Aşkın Vücudunuzda Ne Gibi Değişiklikler Yapabileceğini Biliyor muydunuz?

Hissettiğiniz aşkın, sevginin hayatınızdaki önemini biliyor muydunuz? Çoğu kişi bilir sanırız. İlişkinin durumuna göre günümüzün nasıl geçeceği bile bellidir aslında. Aşk kavramına çok farklı açılardan bakanlar var. Bizim buradaki aşk kavramımız sevgiyle, mutlu bir ilişkiye sahip olan kişilerin hissettiği duygu diyebiliriz. Aşk dolu, mutlu bir ilişkiye sahip olan kişiler hem hayat kalitesi hem de sağlık açısından oldukça şanslılar. Ne diyelim Allah bozmasın.

Kaynak:1

1. Salgın hastalıklara bir kalkan: AŞK

ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Dairesi tarafından hazırlanan bir rapora göre, aşık çiftler daha sağlıklılar ve yaygın rahatsızlıklara daha az yakalanma eğilimindeler. Bunun nedeni henüz kesinleşmemiş olsa da, uzmanlar, bu durumun genellikle eşlerin birbirini sağlıklı yaşamak, egzersiz yapmak ve düzenli sağlık muayenelerine gitmeleri için ikna etme eğiliminde olduklarından kaynaklandığını düşünmekteler.

2. Cildiniz parlasın!

Aşık olmak cildiniz için harika bir deneyim olabilir. Kendinizi bulutların üzerinde hissetmenizi sağlamanın dışında aşk, cildinizin ışıldamasını da sağlayabilir. Uzmanlara göre, aşık olduğunuzda, vücudunuz endorfin de dahil olmak üzere bir dizi hormonu serbest bırakır. Aynı zamanda akne gibi stresle ilişkili cilt hastalıklarına dönüşen stres hormonu, kortizol seviyelerinin azaltılmasına yardımcı olur.

3. Depresyonu daha kolay yenebilirsin.

Sevdiğiniz kişi ile birlikte olmanın heyecanı ile depresyonu atlatmakta daha başarılı olabilirsiniz. Bilimsel açıdan anlatmak gerekirse, aşk;vücudunuzdaki endorfinler de dahil olmak üzere mutlululuk hormonlarının salınmasına yardımcı olur.

4. Düşük kan basıncı.

Annals of Behavioral Medicine'de yayınlanan bir çalışmada, mutlu bir evlilik veya ilişki içindeki çiftlerin bekar olanlardan daha düşük kan basıncı vardı. Ancak uzmanlar, kan basıncınızın ne kadar iyi yönetildiğini belirleyen ilişkinizin türü olduğunu söylüyor. Mutsuz ilişkilere sahip kişilerin, tıpkı diğer kişiler gibi yüksek tansiyon seviyelerine sahip oldukları belirlenmiş.

5. Strese güle güleee

orig05.deviantart.net

Aşık olmak, genellikle kendinden geçmiş, kontrol edilemeyen bir duygudur ve bunun sebebi, mutluluk hormonlarının salgılanmasıdır ve bu durumun sonucu olarak da stres ortadan kalkabilir. Bunun dışında, aşık olduğunuz zaman ortaya çıkan hormonlar; vücudunuzdaki kortizol (veya stres hormonu) seviyelerini düşürür, bu nedenle stresin kötü etkilerinden korunmanıza yardımcı olur.

6. Fiziksel olarak formda kalmanıza yardımcı olabilir.

Hayır, aşk spor yapmayı bırakabileceğiniz anlamına gelmez ancak birlikte egzersiz yapan çiftlerin, zayıflama hedeflerine daha kolay ulaşabildikleri görülmüştür. Bunun dışında birbirlerine aşık çiftlerin sağlıklı etrafındaki kişileri de sağlıklı kalmaları ve spor yapmaları konusunda etkileyebildikleri görülmüştür.

7. Şifa kaynağı

Genel Psikiyatri Arşivi'nde yayınlanan bir çalışmada, bilim adamları yaraların istikrarlı ve sevgi dolu bir ilişki içinde olan çiftlerde daha hızlı iyileştiğini buldular. Zorlu bir ilişkiye sahip olan kişilerdeki yara iyileşme hızı diğerlerine göre daha yavaştı. Kişinin üzgün, yalnız ya da istismara maruz kaldığı zaman ortaya çıkan pro-inflamatuar sitokinler düşünüldüğünde, bu bileşiğin varlığı, aşık olan insanlarda çok daha düşük olarak bulunduğu görülmüş.

8. Pms dönemlerini düzenler.

Sevgi ve düzenli cinsel ilişki, pms dönemlerinizi düzenli hale getirebilir. Planlanan Ebeveynlik (Planned Parenthood)'te yayınlanan bir çalışmada, haftada en az bir kez cinsel ilişkiye giren kadınların daha yüksek östrojen seviyelerine sahip oldukları ve daha düzenli adet dönemleri yaşadıkları bulunmuştur.

9. Kaygılarınızla başa çıkın.

Nörobilim Dergisi'nde yayınlanan New York Eyalet Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada bilim adamları, iyi ve uzun bir ilişkiye sahip olan kişilerin beyin taramaları yapılmış. Fakat bu çalışmanın bulgularında, aşık olan bir kişinin beynindeki dopamin ödüllendirme alanının yandığı gerçeğiyle karşılaşılmış. Bir kişi aşırı derecede mutlu olduğunda beyinde kokain gibi bir etki yaratıyor ve hissedilen kaygı azalıyor.

10. Daha uzun bir yaşam.

Uzmanlar, mutlu ve istikrarlı bir ilişkiye sahip insanların daha uzun yaşamaya eğilimli olduklarına inanıyor. Bunu, sevginin; partnerlerin her birine güvenle ve hayatın yükünü paylaşacak birileriyle birlikte olmanın etkili olduğu teorisine dayandırıyorlar. Bir başka görüş ise daha önce de belirttiğimiz, çiftlerin çoğu zaman birbirlerine sağlık açısından önerilerde bulunmaya eğilimli olmaları ve egzersiz, sağlıklı beslenme gibi faaliyetleri birlikte gerçekleştirebilmeleri.

Tabii hayat insana neler sunar belli olmaz. Gerçek aşk da yaşam gibi planlanamaz ama belki de sizi mutsuz eden kişileri hayatınızdan çıkarmanız en doğrusu olabilir.

Ne dersiniz?

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!