Aslında Çok da Acımasız Değil: Bazı Hayvanlar Neden Kendi Yavrusunu Yer?

Bebekler hakkında 'Seni yerim!' şeklinde sevimli ifadeler kullanmak yaygındır fakat bazı hayvanlar bu ifadeyi biraz fazla ciddiye alabiliyor. Peki, bazı hayvanlar neden kendi yavrularını yer?

Kaynak

Hamsterlar ne kadar sevimli görünse de Avrupa’nın batısındaki bu türler, belirli şartlar altında oldukça aşırı davranışlar sergileyebiliyor.

Özellikle mısır ağırlıklı bir beslenme düzeniyle karşı karşıya kalan Avrupa hamsterları, ciddi bir B3 vitamini (niasin) eksikliği yaşıyorlar.

Bu eksiklik, Avrupa hamsterlarında anne infanticidi (yavru öldürme) ve kannibalizme yol açabiliyor. Araştırmacılar, hamsterların yavrularını yiyeceklerinin yanına sakladığını bile keşfettiler

Yavrularını yemek, aslında hamsterların yaşadığı besin eksikliğinin bir sonucu. Eksiklik, insanlarda sinir sistemi üzerinde hasara yol açan ve davranış değişikliklerine neden olan pellagra adı verilen bir hastalığa benziyor.

Dişi balıklarla yeniden çiftleşebilmek için erkek blenny balıkları, bazen yuvalarındaki yumurtaları yiyor ya da dışarıya tükürüyor.

Neden mi? Çünkü yumurtalar varken vücutlarındaki androjen hormonları düşük seviyelerde kalıyor ve bu da onları yeniden çiftleşmeye uygun hale getirmiyor.

Yani, küçük bir yumurta grubu varsa, erkek balıklar bu yumurtaları yemek ya da yuvadan atmak gibi bir yöntemle enerjilerini boşa harcamamak ve bir an önce yeni yumurtalar üretmek için tekrar çiftleşmeye başlamak istiyorlar.

Sonuç? Hem enerjileri korunuyor hem de daha büyük bir yumurta grubu üretme şansları artıyor.

2014 yılında Smithsonian Ulusal Hayvanat Bahçesi’nde bir dişi tembel ayı, iki yavrusunu yedikten sonra bir tanesi hayatta kalabilmişti. Peki, bu durum neden yaşandı?

Anne ayının, yavrularının hayatta kalamayacağını düşünmesi muhtemeldi. İlk doğan yavru ölü doğmuştu ve hayatta kalan yavru ise bir enfeksiyon taşıyordu.

Anne ayı, hastalıklı ya da ölmüş yavrularını yemek suretiyle enerjisini ve kaynaklarını boşa harcamamış oldu.

Vahşi doğada sınırlı kaynaklar bulunduğunda, zayıf yavruların yenilmesi aslında pragmatik bir çözüm olabilir.

İlginizi çekebilir:

Manyak Bunlar: Kediler Neden Kapalı Bir Kapı Gördüğünde Delirmişçesine Miyavlıyor?
Başka Bir Yolu Yok muydu Diyeceksiniz: Erkek Zürafalar Çiftleşmeden Önce Dişinin Çişini Neden İçer?
Şehirlerde Bu Kadar Çok Güvercin Olmasının Kalbinizi Paramparça Edecek Nedeni

Popüler İçerikler

Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
YORUMLAR
13.10.2024

Hayvanlar sürüye liderlik etme potansiyelindedir.. eğer sürü olarak ( bu 2-3-30-100 olabilir) hareket eden hayvanlar varsa bunlardan birisi hareketi başlatan sürüyü yonetendir.. baskın olandır genelde baskinligini üste çıkarak gösterir.. aslan yavrusu gelip aslanın üzerine çıkınca tatlı görünüyor olabilir aslan bide yere yatıp karnını gösteriyorsa oooo tam sevimli bir kare gibi gelebilir ancak bir hayvan yattığı yerden bacak kaldırıyorsa göbek gösteriyorsa bunun anlamı beni rahat bıraktir.. kediler mesela gelir önünüze yan yatar bu sana saygı duyduğunu sana güvendiğini gösterir sen sevincede yanına gelip yan yan sürtüyor ise seninle tanışıyor sohbet ediyor karşılık veriyor demektir ama göbeğini açıyor ise arka patisini kaldırıyor yada ön patisi ile hareket yapıyorsa bu beni rahat bırak demektir

13.10.2024

zaten - aaa kendini sevdiriyor, diyerek göbeğini ellerseniz peşine - aaaa manyak mi bu ya elime diş attı, diye bitirirsiniz . Hele bide uzatırsaniz hareketi elinizi tutar arka patileri ile pata pata pata pata döver.işte bunu yavrularına yaptıklarında çoğu zaman zarar gormeselerde bazı hayvanlar ileri gidebiliyor sonrasında da kanama varsa bu kan kokusunu kapatmak yok etmek başka yirticilarin gelmesini kokuyu almasını engellemek için yiyorlar gömüyorlar yada üzerini kapatmaya çalışıyorlar.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ