sayesinde taşınır. Karaciğerde herhangi bir hasar oluştuğunda ya da fonksiyonlarını yerine getiremediği zaman Aspartat Aminotranferaz testi yapılmaktadır. Bu testin değerlerindeki yükseklik sadece karaciğer hastalıklarını değil, birçok sağlık sorunun da habercisi olabilmektedir. Peki, AST: Aspartat Aminotransferaz Nedir? Yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Değerleri kaç olmalıdır?

Aspartat Aminotranferaz testi, tek başına klinik bir anlam içermez. Bundan dolayı da Alanin Aminotransferaz testi ile birlikte yapılır ve değerlendirilir. Her iki testinde oranları alınır ve özellikle karaciğer hastalıklarının saptanmasında kullanılır. Ayrıca karaciğer hastalarının tedaviye verdiği yanıt ve bazı ilaçların organda yarattığı etkide bu testler ile ölçülür. Bunlara ek olarak da aşırı alkol tüketen kişilere, şeker hastalarına, aile geçmişinde kronik hepatit rahatsızlığı olanlarda, mantar ve ilaç zehirlenmelerinde de düzenli olarak SGOT testi denilen AST testi yapılabilmektedir. Sağlık için oldukça önemli olan Aspartat Aminotranferaz ( AST)  testi hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

AST: Aspartat Aminotransferaz Nedir?

AST, karaciğer tarafından üretilen bir enzimdir. Karaciğerin yanında kalp, kas, böbrek, beyin ve kırmızı kan hücrelerinde en yüksek konsantrasyonda bulunur. Hücrelerde ve dokularda herhangi bir problem oluştuğu zaman bu enzimde artış görülür. Doğumdan itibaren 3 yaşına kadar yüksektir. Daha sonraları bu enzimde düşüşler yaşanmaya başlar.

Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

AST yüksekliği, çoğunlukla karaciğerde herhangi bir hasarın oluştuğu anlamına gelmektedir. Karaciğere aşırı yük bindiğinde ya da fazla toksin etkisinde kaldığı zaman bu yükseklik görülebilmektedir. Zayıflık, yorgunluk, iştah kaybı, mide bulantısı, kusma, karnın şişmesi, ishal, sarılık, koyu idrar, aşırı cilt kaşıntıları, kanama zorlukları, karın ağrıları gibi durumlar AST yüksekliği ile karakterize edilir. AST yüksekliğine sebep olan faktörler ise şunlardır: 

  • Kronik hepatit

  • Siroz

  • Safra kanallarında tıkanma

  • Karaciğerde tümör

  • Karaciğer de kan akışında tıkanıklık

  • Fazla ilaç kullanımdan dolayı organlarda oluşan tahribat

  • Kalp krizi

  • Yoğun egzersiz

  • Kas yaralanması

  • Nöbetler

  • Ameliyatlar

  • Hamilelik

  • Pankreatit

  • Cerrahi işlemler

Kanda çıkan AST düşüklüğü ise genellikle sağlıklı bir vücuda işaret eder. Ancak AST düşüklüğüne, üre yüksekliği, vitamin B6 eksikliği, bazı böbrek hastalıkları, şeker koması, gebelik, diyaliz gibi durumlarda neden olabilmektedir.

Değerleri Kaç Olmalıdır?

Biyokimyasal testlerden biri olan Aspartat Aminotransferaz testinin normal değerleri cinsiyetlere göre farklılık gösterebilmektedir. Kadınlarda referans aralığı 15- 42 IU/L iken, erkeklerde 15-50 IU/L'dir. Yeni doğan bebeklerde ise bu değerler 15-60 U/L arasıdır. Yaşlılarda ise değerlerde düşüş görülür ve bu normal olarak kabul edilmektedir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

T3- T4 Tiroid Fonksiyonları Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?
NIT: Nitrit Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlamlara Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Popüler İçerikler

Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Kanseri Yenen Eski Arka Sokaklar Oyuncusu Dizi Setlerine Yeniden Dönme Kararı Aldı
Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”