Asla Pes Etmeyin! Doğru Terapisti Bulma Yolunda Umudunuzu Arşa Çıkaracak 23 Tavsiye

Yaşadığımız sıkıntılardan kurtulmakta güçlük çektiğimiz zamanlarda terapistlerin desteğine ihtiyaç duyarız. Ama kendimize ve arayışımıza uygun terapisti bulmak her zaman kolay olmaz. Böyle zamanlarda doğru terapisti kolaylıkla bulmak için gerekenleri sizler için Buzzfeed'den derledik.

1. Öncelikle bunun ilişkilerdeki gibi olduğunu unutmayın.

Doğru terapisti bulmak her zaman çok kolay olmaz. İlişkiler gibidir bu durum. Bazen üst üste yanlış tercihler yaparsınız. En sonunda hedeflerinize ve isteklerinize hitap eden terapisti bulabilirsiniz ama bunun için uzun süreli bir arayış gerekebilir.

2. Evet, terapistlerin profillerini inceleyerek fikir edinebilirsiniz.

Birçok terapist internet üzerinde açtıkları hesaplarda kendilerini tanıtır. Böylece sizler de bu profilleri biraz karıştırıp, karşınıza çıkacak kişinin kişiliğine ve terapist kimliğine dair fikir edinebilirsiniz. Elbette bu profiller size terapist hakkında bütün bilgiyi vermez. Ama en azından kendinize en yakın olanı bu şekilde bulabilirsiniz. En azından denemeye değer...

3. Seçici davrandığınız için kendinizi kötü hissetmeyin. Zaten olması gereken bu!

Bunun aksini söylemek çok da doğru olmaz herhalde. Sonuçta karşınızdaki kişiye kendinizi en savunmasız benliğiniz ile açacaksınız. Hatta belki de uzun görüşmeler sonunda bu kişi sizi ailenizden, arkadaşlarınızdan ve sevdiklerinizden daha iyi tanır hale gelecek. En derin sırlarınızı bile anlatmanız gerekecek belki de. Dolayısıyla evet, seçici olun ve güvenemediğiniz kişilerle terapiye devam ederek vaktinizi boşa harcamayın.

4. Terapiste gitmeden evvel birkaç terapistin daha adını yazın. Dolayısıyla görüşmelere başladığınızda ilk görüştüğünüz kişiye gitme baskısını ortadan kaldırabilirsiniz.

Birçok terapisti gezip görecek kadar paranız, vaktiniz veya sabrınız olmayabilir. Ama en azından küçük de olsa bir liste yaptığınızda, elinizdekileri açıkça görebilirsiniz. Herhangi bir terapist ile işler yolunda gitmediğinde sonrasında kimi arayacağınızı bilirsiniz. Böylece her seferinde 'terapist arama' sürecini baştan yaşamamış olursunuz.

5. Yalnızca birkaç tane potansiyel terapist bulduysanız, telefon görüşmeleri yaparak konuşmanın akışına göre karar verebilirsiniz.

İlk konuşmada kendinizi tuhaf değil, rahat hissetmeniz gerekiyor. Dolayısıyla size kendinizi rahat hissettirecek, sizi dinleyebilecek, anlayabilecek, kimyanızın tutabileceği biriyle terapiye başlamalısınız. 

Telefon görüşmesinde hiçbir şey yolunda gitmez ve kendinize uygun bir terapist bulamazsanız da en azından para ödemekten kurtulduğunuzu düşünerek mutlu olabilirsiniz. :)

6. Eğer ilk konuşmada nelerden bahsedeceğinizden emin değilseniz, bütün probleminizi tek bir cümle ile anlatmaya çalışın.

Elbette bütün probleminizi bir cümleyle özetlemek zor olacak. Hatta hiçbir zaman yeterli gelmeyecek. Ama konuyu dağıtmak veya ilk görüşmeden hiçbir verim alamadan çıkmak yerine, iyi bir başlangıç olabilir. Sorununuzun ne olduğunu algılayın.

7. Eğer bunu yapmakta zorlanırsanız sevdiğiniz birinden destek isteyebilirsiniz.

Sevdiklerinizden destek alarak, terapist konusunda kendinizi rahatlatabilirsiniz. Doğru terapisti bulmanıza veya terapiste gittiğiniz zaman söyleyecekleriniz konusunda size yardımcı olabilirler. Karakterinizin ve kişiliğinizin dışarıdan nasıl göründüğüne dair sevdiklerinizden de destek alabilirsiniz.

8. Kendinizi gergin hissediyorsanız, unutmayın ki ilk görüşmede terapistin üzerindeki baskı sizinkinden çok daha fazla. Sonuçta onları değerlendiriyorsunuz.

Terapistler için her görüşme bir mülakat niteliği taşıyor. Sonuçta müşteriler, onların patronları olmaya başlıyorlar. Böyle durumlarda karmakarışık cümleler ve sorunlarla terapiste akıl danışmayın. Öncelikle genel olarak ne ile mücadele ettiğinizden net bir şekilde bahsedin. Sonrasında böyle bir durumda onların ne tavsiye vereceğini dinleyin. Değerlendirmenizi en sona saklayın.

9. Çevrenizde benzer sorunları yaşayarak psikolojik alan birileri var mı diye bakın. Onlardan destek alın. Hatta gerekirse internet üzerinden daha önce psikolojik destek almış bireylere danışın.

Başkalarına sorarak kendinizi küçük duruma düşürmezsiniz. Aksine daha önceleri sizinle benzer deneyimleri yaşamış bireyler size yol gösterebilirler. Hangi terapistlerin kendilerine iyi geldiğinden, hangilerinin kötü geldiğinden bahsederek size bir fikir verebilirler.

10. Psikolojik destek almak için illaki zihinsel bir rahatsızlığınızın olmasına gerek yok. Ama zihinsel bir rahatsızlığınız varsa öncelikle bunun teşhisinin konulması gerektiğini aklınızda bulundurun.

Yeri geldiğinde insanlar yıllar sonra doğru teşhisi koyabilen bir terapist buluyorlar. Sonrasında başladıkları terapi de dolayısıyla çok daha verimli geçiyor. Ayrıca unutmayın, herhangi bir rahatsızlığınız olmadan da sırf kendinizi daha iyi hissetmek, doğru yola yönelmek için psikolojik destek alabilirsiniz.

11. Terapistinizle aranızda nasıl bir enerji olmasını istediğinize karar verin.

İnsanların istekleri kendilerine özgüdür. Terapist olarak seçeceğiniz karakterin de isteklerinizi karşılayabiliyor olması önemli. Size meydan okuyan bir terapist mi istiyorsunuz; yoksa sizinle arkadaş gibi olan mı? Yalnızca sizi dinleyen bir terapist mi istiyorsunuz; yoksa kararlarınız konusunda özgürce yorum yapan mı? Bütün bunlara karar verdikten sonra doğru terapisti bulmak çok daha kolay bir hal alacaktır.

12. Bu konuda kararsızlık yaşıyorsanız, ne tarz bir terapist ile çalışmak istemediğinize karar verebilirsiniz.

Geçmişte yaşadığınız travmatik olaylardan ötürü belli kişilerden çalışmaktan kaçınıyor olabilirsiniz. Böyle durumlarda en azından eleme yapmanız daha da kolay bir hal alabilir.

13. Sonuçta bütün sıkıntılarınıza çözüm üretebilecek birini arıyorsunuz. Dolayısıyla olabildiğiniz kadar dürüst olun.

Yaşadığınız sorun size göre utanç verici olabilir. Veya toplumsal olarak ayıplanan bir şey de olabilir. Ama ne olursa olsun ilk görüşmede sorununuzu açık bir şekilde, dürüstçe dile getirmek sizin işinize yarayacaktır.

14. Kendinizi açmanın zaman alacağını düşünüyorsanız, seçtiğiniz terapistin buna anlayışla yaklaşacağından emin olun.

İlk seansta genelde terapistler genel tablo hakkında sorular yöneltirler. Bu şekilde yöneltilen sorulardan bazılarını cevaplamak istemiyor olabilirsiniz. Soruya cevap vermek istemediğinizi dile getirdiğinizde terapistinizin bu konuda nasıl bir yaklaşım sergilediği çok önemli. Size karşı anlayışlı davranacak terapistler ile çalışmanız gerekiyor.

15. İlk seansın sonunda hemen uygun oldukları zamanları öğrenin. Çünkü hiçbir şey bir terapistten memnun kalıp zamanı ayarlayamamak kadar can sıkıcı olamaz.

Herhangi bir terapist ile anlaşabilir ve yola onunla devam etmek isterseniz, ilk görüşmede hemen uygun oldukları zamanı öğrenin. Aksi takdirde çok büyük bir hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz.

16. Özel sorunlarınızı anlayıp bu konuda yardımcı olabilecek kadar deneyimli terapistlerle çalışmayı tercih edin.

Terapist seçimini halletmek o kadar da kolay olmuyor. Terapistinizin özel sorunlarınıza yardımcı olabilecek kadar deneyimli olması gerekiyor. Mesela heteroseksüelsiniz ve terapist arayışındasınız. Böyle bir durumda önünüze çıkan terapistleri öncelikle konu ile ilgili eğitmek istemezsiniz. Çünkü bu şekilde hiçbir zaman esas yardım almak istediğiniz konulara sıra gelmez. Bunun yerine terapistlerin biyografilerini inceleyin. Sizin sorunlarınıza hitap eden alanlarda uzman olup olmadıklarına bakın.

17. Bazen karar vermek için tek bir görüşme yeterli değildir. Bunu aklınızdan çıkarmayın.

Terapisti tanımak veya terapistin sizi tanıması zaman alır. Dolayısıyla ilk birkaç görüşme tuhaf ve rahatsız edici geçebilir. Hemen moralinizi bozmayın. Karşınızdaki kişiye zaman verin.

18. Seçtiğiniz terapist size uygun olmadığını söylediğinde bunu kişisel algılamayın.

Terapistlerinin işinin bu olduğunu düşünerek yaklaşmayın olaya. Unutmayın ki karşınızdaki terapist size böyle bir şey söylediğinde gerçekten sizinle iletişim kuramayacağını düşündüğü veya bu konuda uzman olmadığı için vaktinizi çalmak istemediği içindir. Dışarıda bir yerde sizin için doğru terapisti bulacağınıza dair umudunuzu kaybetmeyin. Bunu ne kadar erken öğrenirseniz, yolunuza o kadar rahat devam edersiniz.

19. Doğru terapisti bulma konusunda görüşmeye gittiğiniz terapistten de yardım alabilirsiniz.

Sonuçta eğer doğru terapist olmadığını siz de, karşınızdaki terapist de anladıysa onlara karşı dürüst davranarak terapist önerisi almakta herhangi bir sorun olamaz. Dolayısıyla çekinmeden sorun. Karşınızdaki terapistin sizin için iyi bir önerisi olabilir.

20. Ne zaman isterseniz aranızdaki ilişkiyi sonlandırabilirsiniz. Kendinizi mecbur hissetmeyin.

Herhangi bir şekilde gittiğiniz terapistle bir şeyleri yoluna koyamadığınızı hissettiğiniz görüşmeleri sonlandırma konusunda sıkıntı yaşamayın. Sonuçta kendiniz için doğru olanı yapmanız gerekiyor. Kendinizi bir terapiste bağımlı hissetmeniz sizi çözüme ulaştırmaz.

21. Kötü tecrübelerin cesaretinizi kırmasına izin vermeyin.

Bazen ailelerin seçtiği terapistlere gitmek zorunda kalabilirsiniz. Kendi sorunlarınızla başa çıkarken, kendi kararlarınızı alabilecek yaşa geldiğinizde terapistinizi değiştirebilirsiniz. Ama önceki terapilerde yaşadığınız kötü deneyimlerin cesaretinizi kırmasına asla izin vermeyin. Her terapist ve her terapi farklıdır, unutmayın.

22. Hala size uygun olanı terapisti bulamadıysanız ve umudunuzu kaybediyorsanız, kendinize hatırlatın: Hayatınız için attığınız her adım uzun vadede sizin yararınıza!

Ne olursa olsun aramaktan vazgeçmeyin. Geçirdiğiniz olumsuz görüşmelerin bile faydasını görüyorsunuz aslında. Sonuçta bu görüşmeler doğrultusunda aradığınız şeyler netleşiyor. Yolunuza devam ediyorsunuz.

23. Öyle ya da böyle sonunda kendinize uygun terapisti bulabileceğini unutmayın. Umudunuzu kaybetmeyin. 'O' terapisti bulduğunuzda çok rahatlamış hissedeceksiniz.

Onca arayışın sonunda sizin için doğru olanı bulmaktan daha güzeli olamaz. Dolayısıyla aramaktan vazgeçmeyin.  😌

Popüler İçerikler

Icardi ve Wanda Nara'yı Ahlaksız Bulan Batuhan Karadeniz'e Eski Sevgilisinden Bomba Tesirli Karşılık
Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"