Aşkolog Ayağınıza Geldi: Aşık Olup Karnınızda Kelebekler Uçuşması İçin Ne Kadar Süre Geçmesi Gerekir?

Aşık olmak, birini fiziksel olarak ne kadar çekici bulduğunuzdan yanında rahat hissedip hissetmediğinize kadar birçok faktöre bağlıdır. Yine de araştırmalar, o ilk kelebekleri karnımızda hissettiğimizde beynimizde neler olup bittiğine ve insanların aşık olması için geçen süreye biraz ışık tuttu. Hadi buyurun 👇

Bir Twitter kullanıcısının aşk üzerine attığı tweet, tartışmaları da peşinde getirdi.

'2 gün içerisinde aşık olmak normal mi?' tweetinin altına birçok yanıt geldi. Biz de araştırmalara koyulduk.

YouGov ve flört sitesi eHarmony tarafından 2013 yılında yapılan bir anket, ilk buluşmadan “Seni seviyorum” demeye kadar geçen sürenin kadın ve erkek arasında farklılık gösterdiğini ortaya koydu.

Anket, erkeklerin aşık olma süresi ortalama 88 gün iken, kadınlarda 134 gün sürdüğünü söyledi. Başka bir arkadaşlık sitesi olan Elite Singles, 2017 yılında bir anket yaptı ve kadınların yüzde 61'inin, erkeklerin ise yüzde 72'sinin ilk görüşte aşka inandığını tespit etti.

Nörolojik olarak konuşursak, aşk olarak bildiğimizi hissettiğimiz bağlar, beynimizdeki ödül merkezini harekete geçiren oksitosin ve vazopressin hormonlarından kaynaklanmaktadır.

Bunların beyne ulaşması bir saniyeden kısa sürer ve bazı araştırmalar, sevdiğiniz bir kişiye bakmanın bile bazı ilaçlarla ilişkili öfori duygularını yaratan aynı beyin bölgesini harekete geçirebileceğini göstermiştir.

The Journal of Sexual Medicine'de yayınlanan 2010 tarihli bir araştırma makalesine göre, insanların aranan “aşık olma” hissini ateşleyen beyin kimyasallarını üretmesi sadece saniyenin beşte biri kadar sürüyor.

2006'da Princeton araştırmacıları ise deneklerin çekiciliği, saniyenin onda biri içinde değerlendirdiğini buldu. Bu tam anlamıyla aşk demek olmuyor tabii ki, ancak birkaç araştırma, birini fiziksel olarak çekici bulmanın o kişiye aşık olma sürenizi azalttığını söylüyor.

İngiltere'de 2018 yılında yapılan 2000 kişilik bir anket, bir katılımcının bir ilişkide "Seni seviyorum" demesi için geçen ortalama sürenin dört aya yakın olduğunu buldu.

www.marieclaire.com.au

Araştırmalara göre 35 yaşın altındaki erkekler,  en hızlı 'Seni seviyorum' diyen grup. Bu grubun beşte biri bunu bir haftadan kısa sürede söyledi. 2016'da Match, ankete katılan ortalama bir kişinin yaklaşık 144 gün veya yaklaşık 4,5 ay sonra “Seni seviyorum” dediğine dair bulgular bildirdi.

2011 yılında Amerikan Psikoloji Derneği tarafından birlikte yayınlanan bir dizi çalışmada, araştırmacılar, heteroseksüel ilişkilerde erkeğin kadından önce aşkını itiraf ettiğini buldu.

Erkekler 97 günde “aşkı itiraf etme” hakkında düşünmeye başladıklarını, kadınlarda ise bu sürenin ortalama 139 gün sürdüğünü bildirdi.

Aşk üzerine yapılan araştırmalar arasındaki genel fikir birliği, erkeklerin kadınlardan daha hızlı aşık olduğudur.

Peki siz ilk görüşte aşka inanıyor musunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Bir Psikoloğun Araştırmaları Sonucunda Geliştirdiği Aşka Düşme Garantili 36 Soru
Cinsel Yakınlık Her Şey Demek Değildir: Romantik Bir İlişkide Partnerinizle Yaşamanız Gereken Yakınlık Türleri
Flörtünüz Sizi Bu Taktiklerle Düşürmüş Olabilir: Bağlama Büyüsü Kadar Etkili Garip Flört Taktikleri

Popüler İçerikler

Konya'da 14 Yaşındaki Öğrencisini Taciz Eden Lise Öğretmeninin Cinsel İçerikli Mesajları Mide Bulandırdı
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!