'Aslına Uygun' Açıklaması Geldi! Mısır Çarşısı'nda Restorasyonun Ardından Tartışılan 'Yamalı Dükkân' Görüntüsü

354 sene önce Hassa Başmimarı Kâzım Ağa’ya yaptırılan Mısır Çarşısı’nın Yemişçiler tarafına restorasyonda eklenen dükkân tartışılıyor. Vakıflar Genel Müdürü ise eleştirileri “Eskiden var olan fakat yıkılan kısmı restorasyonda ekledik. Aslına uygun olmayan bir kısmı eklememiz mümkün değil” diyerek yanıtladı.

Eminönü’nde Yeni Cami’nin arkasında ve Çiçek Pazarı’nın yanında kalan 354 yıllık çarşı ilk olarak 1940-1943 yılları arasında kapsamlı bir restorasyon geçirmiş, daha sonra da Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün girişimiyle 2013 yılında tekrar restorasyona alınmıştı.

3 yıl süren çalışmalar sonucunda aslına uygun olarak yenilenen tarihi çarşıya ait sosyal medyaya yansıyan bir fotoğraf ise tartışma yarattı.

Gazete Habertürk'ten Can Mete'nin haberine göre fotoğrafta çarşının Yemişçiler kısmında bulunan dükkânlardan birinin sonradan eklenmiş olduğu görüldü. Sosyal medyada ‘Yamalı dükkân’ olarak geniş yankı bulan fotoğrafla ilgili eleştirel yorumlar yapıldı. Daha önceki yıllara ait karelerde bu eklentinin olmadığı, sonradan restorasyon sırasında bu eklentinin yapıldığı iddia edildi.

'Bilip bilmeden ahkâm kesiyorlar'

Bu tartışma üzerine konunun birinci derecedeki muhatabı Vakıflar Genel Müdürü’nden açıklama geldi. Genel Müdür Adnan Ertem, restorasyonun tamamen aslına uygun yapıldığını söyledi ve eleştirilere şu yanıtı verdi:

“Sosyal medyada bilip bilmeden ahkâm kesiyorlar. Bizim var olmayan bir şeyi ilave etmemiz mümkün değil. Biz yapsak Anıtlar’dan geçmez, Kültür Bakanlığı’ndan geçmez. Eski bir esere ilave yapmak mümkün mü? Mısır Çarşısı dünyanın gözbebeği bir eser. Burada temelsiz bir eklenti yapılamaz. Mısır Çarşısı’ndaki çalışmayı, eski temellere ve fotoğraflara ulaştıktan sonra yaptık. Aslında böyle bir yer olduğunu, sonradan yıkıldığını görüp restorasyonu da aslına uygun gerçekleştirdik. Diyorlar ki restorasyon sonrasındaki kısımla renk farkı oluştu. Tabii ki olur. Zaman geçtikçe kirlenir. Restorasyonda yapılan kısım da gelecek sene aynı tona ulaşacak, fark kalmayacak.'

'Geçmişe ait fotoğraflarda bu bölümler var'

Ertem konuyla ilgili ayrıca, 'Titizlikle yapılan restorasyonda malzeme analizi yapıldı. Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi tarafından yapılan malzeme incelemesi sonrasında orijinal malzemenin birebir aynısı kullanıldı. Bu restorasyonda temeli olmayan hiçbir müdahale yapılmadı.” Genel Müdür Adnan Ertem, XV. yüzyıldaki gravürlerde bu bölümün olmadığı yönündeki iddialara da şu cevabı verdi: “Gravürlerdeki farklı bir açı. Aynı yer değil. Bizim ulaştığımız temellerde ve geçmişe ait fotoğraflarda bu bölümler var” açıklamasını yaptı.

Konuyla ilgili sosyal medyadan da farklı yorumlar geldi 👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Fatih Erbakan'dan Devlet Bahçeli'yi Kızdıracak Sözler: "Dedem Yaşında İnsan"
‘Köyün Tamamı Terör Yanlısı’ Diyen Öğretmen Hakkında Yeni Gelişme: “Ne Açığa Alındı Ne de Sürüldü”
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
30.01.2018

Sizin çarşı doğurdu. Yarın bigün ölürse şaşmayın.

dostum şimdiye kadar çok yaf sokma yorum gördüm hepsi seninkine yetişmeye çalışıodu tebrikler IQ hiç yoksa 150 civarı

30.01.2018

Üst katta da bizim deden kalma kahve vardı. Restorasyon sırasında onu unutmuşlar. Dur gidip söyleyim de eklensin

30.01.2018

Türkiye'de restorasyon meselesinde çok fazla bilgi kirliliği var, projelerin çok büyük bölümü olması gerektiği gibi yapılmasına rağmen yaftalanıyor. Yapı firmasında çalışıyorum, restorasyon benim alanım değil ancak firma olarak restorasyon projelerinde de yer alıyoruz, 3 ay önce Yunanistan'da bir restorasyon projesinde bize burada Süngerbob kalesi diye dalga geçtilen projeyi örnek gösterdiler, ben o güne kadar bilmiyordum, meğer o proje restorasyon anlamında çok önemli bir yere sahipmiş. Başta Yunanistan ve İtalya olmak üzere Fransa, İspanya, Slovenya gibi ülkelerde Türk restorasyon firmaları baya bir iş yapıyor. Ve Avrupa'da restorasyon projelerinde bilim kurulu ile çalışan 2 ülke var, birisi İsveç diğeri Türkiye. Yani bu tarz olaylarda bilenlerin yaptığı açıklamaları dikkate alın.

TÜM YORUMLARI OKU (13)