Aslında Bir Uyarı: Uzunca Bir Süre Yemek Yemeyince Neden Midemiz Bulanır?

Hepimiz zaman zaman uzun süre aç kaldığımızda midemizde bir huzursuzluk hissederiz. Ama neden aç kalmak yerine midemiz bulanmaya başlar ki? Cevabı aslında oldukça basit ve vücudumuzun kendini koruma mekanizmalarından biriyle bağlantılı.

Kaynak

Mide, sindirim sürecinin bir parçası olarak hidroklorik asit üretmeye devam eder. Bu asit, yiyecekleri parçalamak, enerji ve diğer gerekli malzemeleri vücuda kazandırmak için gereklidir.

Fakat uzun süre yemek yemediğinizde, bu asit midede birikmeye başlar. Mideniz aynı zamanda aç olduğunuzu anlamak için sinyaller gönderir ve bu sinyaller endokrin sistem tarafından düzenlenir.

Sistem, vücudun kimyasal dengesini korumak için çeşitli hormonları salgılar. Özellikle açlık ve tokluk hissini düzenleyen iki önemli hormon vardır: Ghrelin ve leptin.

Ghrelin hormonu açlık hissini tetikler, Leptin ise ghrelini dengeleyerek iştahı azaltır. Ancak bu dengeli hormonal süreç, uzun süre aç kaldığınızda bozulabilir.

Eğer uzun süre yemek yemediğinizde vücudunuz daha fazla ghrelin üretir ve bu da iştahınızı artırmak içindir. Fakat bu süreç herkes için aynı şekilde işlemez.

Bazı insanlar hormonal seviyelere karşı daha hassastır. Hassasiyet, bazı kişilerin açlık sırasında mide bulantısı gibi hafif semptomlar yaşamasına neden olabilir.

İlginizi çekebilir:

Tavuklar Bir Kuş Türü Olmasına Rağmen Neden Maksimum 10 Saniye Uçabiliyor?
Kanımız Okyanusun Derinliklerinde Neden Yeşil Görünür?
Bazı İnsanların Tıpkı Hayvanlar Gibi Kuyrukla Doğmasının Sebebi Nedir?

Popüler İçerikler

Bahçeli Sonrası Özgür Özel'den Çözüm Süreci Açıklaması: "El Yükseltiyorum, Kürtlere Devlet Teklif Ediyorum"
Gazeteci Hande Fırat, Devlet Bahçeli'nin Abdullah Öcalan Şartlarını Yazdı: 3 Şart Var!
Dudak Dudağa Öpüşmüşlerdi: Sıla Doğu ve Dilan Polat'a "Hayasızca Hareket" Suçundan Soruşturma Başlatıldı!
YORUMLAR
25.10.2024

Yani.. Vucudun yalanci aclik hissi de var, glisemik endeks ve sekerle ilintili aclik da var. Oyle her aclik hissetiginizde yemekle olmuyor maalesef. Herkesin kendine en iyi gelen beslenme seklini bulmasi lazim. Ben mesela glisemik endeksi yuksek gidalari hayatimdan cikararak aclik hissimi ortadan kaldirdim, gunde 2 ogun yiyiyorum ve aralikli oruc yapiyorum. Ve tabi rafine sekeri de komple hayatimdan cikardim. Sonuc-37 kilo.

25.10.2024

benzer bir yoldan bende giderek 15 kilo verdim ... fazla fazla kilo verdim :)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ